5 mituri legate de tatici

/ / Modificat: 2015-04-09
5 mituri legate de tatici

Daca abia ai devenit tata sau daca esti pe cale sa devii unul, probabil doar presupui ceea ce inseamna acest lucru, aceste idei fiind preluate din relatia cu tatal tau sau din ceea ce asteapta societatea de la un tata.

Din nefericire, exista putine resurse ce ar putea ajuta barbatii in aceasta problema. Insa, cu cat stai mai mult sa reflectezi asupra asteptarilor tale de tata, cu atat vei deveni unul cat mai bun. 

Probabil ca cel mai mare mit este acela ca ar exista o definitie pentru un tata perfect. Nu exista! O sa ajungi sa iti faci o parere personala despre ceea ce inseamna a fi un tata, in functie de gradul in care o sa te implici in viata copilului tau.

MITUL 1: Doar sentimentele mamei sunt importante

Corpul partenerei tale se schimba in cursul sarcinii si faptul ca aceasta este cea care va aduce copilul pe lume te face usor sa crezi ca doar sentimentele ei sunt importante.

Ingrijorarea ta asupra conditiei fizice, dar si psihice ale partenerei in timpul sarcinii si dupa aceasta sunt importante, insa si ale tale sunt la fel de importante.

Este usor ca un viitor tata sa vorbeasca incitat despre viitorul copil la inceput, insa cu cat se apropie momentul nasterii, cu atat el isi va pune mai multe intrebari, precum: Voi lesina la nastere? Vor fi complicatii medicale? Se vor schimba relatiile dintre noi? In ce fel? Pot sa-mi urmez cariera si sa fiu si un tata bun? 

Partenera trebuie sa iti asculte gandurile, iar tu trebuie sa le dai glas. Multi barbati isi pastreaza frica de sarcina si nastere doar pentru ei, deoarece nu vor sa-si ingrijoreze partenera. Chiar este indicat sa vorbesti cu ea, sunt unele femei care isi doresc foarte mult o astfel de interactie si stiu ca odata cu slujba de tata, vin si responsabilitatile. Daca discuti cu partenera despre ceea ce simti, va va apropia mai mult. 

MITUL 2: Nou-nascutii nu au nevoie de tata

Conexiunea intensa dintre partenera si copil, in special in timpul alaptarii, te pune pe ganduri daca intr-adevar copilul are nevoie de tine sau nu. Esti o persoana importanta in viata lui, deci incearca sa fii cat mai mult pe langa el, cel mai bine dupa ce a mancat deoarece atunci acesta iti poate oferi toata atentia sa si astfel ii poti oferi si mamicii un moment de relaxare si de recuperare dupa alaptare. Poti ajuta la hranirea lui, daca ii veti da lapte cu biberonul. De asemenea, iti poti ajuta bebelusul indirect, ajutand-o pe mama sa cu treburi prin casa. Nu uita! Poti fi de mare ajutor in familie! 

MITUL 3: Barbatii nu stiu sa ingrijeasca un nou-nascut

Aceasta este o minciuna ce reuseste sa separe taticii de copiii lor si provoaca o stare de ingrijorare mamei fata de tatal copilului. Trebuie sa stii ca nimeni nu se naste parinte si ca acest lucru se va invata de-a lungul timpului, fie de mame ori tati.

Cu cat vei petrece mai mult timp cu copilul tau, cu atat vei deveni mai sensibil la necesitatile lor. Pentru a fi sigur ca acest lucru se va intampla, poti sa incepi prin a te ocupa de lucrurile mici ce tin de ingrijirea copilului, astfel ii vei demonstra si partenerei faptul ca nu esti atat de nepriceput si cu timpul ati putea sa impartiti sarcinile legate de cresterea copilului. 

MITUL 4: Tatii nu isi pot separa viata personala de cea profesionala

Barbatii sunt crescuti sa valoreze munca ca principala sursa de venit si incredere in sine. Societatea vede renuntarea barbatului la slujba in favoarea familiei ca pe o neputinta a barbatului de a avea succes in cadrul serviciului sau. Din ce in ce mai multi barbati gasesc o satisfactie tot mai mare in slujba de a fi tata decat in cariera, asta neinsemnand ca nu este in stare de sa-si continue cariera. Multi fac acest lucru doar pentru ca ii face fericiti. 

MITUL 5: Iti este destinat sa ajungi ca si tatal tau

Tatal tau va capata o noua semnificatie in momentul in care devii la randul tau tata. Este normal sa te gandesti la copilaria ta si ca aceasta sa se reflecte intr-o anumita masura in urmatoarea etapa a vietii tale, ca tatic, insa nu neaparat trebuie sa-l folosesti drept model pe tatal tau, el reprezentand doar una dintre influente. Poti sa te interesezi de alte persoane care au copii, printre rude sau prieteni si astfel iti poti crea propria identitate ca tata. 

Fiecare tara, fiecare cultura vede slujba de tata diferit. De exemplu, in unele culturi africane, "tatal" este un grup de barbati si nu un singur individ. Pentru tatii nostri, a fi tata a insemnat sa oferi familiei un camin, o masa si educatie. Este posibil ca tatii nostri sa nu fi petrecut atata timp cu noi, pe cat dorim noi acum sa petrecem cu copiii nostri, insa au facut tot ce au crezut ca va fi mai bine pentru noi, oferindu-ne altfel de sprijin. 

Si tu trebuie sa iei decizile cele mai potrivite pentru familia ta. Pe masura ce evaluezi posibilitatile, incearca sa iti dezvolti rolul de parinte. Poti prelua partile pozitive din copilaria ta si sa adaugi ceea ce ti-a lipsit sau ceea ce crezi ca tatal tau ar fi trebuit sa faca in plus. 

Cum poti provoca cele 5 mituri?

Ia-ti timp sa reflecti asupra intrebarii: Cat de mult te-a afectat si in ce masura faptul ca ai devenit/vei deveni tata? Comunica cu partenera despre ceea ce simti.

Ofera-i cat mai mult timp copilului tau: leagana-l, tine-l in brate si vorbeste-i imediat dupa nastere

Invata sa schimbi scutece, cum sa-l speli sau cum sa ii dai de mancare, incearca sa fii o parte din viata copilului tau in fiecare zi.

Gandeste-te la ce compromisuri esti in stare sa faci pentru copilul tau.

Alege cele mai bune calitati ale tatalui tau si a celor care au trecut prin aceasta experienta pentru a-ti crea propria identitate ca tata.

Taguri Tatici copii Tatici crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre