MedLife a fost admis oficial in programul national de fertilizare in vitro si embriotransfer, derulat de Ministerul Sanatatii.
Pentru fiecare cuplu acceptat in program, Ministerul va sustine financiar o singura procedura de FIV, in doua etape: 4.920 lei dupa realizarea procedurii de fertilizare care presupune prelevarea ovocitelor prin punctie foliculara, recoltarea spermei si procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor si transferul embrionar. Suma de 1.230 lei se va acorda dupa confirmarea finalizarii procedurii FIV/ET cu o sarcina, urmata de nastere.
Cum procedez daca vreau sa aplic pentru FIV la MedLife?
Cuplurile care doresc sa participe la acest program pot depune dosarele la sediul Centrului de Medicina Materno-Fetala si Reproducere Asistata din cadrul MedLife Grivita, in fiecare miercuri, intre orele 18:00-20:00.
Responsabila pentru strangerea acestor dosare este doamna doctor Lara Andronescu, specialist obstetrica-ginecologie. Dosarul medical, respectand criteriile de includere, va fi inregistrat de catre Centrul de Medicina Materno Fetala, iar copia acestuia va fi transmisa la Ministerul Sanatatii pentru evaluare.
Obiectivul programului consta in tratamentul infertilitatii de cuplu prin aplicarea procedurii de fertilizare in vitro si embriotransfer la un numar limitat de cupluri selectate pe baza indeplinirii cumulative a urmatoarelor criterii de eligibilitate:
-
cuplu steril, definit drept cuplul conjugal care nu a avut capacitatea de a se reproduce fara a folosi mijloace anticonceptionale timp de 2 ani de viata conjugala;
-
cuplu casatorit de cel putin 2 ani;
-
cel putin unul dintre membrii cuplului are cetatenie romana, cu domiciliul stabil in Romania;
-
cel putin unul dintre membrii cuplului are calitatea de asigurat in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate de cel putin 2 ani;
-
nici unul dintre membrii cuplului nu are copil in viata;
-
cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de sperma sau mama surogat);
-
varsta femeii cuprinsa intre 24-40 de ani;
-
indexul de masa corporala al femeii cu valori cuprinse intre 20-30;
-
rezerva ovariana in limite normale probata de valoarea FSH si AMH.
"Intrarea Centrului de Medicina Materno-Fetala in acest program national este un pas extrem de important pentru noi, deoarece inseamna ca vom putea ajuta un numar mai mare de cupluri, care nu au avut pana acum resursele financiare necesare sa acceseze o astfel de procedura. Anual realizam in cadrul centrului aproximativ 150-200 de cicluri de fertilizare in vitro si in cei 3 ani de activitate centrul pe care il coordonez a inregistrat peste 2000 de cupluri infertile tratate sau aflate in curs de tratament", a declarat Dr. Dragos Albu, medic primar obstetrica – ginecologie, Coordonatorul Centrului de Medicina Materno-Fetala si Reproducere Asistata MedLife Grivita.
Actele necesare pentru pregatirea dosarelor
-
copii legalizate ale actelor de identitate ale sotului si sotiei;
-
copie legalizata a certificatului de casatorie;
-
adeverinta eliberata de casa de asigurari de sanatate din care sa rezulte calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, de cel putin 2 ani - emisa dupa data de 1 ianuarie 2011;
-
adeverinta medicala eliberata de medicul de familie din care sa rezulte inaltimea, greutatea si indexul de masa corporala al femeii, emis dupa data de 1 ianuarie 2011;
-
buletine de analize medicale din care sa rezulte valoarea FSH si AMH, emise dupa data de 1 ianuarie 2011;
-
documente medicale din care sa rezulte diagnosticul de sterilitate al cuplului solicitant - emise dupa data de 1 ianuarie 2011.
Centrul de Medicina Materno-Fetala si Reproducere Umana Asistata din cadrul MedLife, condus de Dr. Dragos Albu - medic primar obstetrica-ginecologie, asistent universitar, doctorand in medicina, a aparut ca o consecinta a dezvoltarii obstetricii si a ginecologiei moderne, cuprinzand o echipa multidisciplinara de medici, cadre universitare si doctori in medicina, ce urmaresc asigurarea de servicii medicale de excelenta in 3 directii principale: medicina materno-fetala, reproducere umana asistata si genetica medicala.
Medicina Materno-Fetala - se ocupa cu sfatul preconceptional, screeningul anomaliilor cromozomiale in primul trimestru de sarcina, screeningul anomaliilor congenitale in trimestrul al II-lea, folosind ecografe de mare performanta, diagnosticul invaziv al anomaliilor cromozomiale (Sindrom Down, Trisomie 18, Trisomie 13) si al sindroamelor genetice, prin biopsie de vilozitati coriale si amniocenteza, urmarirea gravidei, managementul sarcinilor cu risc crescut.
Reproducere Umana Asistata - serviciu integrat de Medicina Reproductiva ce cuprinde o echipa formata din specialisti in reproducerea umana asistata, chirurgie reproductiva, endocrinologie reproductiva, embriologie, andrologie, genetica, psihologie si urologie, care au diagnosticat si tratat deja peste 1500 de cupluri infertile, cu o rata de succes de 35% in cazul fertilizarii in vitro, in care, ca linii de dezvoltare, se remarca: crearea primului serviciu de andrologie, posibilitatea efectuarii de fertilizare in vitro cu ICSI la pacientii cu azoospermie obstructiva prin punctie testiculara, diagnosticul genetic preimplantational, abordarea pacientelor cu avorturi recurente.
Genetica Medicala – se ocupa cu depistarea anomaliilor genetice si functioneaza in stransa legatura cu primele doua.