Definitie
FIV este simpla unire a unui ovul cu un spermatozoid in vitro (in laborator). Ulterior, embrionii sunt transferati in uter prin colul uterin si aceasta permite inceperea sarcinii. Procesul se face cu ajutorul inductorilor ovulatiei (medicamente ce induc ovulatia), al monitorizarii nivelului hormonal si al scanarii foliculare cu ajutorul ultrasunetelor.
Eficacitate
In medie, cuplurile au nevoie de 3 incercari inainte de a obtine o sarcina prin fertilizare in vitro, totul depinzand de diagnostic. Pentru unele cupluri care au mai multe cauze de infertilitate, FIV este singura optiune realista de a avea o sarcina.
Indicatii
In continuare sunt prezentati factorii ce indica folosirea FIV:
Mod de efectuare
Etapele fertilizarii in vitro sunt urmatoarele:
Daca tu si partenerul tau planificati sa faceti o procedura de fertilizare in vitro, atunci probabil esti destul de nerabdatoare si de optimista in legatura cu rezultatele.
Unul dintre cei mai importanti pasi in cadrul procedurii FIV este procesul de extragere a ovulelor. Pentru a produce embrioni viabili pentru implantare, trebuie sa se extraga un numar de ovule mature de la nivelul ovarelor femeii. Doar dupa aceea procedura FIV poate sa continue cu succes.
Discuta cu celelalte aspirate pe forum in subiectele:
Clubul FIV-oaselor
FIV Debrecen
Calendarul fertilizarii in vitro
Urmatorul tabel este un calendar aproximativ al evenimentelor din cadrul FIV:
Ziua 0:
Ziua 1:
Ziua 2:
Ziua 3:
Ziua 4:
Ziua 5:
Il poti ruga pe seful laboratorului sau pe medicul tau sa-ti dea un raport al progresului dezvoltarii embrionului tau.
Punctele critice in cadrul dezvoltarii sunt:
Grading-ul embrionar
Sistemele numerice graduale pentru embrionul format din mai multe celule, au de obicei 4 nivele
Gradul 1:
Gradul 2:
Gradul 3:
Gradul 4:
Blastocistii sunt notati diferit, cu un numar si 2 litere. Numarul se refera la gradul de expansiune al blastocistului (1: cea mai mica expansiune; 6-cea mai mare expansiune).
Prima litera (A, B sau C) se refera la calitatea masei de celule din interior (partea din blastocist ce se transforma In bebelus) si a doua litera (A, B sau C) se refera la calitatea trophectodermului (partea din blastocist din care se formeaza placenta).
Embrionii multicelulari ce primesc gradul 1 sau 2 ajung adesea la stadiul de blastocist, cei ce primesc gradul 3 sau 4 ajung rar la stadiul de blastocist.
Uneori laboratoarele folosesc scala inversa, unde gradul 4 embrionar este echivalent cu gradul 1 de pe scala de mai sus. Verifica scala laboratorului tau.
De retinut!
Nu se obisnuieste sa ti se dea permisiunea de a intra In laboratorul de FIV pentru a te uita personal la embrionii tai, deoarece laboratorul este o camera sterila la fel ca sala de operatii. Sunt necesare haine speciale, bonete, manusi si huse pentru Incaltaminte, etc.
Acestea nu sunt disponibile de obicei pentru pacienti ci doar pentru personalul laboratorului. Oricum poti sa ceri o poza cu embrionii tai deoarece multe laboratoare fac cercetari asupra dezvoltarii embrionare si folosesc fotografii sau inregistrari video.
Intreaba-l pe directorul laboratorului care este politica laboratorului respectiv. Atunci cand vezi poza, roaga sa ti se interpreteze si sa ti se spuna stadiul embrionar, gradul, etc.