Femeile cu probleme de fertilitate, isi pot reface echilibrul hormonal, isi pot reduce nivelul de FSH si in cele din urma pot ramane insarcinate, cu ajutorul anumitor vitamine si suplimente nutritionale.
Multe femei incearca sa isi scoata din alimentatie produsele animaliere, glucidele rafinate si produsele lactate pentru cateva saptamani sau isi suplimenteaza dieta cu doze corespunzatoare de vitamine, insa nu observa nicio schimbare.
Procentul de lipide din organismul nostru influenteaza fertilitatea
In traditia chinezeasca, principala sursa de energie o reprezinta alimentele. Splina transforma alimentele in energie care poate fi utilizata, fiecare aliment are propriile sale calitati energetice.
Alimentele condimentate si fierbinti sunt mai mult Yang, pe cand cele dulci sunt mai mult Yin.
Anumite alimente ajuta la formarea sangelui, altele ajuta la eliminarea caldurii si a umezelii din organism. In cazul in care predomina doar un anumit grup de alimente, se pot instala dezechilibre in organism. Acest lucru este recunoscut si de medicina moderna.
In cultura chinezeasca, mancarurile sarate sunt considerate necesare pentru rinichi, insa prea multa sare se considera ca blocheaza fluxul sangvin. Medicina moderna considera ca prea multa sare determina retentie hidrica, ceea ce afecteaza rinichii, si poate provoca tulburari de circulatie.
Conform traditiei chinezesti, o masa nu este doar o acumulare de calorii, ci si o sansa de a oferi organelor interne o cantitate de energie echilibrata, necesara pastrarii sanatatii. Cu ajutorul alimentelor se corecteaza carente si se elimina principiile in exces, atunci cand in organism se instaleaza dezechilibre.
Conform filozofiei chineze, "shen" (tradus ca Rinichi si spirit) guverneaza sistemul reproductiv. Daca apar probleme de infertilitate, acest lucru se datoreaza unei insuficiente in energie shen.
Simptomele insuficientei Renale (shen) includ dureri lombare joase, senzatie de slabiciune la nivelul picioarelor, mucoase uscate, transpiratii nocturne, picioare reci, cicluri menstruale neregulate, urinari frecvente, urinari nocturne.
Medicii de medicina Orientala sugereaza in aceste conditii administrarea de suplimente din plante si o dieta ce stimuleaza producerea de energie shen: alune, seminte de susan negru, orz, tofu, seminte negre de soia, grau germinat, alge marine, diferite seminte, organe animale.
Shen cuprinde Yin si Yang Renal. Atat deficienta de Yi Renala (Ki Yi-), cat si cea de Yang Renal (Ki Yan-) pot fi corectate prin modificari ale dietei. In cazul deficientei de Ki Yi- ar trebui evitate exercitiul fizic in exces, caldura si alimentele condimentate si fierbinti, iar pentru deficienta de Ki Yan- nu ar trebui sa se consume bauturi reci, mai ales in timpul menstruatiei, deoarece acestea scad cantitatea de caldura din organism, care oricum este in deficit. Sfatul, in acest caz, este consumarea vegetalelor usor incalzite si nu in stare naturala, caci acestea din urma necesita mai mult Qi (care este de natura yang) pentru a fi digerate.
1. In locul mancarurilor acide consumati mancaruri alcaline.
Se recomanda consumul de alimente ca: fructele noncitrice, legumele, germeni de grau, cereale, si plante ca: Cimicifuga racemosa si radacina de valeriana, pentru a oferi sistemului reproductiv ph-ul necesar fecundarii si implantarii.
Mancarurile acide, precum carnea, produsele lacatate, produc medii acide. Sperma are nevoie de un mediu alcalin pentru a supravietui, mucusul cervical acid nefiind propice. De asemenea, se recomanda ca mancarea sa fie mestecata corespunzator si abtinerea de la consumul de lichide in timpul mesei, deoarece saliva poate avea un efect alcalinizant.
Nu sunt recomandate dietele stricte vegetariene, dar marea parte a alimentelor consumate ar trebui sa aiba origine vegetala. Bioflavonidele, din legume si fructe, ajuta la formarea de vase de sange sanatoase, si ajuta uterul sa se pregateasca pentru implantare si previne pierderea sarcinii.
Importanta nutritiei
2. Dieta trebuie sa contina o cantitate corespunzatoare de acizi grasi esentiali, care se gasesc in uleiurile vegetale si pestii oceanici.
Acizii linoleic si alfa-linoleic joaca un rol cheie in ovulatie, mai ales in procesul de rupere a folicului (ce elibereaza ovulul) si de formare a corpului galben.
Pestele, uleiul de peste, uleiuri nesaturate obtinute la presa-rece ca uleiul de seminte de dovleac, ouale, produsele de soia, miezul de nuca, precum si legumele de iarna ca broccoli, conopida, sfecla, morcovi, varza creata, varza, nap, varza de bruxelles sunt surse de acizi grasi esentiali.
Expunerea prelungita a acestor acizi grasi esentiali la caldura si lumina duce la formarea de compusi toxici ce sunt acizii grasi forma trans, care pot afecta functionarea normala ale aparatelor imun si reproductiv.
Ei se mai gasesc si in margarina, untura de porc, grasimi animale si uleiuri vegetale hidrogenate, alimente ce intra in compozitia a numeroase produse alimentare.
Uleiurile trebuie depozitate intr-un loc racoros, uscat, iar odata ce ai desfacut ambalajul, nu folosi uleiul mai mult de cateva luni.
Omega-3, un alt acid gras esential, se gaseste in pestele oceanic. Acesta curata sangele de depozite grase, reduce formarea de trombi si stimuleaza circulatia sangvina, inclusiv la nivelul uterului.
De asemenea, stimuleaza activitatea sistemului imun si au rol in reducerea numarului ce celule NK (natural killer), ce impiedica implantarea embrionului la nivelul mucoasei uterine.
3. Este de preferat sa consumati alimente naturale si netratate cu hormoni de crestere
Aceste alimente naturale asigura o functionare optima a sistemului endocrin, pe cand pesticidele, chimicalele si hormonii utilizati pentru tratarea diverselor produse alimenatare contin substante sintetice asemanatoare cu estrogenul, avand un efect negativ asupra functionarii sistemului endocrin.
Un motiv in plus oferit de medicina chineza pentru consumul de produse naturale: alimentele isi pierd Esenta si Qi pe masura ce se departeaza de origine. Fructul cules direct din copac are un gust mult mai bun decat cel cumparat de la aprozar. Eliminarea multor nutrienti din fructe, seminte si legume este determinata de procesele prin care se obtin alimentele.
Un rol important in digestie il are splina. Carnea congelata contine o cantitate crescuta de sodiu ce lezeaza rinichii.
Prin consumul de alimente macrobiotice, adica produse naturale proaspete la care se pot aduga cantitati mici de produse animaliere, se poate imbunatati dieta. Dieta tipica asiatica este macrobiotica, adica mesele sunt formate din legume proaspete, usor incalzite, orez si cantitati mici de carne pentru aroma.
Pentru pregatirea mancarii, bucataria traditionala chinezeasca recomanda taierea legumelor si carnii pentru a elibera o cantitate mai mare de energie atunci cand sunt consumate si o incalzire usoara a legumelor pentru a le face mai usor digerabile.
Ar trebui sa nu folositi cuptorul cu microunde, deoarece microundele altereaza structura alimentelor si reduc nivelul de energie Qi din alimente. Este de preferat utilizarea cuptorului clasic.
4. Consuma multe legume din familia cruciferelor: varza, broccoli, varza de Bruxelles si conopida.
Aceste legume contin di-indolilmetan (DIM), care stimuleaza o utilizare mai eficienta a estrogenului prin cresterea metabolismului estradiolului (o forma de estrogen sintetizata in organism).
Excesul de estradiol se asociaza cu durere la nivelul sanilor, cresterea in greutate, cancer de san si uterin, tulburari de stare si scaderea libidoului. Suplimentarea dietei cu DIM permite scindarea estradiolului in 2 hidroxi estrogen, compusi ce nu au aceste efecte negative.