Clinica de fertilitate s-ar putea sa fie ultima si singura sansa a voastra de a mai concepe un bebelus, atunci cand formati un cuplu. Lunile trec, iar incercarile voastre sunt sortite esecului? Chiar daca aveti impresia ca trebuie sa mai aveti rabdare, vine un moment cand este indicat sa va luati inima in dinti si sa pasiti pragul clinicilor specializate in probleme de fertilitate.
Cat astepti pana sa apelezi la clinica de fertilitate?
O luna, doua, trei, un an... A trecut ceva timp de cand ati aplicat toate trucurile existente pentru a ramane "insarcinati". Acum va intrebati, probabil, care este urmatorul pas si cum anume veti reusi sa aveti copilul mult dorit. In timp ce multe cupluri prefera sa mai astepte si lasa timpul sa decida, majoritatea celor dornici sa tina in brate un bebe trec pragul clinicilor de fertilitate.
Medicii au o regula cu privire la momentul potrivit de a suna pentru o programare la o astfel de clinica. Acestia sustin ca daca ai sub 35 de ani si incerci de aproape 2 ani sa faci un bebe, atunci este cazul sa consulti un specialist. Daca ai peste 35 de ani, trebuie sa te prezinti la un medic specialist in fertilitate dupa numai 6 luni de incercari esuate.
Se recomanda ca prim pas vizita la un medic obstetrician sau ginecolog, inainte de a apela direct la un specialist in fertilitate. Ginecologul va face toate testele de baza cu care te vei prezenta ulterior la specialistul in fertilitate. Doar cu ajutorul testelor isi va putea da seama care sunt urmatorii pasi si ce investigatii sau terapii trebuie sa urmezi.
Primii pasi in clinica... ce te asteapta?
Multe cupluri considera ca aceste clinici se concentreaza doar pe tehnicile de reproducere umana asistata. Exista un adevar aici, in sensul in care vizita la specialistul in fertilitate cuprinde 2 parti: realizarea unor examene si teste si mai amanuntite decat cele de la ginecolog, pentru depistarea cauzelor infertilitatii si alegerea celei mai bune metode de reproducere umana asistata pentru voi.
Un specialist in probleme de fertilitate va va supune pe amandoi unor examene medicale si va incerca sa descopere, prin toate mijloacele si procedurile pe care le are la indemana, care sunt cauzele infertilitatii. Acolo unde ginecologul nu reuseste sa vada, clinicile de fertilitate o fac. Problemele de fertilitate pot sa apara la unul dintre voi sau chiar la ambii (infertilitate de cuplu).
Dupa realizarea tuturor testelor si investigatiilor, medicul va va expune optiunile pe care le aveti.
In cazul in care problemele de fertilitate sunt tratabile, va va sfatui sa le rezolvati si sa mai incercati sa concepeti bebelusul pe cale naturala. De obicei, se recomanda tratamente medicamentoase cu scopul stimularii ovariene.
Daca infertilitatea este iremediabila, doctorul va va vorbi despre posibilitatile de a avea un copil pe alta cale decat cea naturala. Cele mai recomandate metode sunt fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala, insa va pot fi indicate si alte tehnici de reproducere umana asistata, in functie de problemele pe care le aveti.
Clinicile de fertilitate, deloc ieftine!
Aceste tratamente si metode de a concepe copii presupun niste costuri importante. Trebuie sa fiti pregatiti cu un buget destul de consistent sau sa va inscrieti pe listele de asteptare pentru subventiile oferite de stat celor care au probleme de fertilitate.