Femeile stresate sunt mai putin fertile

/ / Modificat: 2012-07-25
Femeile stresate sunt mai putin fertile

S-a dovedit!  Femeile stresate sunt cu 12% mai putin fertile

Toata lumea stie astazi ca stresul nu are ce sa aduca bun in incercarea de a ramane insarcinata.

In cel mai recent studiu pe tema stresului si influentei lui asupra fertilitatii, oamenii de stiinta au bifat dovezile stiintifice care atesta ca sansele tale de a concepe un copil scad cu mai mult de 12%, daca esti o victima a stresului.

Cand toate investigatiile medicale arata ca esti apta sa faci copii, cand iti calculezi la secunda perioada de ovulatie pentru a prinde cel mai bun moment de a concepe bebelusul mult asteptat si totusi sarcina nu se instaleaza, trebuie sa te orientezi pentru a-ti analiza si reduce considerabil nivelul de stres.


Primul studiu care a depistat cauzele biologice ce stau la baza relatiei dintre stres si infertilitate


Mai multe femei care nu reuseau sa conceapa au fost supuse unui test in cadrul unui studiu. Acestora li s-au prelevat mostre de sange si li s-a masurat prezenta markerului pentru un anumit hormon al stresului (alfa-amilaza), constatandu-se ca nivelul acestuia era foarte mare in cazul femeilor infertile.

Se pare ca acesta este primul studiu care arata o relatie de cauzalitate la nivel biologic intre nivelul de stres din organismul femeii si infertilitate.


Studiul a aratat rezultatele prelevarii de saliva de la 274 de femei (cu varste cuprinse intre 18-40 de ani), care planuiau sa conceapa un copil, dar care nu mai incercasera de cel putin 3 luni. Li s-a masurat astfel prezenta si nivelul in care se regaseau in organismul lor doi hormoni responsabili cu stresul: adrenalina (prin enzima alfa-amilaza) si cortizolul.

Alfa-amilaza din adrenalina, mai responsabila pentru infertilitate decat cortizolul!

Femeile care prezentau niveluri de alfa-amilaza ridicate aveau cu 12% mai putine sanse de a concepe in perioada fertila a lunii, spre deosebire de aceleasi perioade ale altor luni, in care nivelul adrenalinei era mai scazut. Chiar daca nu pare un procent foarte mare, acesta creste pe masura ce femeile inainteaza in varsta, deoarece fertilitatea scade odata cu trecerea timpului.


Nu exista o explicatie clara a felului in care hormonul stresului afecteaza procesul de conceptie in perioada fertila, desi este posibil ca acesta sa reduca circulatia sangelui la nivelul trompelor uterine, afectand astfel transportarea ovulului si a spermei pentru procesul de fecundare.

In urma testului, cercetatorii nu au gasit nicio diferenta semnificativa in urma prezentei cortizolului la femeile care nu puteau concepe, alfa-amilaza fiind cea responsabila pentru aceste esecuri.

Este extrem de important ca femeile sa se relaxeze atunci cand incearca sa conceapa un copil, insa este intotdeauna mai usor de spus decat de facut.

Solutia ar fi sa nu faci din sarcina un scop care sa iti acapareze viata, sa incerci sa nu te focusezi in a crea adevarate tabele ale perioadei de ovulatie si alte lucruri de acest gen. Apeleaza mai bine la tehnici de relaxare, daca este cazul: sport sau diferite cursuri.

Taguri Stres Infertilitate Fertilitate Perioada fertila femei

Articole recomandate

Citeste si despre