Terapiile alternative in tratarea fertilitatii

/ / Modificat: 2016-01-29
Terapiile alternative in tratarea fertilitatii

Foarte multe femei se regasesc in situatia de a fi nevoite sa apeleze la tratamente pentru cresterea fertilitatii dupa o prima sarcina sau daca se hotarasc sa faca primul copil la o varsta mai inaintata.

Medicii le prescriu tratamente hormonale in functie de necesitatile pe care le are ogranismul fiecareia dintre ele, insa majoritatea nu se limiteaza la acestea.

Cele mai nerabdatoare dintre ele isi doresc sa aiba cat mai mult control asupra rezultatelor, motiv pentru care terapiile complementare au devenit foarte populare in randul femeilor dornice sa procreeze. Rezultatele acestora nu au neaparat o baza stiintific demonstrata, insa acest lucru nu este un impediment pentru masele uriase care apeleaza la ele.

Iata care sunt cele mai cautate terapii alternative pentru fertilizare si in baza caror principii functioneaza:

Programele de autocontrol asupra mintii si trupului

Este cunoscut faptul ca stresul este una dintre principalele cauze ale infertilitatii. De aceea, specialistii in psihologie au dezvoltat programe de reducere a acestuia prin instruirea participantelor sa isi recapete controlul asupra propriilor emotii si, implicit, asupra corpului lor.

Acestea pot sa dureze pana la 6 luni si sunt impartite in mai multe etape. Cele mai importante dintre ele sunt reprezentate de insusirea tehnicilor de respiratie si a celor de meditatie, insa autocunoasterea este cea care face cu adevarat minuni pentru invatarea stapanirii emotiilor si a gestionarii stresului.

Terapia prin yoga

Exercitiile fizice, in general, cresc nivelul endorfinelor, stimuleaza sistemul imunitar si regleaza activitatea cardiaca. Yoga echilibreaza cantitatea de hormone din organism si contribuie la stabilizarea metabolismului, devenind astfel o activitate direct responsabila de combaterea stresului cronic.

Atunci cand este practicata sub indrumarea unui instructor, yoga poate avea numai beneficii. Din nefericire, atunci cand unele tehnici sunt realizate incorect sau in momente nepotrivite precum in timpul menstruatiei, efectele ar putea fi negative. De aceea, dvd-urile cu astfel de exercitii nu ar trebui folosite de catre incepatoare.

Medicina naturista

Foarte multe femei incearca sa-si stimuleze sistemul reproductiv cu ajutorul plantelor. Acestea se pot gasi in farmaciile naturiste sub forma de pilule, siropuri sau ceaiuri si contin fie estrogen, fie progesteron. Tocmai din acest motiv, ele pot actiona si ca pilule contraceptive atunci cand sunt consumate fara indicatiile unui specialist.

Mai mult decat atat, unele dintre ele, de regula cele de provenienta obscura, pot contine substante daunatoare organismului, asa cum este mercurul. De aceea, indicatiile medicilor sunt foarte importante in ceea ce priveste administrarea unor astfel de suplimente nutritive care pot face uneori mai mult rau decat bine.

Imaginatia ghidata

Cele mai multe dintre pacientele clinicilor de fertilizare experimenteaza fantezii negative. Acestora le sunt recomandate programele de imaginatie ghidata, care pot fi comparate cu tehnicile de hipnoza si care le invata pe femeile care vor sa devina mamici sa se gandeasca si sa isi imagineze lucruri care le fac placere si care le ajuta sa scape de stress.

Acupunctura

Parte integrata a medicinei traditionale din Asia, acupunctura ghideaza fluxurile de energie si stimuleaza activarea anumitor zone ale corpului. Cei care o practica sustin ca poate imbunatati circulatia sangelui la nivelul ovarelor si ca, totodata, are rolul de a pastra cat mai multe ovule sanatoase si fertile.

Desi studiile clinice efectuate pana in prezent nu demonstreaza nici o legatura intre cresterea fertilitatii si acupunctura, medicii sunt de parere ca este benefica, daca are efectul de a le relaxa pe paciente si de a le da un plus de siguranta.


Autosugestia

Purtarea accesoriilor a caror culoare se schimba in functie de starea ta de spirit te poate ajuta sa iti dai mai bine seama cand esti stresata sau, dimpotriva, relaxata. Odata ce devii constienta de acest aspect, poti purcede in a-ti autoinduce o stare de bine, prin tehnici precum scrisul despre lucruri care te fac fericita sau incursiunile in propria imaginatie.

Cu cat o femeie se gandeste mai mult la ceea ce ii place, cu atat devine mai relaxata si, cel putin teoretic, mai pregatita pentru a deveni mama.

Tu ai folosit terapii alternative care sa te ajute sa ramai insarcinata? Ce parere ai de aceste terapii? Asteptam comentariile tale in rubrica de mai jos!

Taguri Yoga fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre