Incercarea de a-ti mentine greutatea sub control inainte de sarcina, poate chiar de a slabi cateva kilograme pentru a face loc celor acumulate in perioada gestationala nu este o idee tocmai buna. Specialistii sustin ca femeile care tin dieta inainte de sarcina au tendinta de a se ingrasa foarte mult in cele 9 luni.
Dietele inainte de sarcina determina gravidele sa manance mai mult in sarcina!
Atunci cand nu sunt insarcinate, dar se pregatesc sa conceapa un bebelus, femeile fac tot posibilul pentru a-si mentine greutatea sub control si imaginea intacta. Unele nu numai ca incearca sa se mentina in forma, ci chiar tin diete peste diete care sa le slabeasca cateva kilograme pentru ca stiu ca oricum vor lua ceva kilograme in in cele 9 luni.
Atunci cand apare sarcina, astfel de femei au tendinta sa mearga dupa un principiu culinar gresit: mananca portii duble, cat "pentru doi"!Aceste femei se simt confortabil in a manca mai mult pe timpul sarcinii pentru ca au tinut o dieta inainte si ca acum au creat suficient "loc" pentru a adauga chiar si cateva kilograme in plus fata de media normala a sarcinii.
Specialistii au analizat obiceiurile culinare de dinainte de sarcina ale mai multor femei insarcinate. O mare parte dintre ele au apelat la cate o metoda in perioada de preconceptie pentru a-si controla greutatea sau pentru a slabi:
-
si-au impus singure restrictii alimentare;
-
au tinut diete complexe bazate pe un plan;
-
au facut miscare fizica.
Acestia au descoperit ca gravidele care au apelat la metode de slabire inainte de sarcina acumulasera mai multe kilograme in perioada sarcinii decat recomandasera medicii fata de gravidele care nu au facut nimic in acest sens.
Riscuri ale supraponderalitatii in sarcina
In acest fel, aceste gravide s-au expus multiplelor riscuri asociate supraponderalitatii in sarcina.
-
risc de preeclampsie;
-
probleme de crestere si dezvoltare ale fatului;
Cate calorii trebuie sa manance gravida in sarcina?
Ai putea crede ca o persoana care tine dieta atunci cand ramane in sarcina nu va acumula foarte multe kilograme. Specialistii sustin ca aceasta idee nue ste deloc valabila si ca dimpotriva, desi pare contraintuitiv, femeile care-si restrictioneaza accesul la anumite alimente inainte de sarcina, va manca mai multe calorii decat are nevoie.
In afara femeilor care sunt subponderale si care nu acumuleaza in timpul sarcinii nici macar greutatea adecvata pentru toata sarcina, iata care sunt caloriile pe care trebuie sa le plusezi in fiecare trimestru:
- calorii in plus in primul trimestru de sarcina: 0;
- calorii in plus in trimestrul 2 de sarcina: 340;
- calorii in plus in trimestrul 3 de sarcina: 450.
Sarcina nu necesita in niciun caz mancare cat pentru doi, iar in primele doua trimestre, uneori un pahar de lapte sau un mar in plus sunt suficiente. Ceea ce o gravida trebuie sa urmareasca in sarcina in privinta alimentatiei este o dieta echilibrata:
-
care sa contina elemente si nutrienti esentiali;
-
care sa contina produse proaspete si cat mai naturale (fara a fi gatite);
-
multe lichide (ceaiuri, limonade, apa, sucuri proaspete de fructe si legume etc.).
Cum stii cat trebuie sa mananci zilnic in sarcina si ce alimente sunt eficiente?
Daca esti genul de persoana care oscileaza frecvent in greutate, iti va fi foarte greu sa iti dai seama daca ai depasit sau nu limita de calorii zilnice. Recomandabil este:
-
sa intrebi un medic despre ce anume estee bine sa mananci pentru sarcina ta (unele femei duc mai multa lipsa de fier, altele de calciu, altele de acid folic etc.);
-
sa mergi la nutritionist pentru un program personalizat special pentru tine.
Este important sa stii sa iti controlezi greutatea in mod adecvat pentru ca acest lucru se reflecta atat asupra sanatatii tale cat si asupra celei a copilului. Plus de asta, te va ajuta sa revii mai repede la forma initiala, de dinainte de sarcina. Kilogramele acumulate in timpul sarcinii nu se dau singure jos dupa aceea, ci depinde de tine si de obiceiurile tale culinare si sportive din timpul sarcinii.