De ce este recomandată histeroscopia înainte de a începe FIV?

/ / Modificat: 2024-08-20
De ce este recomandată histeroscopia înainte de a începe FIV?


A fi mama este incredibil! Nu exista cuvinte pentru a descrie fericirea pe care o aduce un copil! Asta exclama multe femei care si-au indeplinit visul de a avea un copil prin fertilizarea in vitro (FIV). Aceasta procedura se face la clinici moderne din Romania si este recomandata cuplurilor care cauta ajutor medical dupa o perioada de unul sau doi ani de incercare nereusita de a avea un copil.

Aproximativ 65% dintre femeile cu varsta pana in 35 de ani au avut o sarcina dupa primul ciclu FIV

Acest lucru este precizat in studii recente si arata clar ca sansele de a deveni mame sunt mai mici la femei odata cu inaintarea in varsta. Multe cupluri se confrunta cu infertilitatea intr-o forma sau alta si pentru ele, o sansa de a avea un copil este FIV.

An de an, metoda FIV este din ce in ce mai populara si ajuta in cazuri de infertilitate.

Mai multe studii arata ca femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 34 de ani au cele mai mari sanse de succes FIV. Bineinteles, asta depinde de fiecare persoana in parte; expertii nu evalueaza sansele pacientelor doar in functie de varsta. Ei spun si faptul ca dupa varsta de 40 de ani, sansele de reusita scad rapid. Asta se intampla in parte din cauza scaderii naturale legate de varsta a cantitatii si calitatii ovulelor, pe masura ce femeia imbatraneste.  

Femeile care se lupta cu infertilitatea apeleaza la proceduri de fertilizare in vitro, la clinici de specialitate moderne. Ele se informeaza bine inainte de a incepe procedura FIV, in scopul de a avea asteptari cat mai realiste.

Studiile cercetatorilor au aratat ca femeile cu infertilitate au un nivel de anxietate, care se adauga altor probleme de sanatate. Principalele cauze de infertilitate la femei sunt: rezerva ovariana redusa, problemele la nivelul trompelor uterine, endometrioza, problemele la uter. La barbati, infertilitatea se datoreaza unor probleme cu spermograma, sau unor probleme genetice si hormonale.

bebelus

In Romania, femeile intentioneaza sa apeleze la proceduri medicale de infertilitate, ele iau in calcul Programul National de Fertilizare care se va aplica in viitorul apropiat. Este vorba despre "Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii", care a fost publicat recent in Monitorul Oficial.

Cu ajutorul acestui program, organizat de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse (MFTES), se va acorda sprijin cuplurilor infertile, celor casatorite si necasatorile, dar si femeilor singure infertile din tara noastra, in vederea efectuarii procedurilor medicale de specialitate si a asigurarii medicamentelor recomandate.

FIV este un tratament de fertilitate ce a devenit tot mai popular an de an, in care ovulul este fertilizat cu spermatozoizi intr-un laborator cu tehnologie de ultima generatie. Un motiv major pentru care o femeie ar apela la FIV este infertilitatea. Aceasta apare din cauza tuburilor uterine blocate sau deteriorate, a problemelor ovulatorii sau a complicatiilor endometriozei.

FIV se recomanda atunci cand tratamentele clasice de imbunatatire a fertilitatii nu au avut succes.

Histeroscopia inainte de a incepe FIV - Avantaje

Unii medici specializati in fertilitate recomanda histeroscopia pacientilor inainte de a incepe FIV. Desigur asta inseamna o cheltuiala suplimentara, insa avantajele sunt mari. Exista studii care arata o asociere intre histeroscopie si succesul FIV.

Desi, histeroscopia nu este o cerinta obligatorie, totusi in anumite cazuri procedura poate fi destul de importanta. Cu ajutorul ei medicul va observa cavitatea uterina si va vedea daca exista vreo anomalie, precum: fibrom uterin, polipi uterini, cresteri anormale, probleme structurale. Prin histeroscopie, aceste excrescente pot fi indepartate si astfel sansele de obtinere a sarcinii cresc.

Histeroscopia ajuta la identificarea cauzei sangerarii anormale, a prezentei polipilor, a avorturilor spontane recurente, etc. Polipii si fibroamele sunt in anumite situatii cauza infertilitatii, dar pot fi eliminati prin histeroscopie.

Femeile pot decide singure daca sa faca sau nu histeroscopie inainte de FIV, tinand cont de avantajele acesteia. Ele pot lua in calcul anumite situatii, in care aceasta procedura este recomandata de medici si anume: daca au avut infectii anterioare, interventii chirurgicale uterine ce ar putea cauza aderente in uter, daca au suferit avorturi spontane multiple, sau daca au infertilitate inexplicabila.

Taguri Histeroscopie FIV

Articole recomandate

Citeste si despre