Bucuria de a te trezi langa patutul bebelusului tau este un sentiment greu de explicat in cuvinte. Pentru cuplurile care se iubesc, pentru cei care vor sa imbatraneasca impreuna, un copil este cea mai mare dorinta, cel mai mare dar pe care il pot primi de la divinitate.
Din pacate vremurile s-au schimbat, oamenii se casatoresc tarziu, iar stabilitatea financiara ii convinge sa se gandeasca la o sarcina chiar si dupa 30 de ani. Toate aceste schimbari vin la pachet cu un pret – pretul infertilitatii. Din pacate, tot mai multe cupluri reusesc sa obtina o sarcina doar cu ajutor tehnicilor de reproducere umana asistata, FIV fiind una dintre cele mai cunoscute proceduri. Poti afla toate detaliile, pe larg, despre procedura FIV pe DoctorAdelaSerban.ro. Despre etape vorbim si in randurile urmatoare. Vezi cum arata procedura pas cu pas, citind acest articol pana la final.
Ce inseamna FIV?
FIV este un acronim pentru fertilizarea in vitro – o procedura complexa, care presupune fertilizarea ovocitelor (cu sperma obtinuta de la partener sau de la donator) in afara corpului uman. Dupa ce s-a format embrionul, acesta va fi transferat in uterul mamei prin ghidaj ecografic. Din acest punct, sarcina va decurge normal. Atentie, FIV este o procedura diferita de inseminarea artificiala, una la care se recurge doar in baza analizelor de specialitate. De regula, FIV este recomandata cuplurilor care se confrunta cu urmatoarele probleme de infertilitate:
-
Obstructia trompelor uterine;
-
Infertilitate de cauza masculina;
-
Endometrioza;
-
Infertilitate de cauza neexplicabila;
-
Prevenirea transmiterii unor boli genetice la fat.
Etapele principale ale FIV
Pentru inceput se intocmeste un dosar de infertilitate. Apoi, in baza rezultatelor analizelor, echipa medicala va decide daca FIV este cea mai buna varianta de a obtine o sarcina sanatoasa. Iata care sunt etapele:
Stimularea ovariana
Cu ajutorul unui tratament (administrat oral si/sau injectabil), se urmareste ca ovarele sa produca un numar cat mai mare de ovocite. Exista femei care, desi au o varsta frageda, sufera de insuficienta ovariana. Tratamentul este usor si sigur, personalizat in functiile de propriile nevoi.
Monitorizarea tratamentului
Sigur ca evolutia tratamentului trebuie urmarita indeaproape. Se analizeaza starea ovarelor si endometrului pentru a decide daca este nevoie de o schimbare sau daca procedura poate sa mearga mai departe.
Declansarea ovulatiei
Daca tratamentul functioneaza, inseamna ca pe ecografie trebuie sa apara prezenta foliculilor ovarieni. Echipa medicala va decide ulterior sa declanseze ovulatia prin injectare.
Colectarea ovocitelor
Printr-o procedura simpla si deloc dureroasa, se recolteaza lichidul folicular, ovocitele si celulele granuloase. Acestea urmeaza sa fie examinate in laborator. Desi este o procedura simpla, multe femei se confrunta cu o usoara ameteala de scurta durata.
Colectarea spermatozoizilor
Chiar in ziua in care se realizeaza punctia ovariana, partenerul viitoarei mamici va oferi o proba de sperma. si aceasta va fi analizata in laborator, urmand sa fie folosita in procesul de fertilizare.
Fertilizarea
Urmeaza acum cea mai importanta parte – fertilizarea in laborator. Este momentul in care materialul genetic feminin se uneste cu cel masculin, in scopul de a obtine unul sau mai multi embrioni sanatosi.
Transferul embrionilor
La 3-5 zile dupa punctia ovariana are loc transferul embrionilor. Practic, embrionul sau embrionii rezultatii in urma fertilizarii se introduce/introduc atent in uterul mamei. Exista si posibilitatea de a crioconserva embrionii ramasi.
Faza luteala
inca din ziua punctiei, echipa medicala iti poate recomanda o serie de suplimente, necesare pentru echilibrul hormonal. Sunt medicamente care se administreaza atat pe cale orala, cat si injectabil sau intravaginal. Medicamentele de sustinere se prescriu pe tot parcursul sarcinii, inclusiv in cazul sarcinilor obtinute pe cale naturala.
Desi FIV este o procedura care aduce mari emotii in familie, un rezultat sigur poti primi doar la 10-12 zile dupa transfer. Daca testul iese pozitiv, urmeaza o serie de investigatii si o perioada frumoasa pentru mami si tati. in schimb, daca testul indica o singura liniuta, echipa medicala iti va propune un nou plan de tratament. Nu te lasa descurajata. Multe femei au obtinut sarcina mult dorita dupa mai multe incercari.