Inducerea ovulatiei este o metoda eficienta de combatere a infertilitatii la femei.Urmaresti luna de luna ovulatia pentru a purcede in conceperea unui bebelus si nu reusesti sa o mai monitorizezi ca inainte? Observi ca ciclurile tale sunt neregulate si nu mai respecta calendarul obisnuit? Este posibil sa suferi de anovulatie sau sa prezinti ovulatii neregulate. Prin inducerea ovulatiei se planifica exact momentul cand trebuie sa aiba loc conceperea.
Ce inseamna inducerea ovulatiei?
Acest proces implica administrarea unor medicamente care stimuleaza ovarele sa produca mai multi foliculi maturi care sa elimine ovule spre a fi fecundate. Cu ajutorul inducerii ovulatiei foarte multe femei sunt ajutate sa aiba copii.
Medicatia administrata poate controla de asemenea momentul in care foliculii elibereaza ovulele, astfel incat in acea perioada sa aiba loc, dupa caz:
- relatiile sexuale;
- inseminarile artificiale;
- procedurile pentru FIV (fertilizarea in vitro).
Cele mai frecvente medicamente folosite in inducerea ovulatiei
Pentru acest tip de tratament de fertilitate se folosesc cateva tipuri de medicamente extrem de comune:
Citrat de clomifen
Se administreaza femeilor care prezinta menstruatii neregulate si oligomenoree; de regula se dau sub forma de tableta, iar efectele adverse includ dureri de cap, tulburari de vedere si bufeuri de caldura.
Gonadotrofina
Este o forma injectabila de medicatie si ajuta la eliberararea fortata a ovulelor din ovare atunci cand foliculii ajung la maturitate; efectele adverse includ diconfort abdominal, senzatii de balonare, oboseala.
Metformin
Este un antidiabetic care are rol in controlarea si echilibrarea nivelului de insulina din sange si se administreaz in acest caz femeilor care prezinta sindromul ovarelor polichistice (insulinorezistenta fiind una din trasaturile acestui sindrom); s-a constatat o diminuare a pilozitatii pe corp, o reducere a caderii parului, normalizarea presiunii sangelui in organism, normalizarea menstrelor si asigurarea unei ovulatii regulate.
Parlodel
Actioneaza asupra scaderii nivelului crescut de prolactina din sange (tratatarea hiperprolactinemiei – unul dintre factorii care contribuie la infertilitate); de regula se administreaza oral in timpul meselor si nu are efecte secundare notabile.
Ce riscuri apar cand se administreaza medicamente pentru inducerea ovulatiei?
Se pare ca administrarea acestei medicatii ar fi fost asociata cu riscul de:
- chisturi ovariene;
- sindromul hiperstimularii ovariene.
Exista si o serie de efecte adverse ale urmarii acestui tratament, care se manifesta prin simptome ca:
- dureri severe in pelvis, piept sau abdomen;
- greata;
- varsaturi;
- balonare;
- ingrasare;
- dificultati respiratorii.