Dieta in preconceptie

/ / Modificat: 2007-10-04
Dieta in preconceptie





 

Multe femei nici nu isi dau seama ca sunt insarcinate in primele 3 saptamani de sarcina, iar copilul este foarte sensibil in primele 8 saptamani.

In aceasta perioada incep sa i se formeaza trasaturile faciale si organe cum ar fi inima si rinichii. Orice mananci, bei, fumezi si orice lucru cu care intri in contact ii poate face rau.

De aceea, este bine sa iei masuri in privinta stilului de viata dinainte sa ramaneti insarcinata. Orice mama vrea ca bebelusul ei sa fie cat mai sanatos si mai puternic.

Consumul alimentelor potrivite, nu numai ca te ajuta sa ai un copil sanatos, dar poate face sarcina posibila. Este posibil ca ceea ce mananci sa-ti afecteze sansele de a concepe atat in sens pozitiv, cat si in sens negativ.

Curele de slabire prea stricte, care au ca rezultat pierderea severa in greutatate pot afecta ovulatia sau pot determina o scadere a productiei de sperma.

Ceea ce mananci il va hrani de asemenea pe copil. Mancaruri cum ar fi prajiturile sau sucurile nu contin nutrientii necesari dezvoltarii copilului.

Este recomandat sa consulti medicul inainte de a lua vitamine si minerale deoarece unele iti pot dauna ca, de exemplu, surplusul de vitamina A.

Femeile pot incepe o dieta sanatoasa ce cuprinde vitamine esentiale si nutrienti ca acidul folic chiar inaintea confirmarii sarcinii.

Acidul folic cunoscut si ca folat este necesar atat pentru dezvoltarea celulara normala cat si pentru dezvoltarea embrionului.

Administrat o data pe luna inainte de sarcina si pe parcursul primului trimestru, reduce riscul aparitiei unor defecte ale tubului neural cu 50-pana la 70%.

Se recomanda suplimentele de multivitamine cu 0,4 mg de acid folic zilnic. Este de asemenea important sa ai o dieta sanatoasa, ceea ce inseamna mancaruri bogate in acid folic, care includ legumele verzi, avocado, portocale, banane, lapte, organe cum ar fi ficatul de gaina, alune, cereale fortificate, paine si suc de portocale.

Dovezile stiintifice sustin ca numai un singur aliment poate stimula fertilitatatea, datorita continutului crescut de zinc: stridiile. O cantitate corespunzatoare de zinc este esentiala pentru producerea unui volum optim de sperma si a unui nivel normal de testosteron.

O hrana bogata in nutrienti este aceea ce aduce un aport crescut de principii nutritive (de exemplu vitamine, minerale, proteine), raportat la continutul caloric.

Este timpul sa iti regandesti alimentatia. Pentru inceput: cauta alimente cu un continut ridicat de vitamine, minerale, proteine si fibre, redu consumul de grasime , zahar rafinat, conservanti si alti aditivi alimentari, consumati produse naturale-cumpara produse care nu au fost tratate cu pesticide si cauta produse lactate fara hormoni.

De evitat in dieta



 

S-a tot vorbit despre produsele pe baza de soia si cum ar putea aceste alimente sa influenteze fertilitatea. Soia este o sursa buna de proteine pe perioada sarcinii.

Produsele pe baza de soia contin estrogeni vegetali, cunoscuti sub denumirea de fitoestrogeni. Acestia ar putea avea acelasi efect ca estrogenul uman, insa mult mai redus ca intensitate comparativ cu efectul estrogenului uman.

Cercetarile sugereaza ca acesti fitoestrogeni pot ameliora simptomele menopauzei si de asemenea inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

Insa, putine studii sugereaza ca soia ar avea ca efect scaderea fertilitatii. Aceste studii iau in considerarea un consum foarte ridicat de soia comparativ cu consumul mediu al majoritatii indivizilor.

In plus, fata de alimentele pe care ar trebui sa le consumati, sunt cateva alimente care ar trebui evitate.

Printre acestea se numara: pestele crud sau insuficient gatit, scoicile, ouale, carnea rosie sau de pui, laptele nepasteurizat si alte mancaruri preparate cu acesta, branza moale ca cea de Brie, feta si branzeturile mexicane.

Carnea de rechin, pestele spada sau alti pesti poate fi consumata cu moderatie. Ca o precautie suplimentara, spalati fructele crude si verdeturile cu mare atentie.

Apa ar trebui sa fie bautura numarul unu inainte si in timpul sarcinii. Band apa in cantitate suficienta – minim 8 pahare pe zi - se elimina toxinele din corpul vostru.

Dupa ce ati consumat suficienta apa, fructele si sucurile vegetale pot aduce cantitati mari de vitamine si minerale cu un aport caloric minim.

Desi au un gust grozav, bauturile racoritoare nu aduc decat calorii, deci consumati-le cu moderatie. Sucurile dietetice, pe langa faptul ca nu au un efect pozitiv asupra nutritiei, contin indulcitori artificiali in loc de zahar.

Ingredient in bauturi racoritoare, cafea, ceai si chiar in ciocolata, cafeina are un efect stimulator asupra sistemului nervos (te poate tine treaza sau poate produce nervozitate) si un efect diuretic (adica stimuleaza producerea de urina, reducand nivelul de fluide in corpul tau intr-un moment in care trebuie sa fii foarte bine hidratata).

In cantitati mari, cafeina poate avea un efect negativ redus asupra fertilitatii femeilor, dar ar putea creste mobilitatea spermatozoizilor daca este consumata inainte de actul sexual.

Totusi, studiile au aratat ca, in timpul sarcinii, cafeina poate cauza avort spontan sau poate incetini dezvoltarea bebelusului la un consum mai mare de 300 de mg (3 cesti de cafea) pe zi.

Daca exista o bautura pe care trebuie sa o evitati sub orice forma in timp ce incercati sa faceti un copil, aceasta este alcoolul. Defectele congenitale asociate cu consumul prenatal de alcool pot aparea in primele 3 pana la 8 saptamani de sarcina, chiar inainte sa stiti ca sunteti insarcinata.

Si, desi inceputul sarcinii este o perioada foarte vulnerabila pentru copilul dumneavoastra, continuarea consumului de alcool pe tot parcursul sarcinii duce la tulburari de maturare ale organelor si sistemelor fatului.

Daca incercati sa ramaneti insarcinata, berea , vinul si taria va pot zadarnici planurile, deoarece femeile care consuma alcool raman insarcinate mai greu.

Chiar si cantitati mici de alcool pot afecta fertilitatea, consumul de alcool reducand fertilitatea cu pana la 50%.

Fumatul este un obicei la care trebuie sa renuntati cu orice pret inainte de sarcina deoarece provoaca pierderi de sarcina, sangerari, nastere prematura si o greutate mica la nastere a copilului.

Alte substante, cum ar fi drogurile (marijuana, cocaina s.a.), cresc riscul pierderii de sarcina, nasterii premature sau al aparitiei defectelor din nastere.

In cazul unor anumite droguri copilul va deveni dependent de substanta folosita si dupa nastere va trece prin sevraj.

Sfaturi pentru barbati:

  • consumati 15 mg de zinc si cel putin 1000 mg calciu zilnic;

  • evitati consumul de alcool, cofeina si fumatul.

    Ceea ce manancati se recombina intr-un mod uimitor pentru a creea o viata noua, pretioasa. Daca luati decizii intelepte si in cunostinta de cauza asupra hranei si bauturii, chiar inainte sa ramaneti insarcinata, atat dumneavoastra cat si copilul veti avea numai de castigat pe termen lung.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro

  • Articole recomandate

    Citeste si despre