Decizia de renuntare la tratamentele de fertilitate

/ / Modificat: 2013-04-04
Decizia de renuntare la tratamentele de fertilitate

art_fertilitateDecizia de a renunta la tratamentele de fertilitate inseamna pentru multe cupluri si spulberarea sperantei de a mai avea un copil. Aceasta este o hotarare care se ia in cuplu, dar este influentata si de mai multi factori. Multi abandoneaza ideea dupa ce cheltuie sume impresionante si dupa esecuri repetate. Insa cand este limita la care spui "stop"?

Cum iei hotararea de a renunta la tratamentele de fertilitate?

La un moment dat unele cupluri trebuie sa stie cand sa abandoneze ideea de a incerca sa conceapa un copil. Aceasta decizie trebuie luata in urma evaluarii corecte a sanselor de a avea un copil.

Desi hotararea se ia in cuplu, un medic sau specialist in fertilitate va poate ajuta. Este bine sa vorbesti cu specialistul care te-a asistat pana acum in incercarile multiple (prin tehnici de reproducere umana asistata sau nu) de a avea un copil.

De exemplu, un cuplu care a trecut prin 6 cicluri de fertilizare in vitro si nu a reusit sa conceapa are sanse foarte scazute de a mai reusi. Specialistii sustin ca dupa 5 incercari esuate, sansele scad sun 15%.

Acesta iti poate prezenta care sunt optiunile care ti-au ramas la indemana si care sunt sansele (ca in situatia ta medicala actuala) sa aiba succes.

Si discutia cu un psiholog este utila si te poate ajuta in cantarirea optiunilor si evaluarea sanselor de a concepe un bebelus.

Ce trebuie sa iei in considerare cand te hotarasti sa renunti?

Tratamente pe care nu esti dispusa sa le faci

reproducere_umana_asistata_tehniciChiar si in dorinta de avea un copil exista anumite limite. Acestea depind de fiecare cuplu in parte. Vorbeste cu partenerul tau si vedeti pana unde sunteti dispusi sa mergeti pentru a va indeplini visul. Si mai ales pana unde va permite sanatatea.

Exista posibilitatea sa nu vreti sa va supuneti relatia si sanatatea unor proceduri foarte riscante si invazive. Si e alegerea voastra. Trebuie sa va ganditi daca nu cumva adoptia este o alternativa convenabila.

Sanatatea fizica si mentala a cuplului (in special a ta)

Pe de alta parte esti capabila sa mergi pana la capatul lumii si inapoi pentru a avea un copil. Esti dispusa sa apelezi la cele mai riscante si periculoase proceduri. Insa este posibil ca sanatatea ta sa nu iti permita asta, iar medicul te va avertiza in acest sens.

Nici sanatatea emotionala nu este de neglijat. Incercarile repetate si esuate de a ramane insarcinata pot pune amprenta asupra pisihicului tau.

Pe de-o parte este epuizarea psihica de a face fata unui nou esec. Pe de alta aprte, daca renunti vei avea un sentiment de vinovatie ca nu ai facut tot ce ti-a stat in putinta pentru a avea copilul mult dorit. Vorbeste si cu un psihoterapeut inainte de a lua o decizie.

Relatia de cuplu

art_1_comunicare-cuplu_Ani intregi de incercari de ramane insarcinata vor pune inevitabil amprenta asupra relatiei de cuplu. Oricat de mult va iubiti si cat de rabdatori sunteti, veti avea de-a face cu sentimente de frustrare, furie, anxietate, dezamagire, vinovatie si va fi foarte greu sa mai comunicati si sa va intelegeti la fel ca inainte. Si viata sexuala are de suferit.

Poate ca este mai indicat sa renuntati la aceste tratamente inainte ca relatia sa se raceasca de tot si sa nu mai poata fi recuperata. Incercati sa luati in calcul si varianta adoptiei.

Posibilitati financiare

Tratamentele pentru fertilitate sunt extrem de costisitoare. Nu toata lumea isi permite sa faca de prea multe ori aceeasi procedura sau sa dea bani in toate partile: pe teste, medici, analize, proceduri, medicamente etc.

Este foarte greu de acceptat faptul ca banii stau in calea indeplinirii visului de avea un copil. Din pacate, uneori asa este. In Romania s-a votat de curand legea prin care cheltuielile tratamentelor pentru fertilitate sa fie suportate de stat si a fost si introdusa in vigoare, insa numarul locurilor este foarte mic. Nu toti cei care se confrunta cu astfel de probleme vor beneficia de ajutor. Iar selectia dosarelor se face pe criterii foarte severe.

Posibilitatea adoptiei

art_adoptie_alegere_copilDaca ai trecut prin multiple tentative esuate de a avea un copil, iar medicii iti dau foarte putine sanse sa mai poti ramane gravida, atunci trebuie sa iei in calcul ideea adoptiei. Incepe prin a discuta cu partenerul, prin a va imagina cam cum va fi si ce presupune tot procesul. Nu trebuie luata imediat o decizie.

Taguri Tratamente fertilitate Infertilitate Fertilitate Fertilitate cuplu Fertilizarea in vitro Tehnici reproducere umana asistata Relatie cuplu Viata sexuala Adoptie

Articole recomandate

Citeste si despre