Aportul Vitaminei D la succesul fertilizarii in vitro

/ / Modificat: 2016-01-15
Aportul Vitaminei D la succesul fertilizarii in vitro

Cuplurile care se confrunta cu probleme de fertilitate pot deveni in prezent parinti prin diverse tehnici de reproducere umana asistata. Fertilizarea in vitro (FIV) este una dintre ele, insa nici chiar ea nu garanteaza ca veti deveni parinti. Succesul unei fertilizari in vitro depinde de o multitudine de factori, printre ei numarandu-se si Vitamina D.

Vitamina D influenteaza fertilitatea

Denumita si "vitamina soarelui" deoarece corpul uman o produce atunci cand este expus la soare, Vitamina D este extrem de importanta pentru functionarea corecta a organismului. Desi pana acum cativa ani era asociata doar cu sistemul osos, fiind esentiala pentru fixarea calciului in oase, s-a dovedit ca este importanta si pentru sistemul reproducator.

Mai multe studii recente au demonstrat legatura dintre cantitatea de Vitamina D din organism si capacitatea de reproducere. Unul dintre acestea, publicat in Jurnalul de Endocrinologie clinica si Metabolism a Societatii de Endocrinologie, a mers mai departe si a analizat rolul pe care il joaca aceasta vitamina cand vine vorba despre fertilizarea in vitro.

Medicii au observat ca rata de succes a unui ciclu de FIV este legata in mod direct de Vitamina D si ca ea contribuie decisiv la calitatea ovulelor si la cresterea sanselor ca acestia sa fie implantati in peretele uterin dupa introducerea lor in corpul mamei.

Autorii studiului au analizat 154 de femei cu carente de Vitamina D (sub 20 ng/ml) si 181 de femei cu un nivel optim (peste 20 ng/ml). Cele cu un aport crescut aveau sanse de doua ori mai mari de a ramane gravide fata de femeile din grupul celalalt. In grupul cu nivelul sub 20 ng/ml rata de succes a fost de 20%, in timp ce femeile cu nivelul seric de vitamina D peste 20 ng/ml proportia participantelor care au ramas gravide dupa efectuarea FIV-ului a fost de 31%.

Un alt studiu, din 2008, prezentat de Societatea Americana de Medicina Reproductiva si realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea Yale demonstreaza ca vitamina D are o influenta decisiva asupra fertilitatii. In cazul studiului au fost analizate 67 de femei care aveau dificultati in a ramane gravide. Doar 7 dintre aceste femei aveau un nivel optim de vitamina D, celelalte 60 avand nivelul sub cel normal.

Lipsa vitaminei D a fost asociata si cu alte afectiuni ale aparatului reproducator feminin, precum problemele de ovulatie si sindromul ovarului polichistic, dar si agravarea simptomelor la femeile care sufera de sindromul ovarului polichistic.

Si cand vine vorba despre fertilitatea la barbati, Vitamina D are un rol important. Un studiu realizat la Universitatea din Copenhaga in 2011 si in cadrul caruia au fost analizati 300 de barbati arata ca nivelul Vitaminei D din sange are legatura cu calitatea lichidului seminal. Ea contribuie la cresterea nivelului de mobilitate si viteza a spermatozoizilor si deci la cresterea sanselor ca un spermatozoid sa fertilizeze un ovul.

Unii cercetatori insa sustin ca un nivel scazut de Vitamina D este cauzat de o alta afectiune si aceea ar fi si motivul din spatele infertilitatii si nu lipsa propriu zisa a vitaminei. De altfel, capacitatea de reproducere si succesul unei fertilizari in vitro depind de starea generala de sanatate a organismului, si orice fel de carenta le influenteaza.

Surse de Vitamina D

alimentatie_fertilitate_2

Vitamina D este produsa in pielea umana in urma reactiei cu 7-dehidrocolesterol la razele ultraviolete. Prin simpla expunere la soare iti poti creste aportul de vitamina D din organism. Vara este anotimpul in care nivelul vitaminei D din organism creste fara sa facem niciun efort, 15 minute de expunere zilnica la razele soarelui fiind suficiente pentru a se ajunge la cantitatea optima. Nu uita ca razele soarelui pot avea si efecte negative asupra pielii.

In acelasi timp, aceasta vitamina se gaseste si in unele alimente, astfel ca introducerea lor in dieta te poate ajuta in acest sens.

Ea se gaseste in mai multe soiuri de peste, precum codul, somonul, heringul, ansoa, sardine, macrou, ton si anghila. Caviarul si scoicile sunt si ele surse de vitamina D, dar si galbenusul de ou, ciupercile si untul. Pe piata exista si produse alimentare imbogatite cu vitamina D, precum lapte, iaurt sau margarina.

In perioada iernii poti apela la suplimente de vitamina D din farmacii. Acestea se gasesc sub doua forme, cea pe care o produce organismul nostru cu ajutorul razelor soarelui, si cea care se gaseste in alimente. Ambele forme sunt benefice.

Simptomele lipsei de Vitamina D

carente_vitamina_d

Intre 20 si 30 de nanograme la mililitrul de sange (ng/ml) este doza optima de vitamina D din organismul unul adult si poate fi determinata prin efectuarea unui set de analize de sange - 25-hidroxi vitamina D (25-OHD).

Vitamina D este benefica nu doar pentru fertilitate, ci pentru o multime de alte procese din organism. Un nivel scazut nu iti va crea probleme doar in a concepe un copil, ci si probleme ale oaselor. In acelasi timp, Vitamina D scade rata de dezvoltare a tumorilor, iar persoanele cu carente au sanse mai multe sa sufere un atac de cord. Afectiuni precum osteoporoza, diabetul, astmul, depresia si scleroza multipla au incidenta mai mica la persoanele cu un nivel mai ridicat de Vitamina D.

Simptomele deficientei de Vitamina D pot fi asociate si cu alte carente din organism, de aceea este recomandat sa consulti un medic inainte de a incepe o cura cu suplimente de vitamine. Durerile osoase si slabiciunea musculara sunt semne ca organismului ii lipseste Vitamina D.

Deficienta ei influenteaza si starea psihologica. Astfel, schimbarile bruste de stare, precum si depresia reprezinta alte semne care ar putea avea legatura cu lipsa acestei vitamine din organism.

Nu este recomandat nici sa exagerezi cu suplimentele deoarece prea multa vitamina D poate cauza hipercalcemie care duce adesea la formarea de pietre la rinichi sau la calcifierea tesuturilor.

Tu stiai de importanta Vitaminei D in cadrul procesului de fertilizare in vitro? Medicul ti-a recomandat suplimente inaintea efectuarii FIV-ului? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Vitamina d Fertilizare in vitro FIV Rata succes FIV

Articole recomandate

Citeste si despre