Testele de fertilitate pentru barbati se fac atunci cand se suspecteaza probleme de infertilitate. Imposibilitatea conceperii unui bebelus presupune testarea ambilor parteneri pentru depistarea cauzelor. Printre analizele facute barbatilor se numara spermograma, testul postcoital, analizele hormonale, analize sangvuine, ecografia testiculara si altele.
Spermograma
Este analiza pentru fertilitate cea mai recomandata si elocventa pentru evidentierea problemelor de infertilitate la barbati. Majoritatea problemelor de conceptie a unui copil la barbati sunt descoperite in sperma.
Spermograma necesita o proba de lichid seminal de la barbati. Ea este analizata in laborator si se urmareste cantitatea, motilitatea si calitatea acesteia. Pentru ca barbatul sa fie considerat fertil rezultatele testului trebuie sa se incadreze intre anumiti parametri astfel:
- Volum –2.5 – 5 ml/ejaculare;
- Numar de spermatozoizi – peste 30 de milioane de apermatozoizi/ml;
- Motilitate – mai mult de jumatate din spermatozoizii regasiti in lichidul seminal ejaculat sa fie in miscare;
- Morfologia (forma, aspect, structura) – mai mult de 60% din spermatozoizi sa aiba morfologie identica (specialistii sustin ca este suficient si un procent de doar 12-14% pentru a fi fertil);
- Fructoza – minim 300 mg/ml.
Test postcoital
Testul postcoital se mai numeste si Sinus-Huhner. Acesta vine in completarea spermogramei si are rolul depistarii problemelor de infertilitate masculina.
El se face prin examinarea glerei (mucusului) cervicale prelevate de pe colul uterin al parteneri imediat dupa un contact sexual (in maxim 8 ore). Scopul acestuia este analiza si evaluarea glerei in vederea depistarii prezentei, numarului si mobilitatii spermatozoizilor prezenti. In mod normal, sperma viabila reuseste sa supravietuiasca in mucus mai multe ore.
Analize hormonale
Exista o serie de teste hormonale care se fac la barbati in vederea depistarii anumitor factori care pot influenta capacitatea de a concepe bebelusi. Acestea se fac pe baza recoltarii unor probe de sange si a analizarii lor in laborator.
Medicul recomanda tstele hormonale in special in cazul in care rezultatele spermogramei ies anormale (in special daca apar anomalii ale spermatozoizilor sau un numar mai mic de 10 milioane/ml).
Medicii recurg la testarea testosteronului si a hormonului foliculo-stimulant (FSH). Valorile normale pentru FSH se incadreaza intre 2-15 UI/L, iar cele de testosteron intre 30 si 100 ng/l.
Daca nivelul de testosteron este mic in urma analizelor, atunci medicul recurge la testarea LH – hormonului luteinizat. Acesta are rolul de a produce testosteronul. Parametrii normali intre care trebuie sa se incadreze LH in urma analizei sunt 1-9 UI/L.
In functie de alte caracteristici ale barbatului medicul poate recomanda si realizarea unor alte teste hormonale precum cele pentru prolactina, estrogeni sau adrenalina.
Analiza pentru depistarea anticorpilor antispermatozoizi
In cazul in care spermograma evidentiaza spermatozoizi aglutinati (lipiti intre ei) sau pacientul are istoric de vasectomie reversibila se recurge la analiza anticorpilor antispermatozoizi. Acestia apar numai atunci cand sunt probleme – infectii, traumatisme etc.
Acesti anticorpi impiedica inaintarea spermatozoizilor catre trompe si ovul pentru fertilizare. Daca in urma analizei se observa prezenta anticorpilor antispermatozoizi, atunci barbatul este suspect de infertilitate.
Ecografia testiculara
Ecografia testiculara este o metoda noninvaziva de investigare a testiculelor si de depistare a anormalitatilor care pot sta in calea fertilitatii barbatilor.
Aceasta este o metoda imagistica simpla care determina in prima faza marimea testiculelor. Un testicul al unui adult trebuie sa aiba un diametru de aproximativ 4.5 cm si un volum de 20 de ml. In plus, ea reuseste sa depisteze prezenta unor chisturi, varicocele sau formatiuni tumorale.
In cazul in care se suspecteaza probleme la nivelul testiculelor, medicii pot recurge la biopsia testiculara. Aceasta presupune realizarea unei incizii chirurgicale la nivelul ambelor testiculelor. Interventia se face sub anestezie generala. Presupune recoltarea unei probe de sperma direct din testicule pentru a fi analizata in laborator.
Alte teste pentru depistarea infertilitii la barbati includ:
- testele genetice (atunci cand spermograma da rezultate anormale si modificate sever);
- examinarea fizica (pentru determinarea prezentei varicocelului, testiculului necoborat, absentei ductului deferent si a altor anomalii fizice locale – acesta presupune examenul scrotului, penisului si tuseul rectal);
- examinarea urinei postejaculare (pentru depistarea ejacularii retrograde);
- analiza sanguine (hemoleucograma, glucoza, biochimia).