Alimentatia este ca o sabie cu doua taisuri pentru fertilitatea ta. Fiecare produs pe care il consumi afecteaza, pozitiv sau negativ, sansele de a ramane insarcinata. Exista alimente care sporesc fertilitatea, dar si produse care te pot impiedica sa ramai insarcinata. Invata tot ce trebuie sa stii despre cum sa eviti alimentele care dauneaza sanselor de a concepe copilul si descopera-le si pe cele care te ajuta sa iti indeplinesti visul de ramane mai repede gravida!
O alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos sunt unele dintre cele mai importante metode prin care-ti sporesti sansele de a obtine sarcina mult dorita, in absenta altor cauze medicale care ar putea sta in calea capacitatii de a procrea.
Alimente care sporesc fertilitatea
Sa nu crezi ca dieta pentru fertilitate este conceputa din alimente neobisnuite sau ciudate ori ca trebuie sa iti schimbi preferintele culinare la 180 de grade.
Specialistii sustin ca o femeie care, in general, mananca sanatos si echilibrat, nu ar trebui sa isi faca griji legate de faptul ca alimentatia ar putea fi o cauza a infertilitatii. Totusi, daca vrei sa iti stimulezi si mai mult organismul sa devina fertil, iata ce alimente trebuie sa consumi mai des!
Fructe de padure
Fructele de padure sunt unele dintre alimentele cele mai bogate in antioxidanti. In efortul lor de combatere a imbatranirii organismului, antioxidantii previn si alterarea prematura a ovulelor sau celulelor sistemului reproducator.
Lactate
Lactatele sunt si ele importante in imbunatatirea sanselor de a ramane insarcinata, dar specialistii te sfatuiesc sa renunti la variantele "light" sau sarace in grasimi. Opteaza pentru lactate grase, deoarece se pare ca au o influenta pozitiva mai mare asupra fertilitatii.
Avocado
Avocado este considerat de multi nutritionisti "fructul fertilitatii". Datorita continutului bogat de vitamina E, consumul lui ajuta la reglarea ovulatiei si la producerea mucusului cervical, esential in procesul conceptiei.
Spanac (legume verzi)
Legumele verzi sunt o sursa foarte importanta de vitamine si minerale cruciale pentru buna functionare a organismului si pentru sporirea fertilitatii la femei.
Toate legumele verzi sunt recomandate, dar spanacul are cel mai mare impact asupra sanselor de conceptie. Contine fier, acid folic si o multime de antioxidanti care contribuie la imbunatatirea activitatii ovulatorii si la stimularea ovariana.
Cereale integrale
Bogate in complexul de vitamine B, dar si in carbohidrati complecsi, cerealele integrale reprezinta unul dintre cei mai importanti stimulenti pentru productia hormonilor necesari in obtinerea sarcinii.
Alimente care afecteaza fertilitatea
Fertilitatea poate fi influentata in doua moduri de alimentatia ta zilnica: fie pozitiv, fie negativ. Exista o serie de alimente care, consumate iin exces, pot dauna fertilitatii si iti pot reduce substantial sansele de a concepe copilul.
Alcool
Alcoolul este unul dintre cele mai periculoase bauturi pentru fertilitate. Chiar si consumat in cantitati moderate, acesta iti poate afecta drastic sansele de a ramane gravida. De aceea, este mai bine sa eviti complet consumul de alcool in perioada preconceptiei.
Cafea si produse cu cafeina
Un lucru este cert: daca vrei sa ramai mai repede insarcinata, nu face exces de cafeina, nici din consumul de cafea, nici de ceaiuri, ciocolate sau alte produse care o contin. Se pare ca afecteaza capacitatea de a concepe copii.
Alimente intens procesate industrial
Produsele de tip fast-food, dar si cele junk-food, sunt unii dintre cei mai mari dusmani ai fertilitatii. Bogate in grasimi, zaharuri, aditivi alimentari nocivi si chiar hormoni de crestere, alimentele procesate industrial pot da peste cap functiile sistemului tau reproducator.
Produse din soia
Potrivit unor descoperiri recente, soia si produsele alimentare facute din ea ar putea afecta sansele de sarcina ale femeilor. Se pare ca unele componente din soia ar inhiba fertilitatea.
Carne si lactate nepasteurizate
Consumul de produse din carne si lactate nepasteurizate reprezinta un pericol atat pentru sansele de a concepe copilul, cat si pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului, in situatia in care se obtine sarcina.
Produsele nepasteurizate - carnea, ouale, branza, lactatele - contin tot soiul de bacterii periculoase pentru sansele de a ramane insarcinata, dar mai ales pentru dezvoltarea fatului, in sarcina timpurie.
Peste bogat in mercur
Exista tipuri de peste care contin mai mult mercur decat altele si care pot pune in pericol fertilitatea. Printre cele mai importante categorii de evitat se numara: pestele-spada, rechinul sau scrumbiile.
Vitamine si minerale necesare pentru fertilitate
Dieta trebuie sa se concentreze mai mult pe alimente afrodisiace, care stimuleaza libidoul, dar si pe cele care contin nutrienti esentiali pentru fertilitate. Exista vitamine si minerale care joaca un rol foarte important in stimularea activitatii hormonale si pregatirea organismului pentru a deveni gazda unui bebe.
Vitaminele si mineralele esentiale pentru cresterea sanselor de a ramane insarcinata se regasesc cel mai adesea in recomandarile alimentare pe care le fac specialistii in dieta pentru fertilitate.
Zinc
- carne (porc, pasare, vita, miel);
- peste (sardine);
- cereale integrale;
- lactate;
- nuci, seminte de dovleac.
Vitamina D
- alimente fortifiate cu vitamina D (unt, lactate, suc de portocale etc.);
- peste;
- oua.
Vitamina C
- citrice;
- fructe de padure;
- pepene;
- legume verzi (broccoli, salata verde, spanac etc.);
- rosie;
- patrunjel;
- rodie.
Fier
- ficat de vita;
- alune;
- caise uscate;
- spanac;
- ovaz;
- linte;
- oua;
- nuci.
Vitamina E
- morcovi;
- dovleac;
- broccoli;
- caise;
- uleiuri vegetale;
- seminte de floarea-soarelui;
- avocado.
Acizi grasi omega 3
- peste;
- fructe de mare;
- fructe oleaginoase.
Vitamina B9 (acid folic)
- suc de portocale;
- linte;
- sparanghel;
- spanac;
- avocado.
Tu ai tinut cont de dieta inainte de a ramane insarcinata? Cat de mare crezi ca este rolul pe care-l joaca alimentele in fertilitate? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!