Crioconservarea de ovocite (congelarea ovulelor)

/ / Modificat: 2012-02-28
Crioconservarea de ovocite (congelarea ovulelor)

Crioconservarea ovocitelor (congelarea ovulelor) este o procedura prin care o femeie isi poate prezerva ovule sanatoase pentru o conceptie care are loc in viitor. Este o metoda utila de sporire sau conservare a fertilitatii pe termen lung, asemanatoare criocenservarii spermei la barbati, in cazurile in care exista posibilitatea ca productia de ovule sau functiile ovariene sa fie compromise.

Cand apelezi la crioconservarea ovocitelor?

Exista mai multe situatii, dar si motive, pentru care femeile pot apela la crioconservarea ovocitelor.

In epoca moderna, cele mai multe femei decid sa devina mame la varste din ce in ce mai inaintate. Conform statisticilor recente, media de varsta la care femeile se hotarasc sa isi intemeieze o familie a ajuns sa fie in jur de 35 de ani sau peste. Prefera mai intai sa isi asigure o cariera si un trai decent, inainte de a aduce pe lume un bebelus.

Din aceasta cauza, multe femei prefera sa apeleze la crioconservare pentru a-si prezerva ovulele sau ovocitele atunci cand stiu ca sunt in stare sa le produca integre si sanatoase, pe la 20-25 de ani. Ele se asigura ca in acest fel atunci cand se hotarasc sa aiba copii nu vor avea probleme cu productia sau calitatea ovulelor. Le aleg pe cele criogenate, pentru sporirea sanselor de a obtine sarcina.

Si femeile care sufera de cancer si stiu ca urmeaza sa faca chimioterapie trebuie sa aiba in vedere aceasta procedura de prezervare a fertilitatii.

Terapia cu radiatii si medicatia folosita in chimioterapie pot altera functiile ovarelor si integritatea ovulelor si ingreuneaza conceptia.

In cazul in care medicul iti prevesteste un viitor sumbru al functiilor aparatului reproducator, din cauze medicale sau biologice, este important sa te gandesti din timp la modul in care doresti sa devii mama in viitor si la cum iti poti pastra cele mai crescute sanse de a ramane insarcinata.

Cum se face crioconservarea si in ce conditii?

In cazul in care esti sanatoasa clinic, medicul va recolta ovulele sau ovocitele dupa ce iti administreaza medicamente pentru stimulare ovariana. Dupa o zi si jumatate de la administrarea medicamentelor, medicul te va ruga sa revii pentru procedura de colectare a ovocitelor ce urmeaza a fi criogenate.

Procesul prin care recolteaza ovocitele se numeste punctie foliculara. Se efectueaza prin vagin si necesita anestezie locala. Medicul exploreaza cu acuratete zona prin imaginile oferite de o ecografie, care se face in acelasi timp in care are loc recoltarea. Procedeul dureaza aproximativ 20 de minute.

Ovocitele sunt depozitate apoi in azot lichid la -196 grade Celsius. Pot fi tinute pe termen foarte lung, chiar ani de zile, pana cand te hotarasti sa ramai insarcinata.

Dupa aceea, ovocitele scoase de la conservare sunt fertilizate in vitro in laborator, cu spermatozoizi de la partenerul pe care-l alegi sa devina taticul bebelusului tau.

Inseminarea ovulului fecundat se face pe cale artificiala, prin inseminarea intrauterina sau prin alta tehnica, in functie de particularitatile tale medicale si de care metoda i se pare mai eficienta medicului care se ocupa de tine.

Rata de succes a acestui procedeu este aproximativ aceeasi ca la fertilizarea in vitro, cam de 20-25%.

Taguri Congelare ovule Fertilitate femei Fertilizare in vitro Tehnici reproducere umana asistata

Articole recomandate

Citeste si despre