Depistarea problemelor de fertilitate

/ / Modificat: 2016-06-16
Depistarea problemelor de fertilitate

Depistarea problemelor de fertilitate reprezinta primul pas spre rezolvarea lor. Infertilitatea si cauzele care duc la ea pot fi depistate prin cateva teste specifice. Daca si tu iti doresti sa ramai insarcinata dar intampini probleme de fertilitate, citeste mai departe pentru a afla ce fel de teste trebuie sa faceti tu si partenerul tau pentru a depista cauzele infertilitatii. 

Ne-am facut programare la un specialist. Ce se intampla dupa aceea?

Tu, partenerul tau si medicul sunteti acum o echipa care lucreaza impreuna pentru a dezlega indiciile legate de problemele voastre de fertilitate. Aparatele reproducatoare feminine si masculine sunt foarte complexe, insa lucrand alaturi de specialistii problema voastra.

poate fi rezolvata.

Atata timp cat aceasta problema este una comuna atat pentru tine, cat si pentru partener, la prima consultatie ar trebui sa mergeti impreuna. Aduceti copii ale fiselor medicale pentru a evita excutarea unor analize de mai multe ori. Veti fi intrebati de istoria ta sexuala si a partenerului, de prima menstruatie, de existenta sau absenta unor boli transmisibile, pierderi de sarcina sau avorturi, cat de des aveti contacte sexuale, daca folositi lubrifianti si multe alte intrebari de acest tip. Viata ta personala va inceta sa fie ca atare fata de medic, astfel va trebui sa te simti cat mai confortabil cu acesta.

Despre ce teste este vorba?

Dupa ce va analiza istoria medicala a ta. si a partenerului, medicul va dori sa faceti amandoi anumite teste. Va trebui sa va alocati timp pentru acestea, deoarece sunt foarte importante.

Pentru femei

Testele de sange: va trebui sa faci mai multe analize de sange, pentru ca medicul sa analizeze productia de hormoni, precum cea de TSH (hormonul tireotrop stimulant), FSH (hormonul foliculostimulant), LH ( hormonul luteinizant), estrogen, prolactina si uneori androgen si progesteron.

Testul de clomifena: rezultatele acestui test ii vor oferi medicului mai multe informatii asupra functiei ovariene mai mult decat ar oferi alte teste hormonale. Vei avea un test de sange in a treia zi a ciclului, pentru a testa nivelul de hormon foliculostimulant. Apoi veti incepe sa iei 5 zile clomifena, un medicament pentru fertilitate, in a cincea zi a ciclului. Apoi medicul va calcula nivelul de FSH in a zecea zi a ciclului. Rezultatele vor informa medicului de situatia terapiei, de dezvoltarea sa si de cat de agresiva poate deveni.

Graficul temperaturii bazale a corpului (BBT): e posibil ca medicul tau sa te intrebe de temperatura bazala a corpului, pentru a afla momentul in care ovulezi. Iti vei lua temperatura in fiecare dimineata timp de o luna si vei nota in graficul BBT. Atunci cand corpul tau produce progesteron dupa ovulatie, temperatura creste.

Biopsia endometriala: medicul va realiza aceasta procedura pentru a afla calitatea peretelui uterin si astfel sa determine daca are loc ovulatia sau nu. Trebuie executata intr-un anumit moment al ciclului tau, poate fi incomfortabil si se poate repeta in cazul in care este nevoie.

Histerosalpingograma: aceasta procedura radiologica va permite vizualizarea trompelor uterine, pentru a afla daca acestea sunt deschise sau nu. De asemenea, permite vizualizarea peretelui uterin, pentru a descoperi daca acesta are un aspect normal sau prezinta polipi, cicatrici, sau alte anormalitati ce-ti pot afecta fertilitatea. Medicul va introduce un colorant in uter si trompele uterine si va localiza miscarea sa prin razele X.

Laparoscopie: aceasta operatie are loc sub anestezie generala si permite medicului vizualizarea mai amanuntita a organelor din pelvis pentru a cerceta existenta sau absenta unor cicatrici sau semne de endometrioza.

Medicul va executa de asemenea o procedura dureroasa pentru a observa daca foliculii se dezvolta cum trebuie si daca acestia anticipeaza ovulatia si pentru a identifica problemele din interiorul pelvisului tau si in ovare, de exemplu chisturile ovariene.

Testul post-coital: medicul va folosi aceasta procedura pentru a observa interactiunea dintre mucusul cervical si sperma partenerului. Ti se va cere sa aveti contacte sexuale intr-o anumita zi a ciclului menstrual, iar apoi, dupa 24 de ore, medicul va colecta o monstra din mucus pentru teste. El va evalua calitatea mucusului si vigurozitatea miscarilor spermatozoizilor. Miscarea spermatozoizilor poate indica faptul ca anticorpii din mucusul tau impiedica progresul spermei.

Histeroscopie: in timpul acestei proceduri, va plasa un tub cu o camera mica de filmat in capat prin cervix si in uter pentru a observa anormalitatile ce duc la infertilitate. Aceasta procedura nu va permite vizualizarea trompelor uterine, insa ii ofera o imagine perfecta asupra uterului  si cateodata posibilitatea de a corecta problema in momentul procedurii.

Pentru barbati


Analiza seminala: partenerului i se va cere o mostra de sperma, de obicei prin masturbare si ejaculare intr-un paharel. Medicul va examina sperma la microscop pentru numarul, forma, aspectul si miscarea spermatozoizilor.

Testul post-coital: medicul va executa aceasta procedura pentru a evalua interactia dintre sperma partenerului si mucusul tau. Vi se va cere sa aveti contacte sexuale intr-o anumita zi a ciclului menstrual. Apoi, dupa 24 de ore, medicul va preleva o mostra din mucus pentru teste. Va examina calitatea mucusului si vigurozitatea miscarilor spermatozoizilor. Miscarea spermatozoizilor poate indica faptul ca anticorpii din mucusul tau impiedica progresul spermei.

Care sunt sansele noastre de a rezolva problema?

In multe din cazuri, unul din mai multi factori cauzeaza problemele de fertilitate si unele cazuri sunt mai greu de detectat decat sunt altele, astfel incat un diagnostic clar nu este intotdeauna posibil. In 10-15% cazuri, in urma testelor nu rezulta nicio anormalitate.

Medicii caracterizeaza astfel de cazuri ca fiind pacienti cu probleme de fertilitate inexplicabile. Din fericire, pana si cazurile inexplicabile pot fi tratate.

Citeste si Tratamentele naturiste pentru fertilitate.

Taguri Probleme fertilitate Infertilitate Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre