Teratospermia este o afectiune a spermei barbatului, care se caracterizeaza prin prezenta unor spermatozoizi cu morfologie sau forma alterata. Structura deformata a spermatozoizilor impiedica barbatul sa conceapa copii, teratospermia fiind asociata adesea cu infertilitatea masculina.
Care sunt cauzele teratospermiei?
Foto: hipss.ca
Medicii nu au reusit sa descopere cu exactitate cauzele care declanseaza aceasta afectiune la barbati,
Totusi, ei considera ca boala Hodgkin, boala celiaca si Crohn pot contribui la aparitia ei. Dezechilibrele hormonale si metabolice sunt considerate responsabile pentru problemele de morfologie a spermatozoizilor, deoarece pot interfera cu procesul de maturare a spermei si pot duce la aparitia unor anomalii ale spermatozoizilor. Acestia sunt fie neobisnuit de mari, cu capete foarte mici si codite malformate.
Cum se pune diagnosticul de teratospermie?
Anomaliile structurii si formei spermatozoizilor sunt asimptomatice la barbati si nu pot fi identificate decat la medic. Abia dupa o investigatie atenta in laborator a lichidului seminal, medicii pot confirma diagnosticul si afla daca aceasta este o cauza a incapacitatii de a concepe copii.
De obicei, teratospermia este diagnosticata atunci cand barbatul se prezinta la medic cu probleme de fertilitate, fiind in imposibilitatea de a lasa gravida partenera. Pentru testare, medicul are nevoie de o mostra de lichid seminal ejaculat, pe care o analizeaza cu atentie in laborator, determinand calitatea, cantitatea, motilitatea spermatozoizilor, dar si morfologia.
In cele mai multe cazuri teratospermia este diagnosticata in combinatie cu alte doua anomalii importante regasite la nivel spermatic - astenospermia (alterarea motilitatii spermatozoizilor)si azoospermia (absenta spermatozoizilor din sperma). In cazul in care se descopera toate aceste anomalii, medicul pune diagnosticul de astenoteratozoospermie, o afectiune care cumuleaza toate cele 3 anomalii.
Asadar, medicul are nevoie de o mostra de sperma, cel mai adesea colectata prin autostimulare (masturbare), pe care o analizeaza cu atentie in laborator la microscop. Spermatozoizii cu morfologie sau forma alterata sunt usor vizibili. In cazul in care se sesizeaza un numar foarte mare de spermatozoizi alterati, fertilitatea barbatulu este mai scazuta.
Cum se trateaza teratospermia?
Din fericire, teratospermia este o afectiune care se poate trata. Tratamentul la care se apeleaza cel mai adesea sunt medicamentele. Anti-estrogenii sunt o solutie pe care o pot recomanda medicii pentru a ajuta spermatozoizii sa se matureze normal si sa restabileasca forma si morfologia spermatozoizilor. Este o metoda care s-a dovedit foarte eficienta.
In cazul in care anti-estrogenii nu reusesc sa trateze afectiunea, medicii indruma pacientul spre tehnici de reproducere umana asistata. In cadrul acestora, se selecteaza cu atentie spermatozoizi sanatosi si integri din sperma colectata in prealabil, iar apoi acestia sunt introdusi prin inseminarea artificiala in uterul partenerei pentru a grabi sau favoriza fecundarea si obtinerea sarcinii.