Embriotransferul (fertilizarea in vitro)

/ / Modificat: 2017-07-07
Embriotransferul (fertilizarea in vitro)

Embriotransferul este o procedura simpla si este considerata etapa finala a procesului de fertilizare in vitro. Aceasta este o tehnica de reproducere umana asistata extrem de cunoscuta la care apeleaza cuplurile diagnosticate cu infertilitate. Scopul embriotransferului este de a facilita conceptia si de a obtine sarcina.

Cand si cum se realizeaza embriotransferul?

Embriotransferul se face la 48-72 de ore dupa recoltarea ovocitelor. Este o procedura simpla, nedureroasa. Se poate face ambulatoriu, acasa sau printr-o internare de cateva ore. Riscurile sunt aproape inexistente.

Ti se cere sa te prezinti la momentul embriotransferului cu vezica plina pentru ca astfel uterul este mai usor de vazut de catre medic cu ajutorul unei ecografii abdominale. Ecografia serveste drept ghid pentru medic pentru a transporta corect embrionii la uter.

Apoi, un numar predeterminat de embrioni sunt plasati pe varful unui cateter care este introdus prin cervix. Cu ajutoul ecografului, medicul ghideaza instrumentul astfel incat sa plaseze embrionii cat mai in varful uterului.

Dupa terminarea procedurii trebuie sa ramai intinsa pe spate si sa te odihnesti aproximativ 2 ore. Perioada imediat urmatoare este de asteptare. Cuplul asteapta sa vada daca embrionii au "prins" si daca se instaleaza sarcina.

Medicul ar putea sa iti recomande o injectie cu hCG dupa transferul embrionilor. Aceasta ajuta la stimularea ovarelor pentru a produce mai mult progesteron in timpul fazei de implantare embrionara. In unele cazuri, medicul iti poate recomanda sa iti autoinjectezi 2 doze de hCG in zilele urmatoare embriotransferului. Ai putea primi si o prescriere de supozitoare cu progesteron pe care trebuie sa le administrezi la recomandarea medicului, dupa transfer.

De cati embrioni este nevoie la o procedura?

Acesta este un subiect in plina dezbatere. Majoritatea specialistilor in fertilitate sustin ca nu este nevoie de mai mult de 4 embrioni la un ciclu de fertilizare in vitro pentru a obtine rezultate maxime. Cresterea numarului poate provoca aparitia sarcinii multiple si a complicatiilor asociate.

Ce trebuie sa faci dupa embriotransfer?

Dupa transferarea embrionilor in uter, nu prea poti face foarte multe lucruri pentru a influenta rezultatul procedurii. Nu exista date stiintifice care sa dovedeasca daca relaxarea sau reluarea activitatii imediat dupa procedura ar avea vreo influenta asupra obtinerii unei sarcini sau nu. 

Majoritatea pacientelor prefera sa se odihneasca cel putin o zi dupa transferul embrionilor. Ele au senzatia ca asa le cresc sansele si au ocazia sa reflecteze mai mult la viitorul bebelus. Altele insa prefera sa se intoarca la activitatile obisnuite, pentru ca asa vor evita sa isi faca griji si sa se streseze daca procedura de fertilizare in vitro va avea succes sau nu.

Nu exista informatii nici care sa ateste ca anumite alimente sau exercitii ori altceva ar putea influenta procesul de conceptie. Aceasta este un fenomen natural care depinde in cea mai mare parte de genetica si de calitatea ovulelor secretate.

Taguri Embriotransfer Fertilizarea in vitro Tehnici reproducere umana asistata Reproducere umana asistata

Articole recomandate

Citeste si despre