Spermograma

/ / Modificat: 2016-06-16
Spermograma

Spermograma este testul care analizeaza in cele mai mici detalii lichidul seminal al barbatului, cel care este responsabil cu procreerea. Orice dubiu cu privire la fertilitatea unui barbat este inlaturat cu ajutorul acestui test care prezinta toti parametrii optimi in care ar trebui sa se incadreze sperma pentru a putea fertiliza un ou. Afla tot ce trebuie sa stii despre o astfel de analiza!

Ce este spermograma si ce presupune analiza?

Spermograma este analiza spermei care arata cel mai bine daca un barbat este fertil sau nu.

In cazul in care un cuplu nu reuseste sa conceapa un copil, iar femeia a fost supusa tuturor analizelor fara a reiesi vreo problema de fertilitate, se trece la analizarea posibilelor cauze de infertilitate la barbat.

Prima vizata este sperma si proprietatile ei: calitatea, cantitatea si mobilitatea spermatozoizilor evidentiind toate caracteristicile necesare stabilirii unui disgnostic.

Aceasta analiza nu se face numai pentru depistarea sterilitatii la barbati, ci si in cazul in care se face o vasectomie sau o inversare a ei, pacientii facand testul pentru a se asigura ca procedura a reusit.


Rezultatele si valorile normale ale spermogramei

Dupa recoltarea spermei si analizarea ei in laborator, medicii stabilesc toate detaliile cu privire la calitatea, cantitatea si motilitatea spermei, astfel incat sa poata pune diagnosticul de infertilitate.

Rezultatele spermogramei sunt incadrate intre anumiti parametri normali in care ar trebui sa se regaseasca caracteristicile ei pentru a fi functionala, astfel:

Cantitatea spermei si numarul de spermatozoizi

Pentru ca un barbat sa fie considerat fertil cantitatea de sperma ejaculata trebuie sa se incadreze intre valorile 2.5. – 5 mililitri/ejaculare.

Medicii considera ca fiind normal un numar de 30 de milioane de spermatozoizi per mililitru de lichid seminal, numarul putand ajunge si la 150 de milioane. Orice cifra sub 20 de milioane de spermatozoizi per mililitru lichid seminal sugereaza prezenta unei anormalitati.

Calitatea spermei

Depistarea calitatii spermei se bazeaza pe analiza aspectului, formei si structurii spermatozoizilor, aceasta fiind cea care indica cel mai bine daca un barbat este sau nu fertil.

Pentru ca un barbat sa poata concepe fara probleme, deci sa fie fertil, specialistii spun ca trebuie sa aiba peste 60% din sperma ejaculata cu toate cele trei caracteristici normale.

Procentul cel mai bun depistat de medici pentru fertilitatea barbatului este cam de 70%, dar studii au demonstrat ca si un procent mai mic este promitator si nu afecteaza in mod dramatic capacitatea barbatului de a concepe.

Mobilitatea spermatozoizilor

Medicii considera ca ca fiind o valoare normala daca un procent de peste 60% dintre spermatozoizi prezinta caracteristicicile de sens de miscare si viteza adecvate penetrarii ovulului.

Altfel spus, daca minimum 8 milioane dintre spermatozoizii intalniti in sperma ejaculata prezinta caracteristici normale de motilitate, barbatul este considerat fertil.

Fructoza

Fructoza este un glucid care este adaugat ejaculatului, iar cantitatea acestuia poate prezice anumite patologii ale veziculelor seminale. Cantitatea minima indicata de medici este de 300mg./ml.

Ce presupune acest test?

Colectarea unei mostre de sperma de la pacient. Aceasta se va face in anumite conditii pe care fiecare barbat trebuie sa le respecte:

  • sperma se colecteaza intr-un recipient curat fie prin masturbare (acasa sau intr-o camera privata dintr-o clinica), fie prin coitus interruptus (evitarea ejacularii in vaginul partenerei in timpul unui act sexual si dirijarea ei in recipient;

  • recipientul cu sperma trebuie sa ajunga la laborator in maxim o ora dupa colectare;

  • nu pune sperma in frigider;

  • evita expunerea recipientului la soare sau la variatii mari de temperatura.

Ce conditii trebuie indeplinite inainte de test?

  • abstinenta sexuala cam cu 2-5 zile inainte de realizarea analizei, dar nu mai mult de 2 saptamani;

  • evitarea alcoolului cu cateva zile inainte, dar si a cafelei sau tigarilor, acestea putand avea influente asupra rezultatelor;

  • evitarea tratamentului medicamentos si anuntarea medicului in cazul in care esti sub influenta vreunuia (anumite medicamente influenteaza rezultatele testului);

  • evitarea expunerii la radiatii sau la substante chimice, precum pesticidele si spermicidele.

Locatii si preturi:

  • Clinica Sanador – Spermograma – 50 lei;

  • Focus Lab Plus – Spermograma - 34 lei;

  • Clinica Medsana - Spermograma - 70 lei;

  • Clinica Gynera - dr. Dracea, dr. Dascalescu, dr. Damian - spermograma +spermocultura - 110 lei;


  • Euroclinic – Spermograma – 90 lei;

  • Clinica Omini – profesor Mircea Onofriescu – spermograma – 70 lei.

Taguri Fertilitate barbati Spermograma Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre