Cand trebuie sa consult un specialist?

/ / Modificat: 2015-04-09
Cand trebuie sa consult un specialist?

Infertilitatea este actul sexual neprotejat fara procreere pe o perioada de peste 12 luni. Aceasta se poate aplica unor pacienti, dar nu se aplica tuturor.

Pentru ca exista o scadere a fertilitatii legata de varsta, femeile de peste 30 de ani sau mai in varsta ar trebui sa caute consiliere si tratament intr-un interval mai scurt de timp. In plus, femeile ce au un risc cunoscut de infertilitate (de ex boala inflamatorie pelvina, dereglari ale ovulatiei etc.) ar trebui sa caute tratament cat mai repede posibil.

Un specialist in endocrinologie reproductiva si infertilitate este un medic ginecolog si obsetrician care a facut cursuri de pregatire asupra tratamentului infertilitatii si endocrinologie.

Acesti medici va pot ajuta sa luati cele mai bune decizii in privinta optiunilor dumneavoastra.

Chiar daca aveti probleme cu procreerea, ganditi-va ca cele mai sanatoase cupluri care n-au procreat in primul an de incercari, vor face copii in cele din urma in al doilea an.

O echipa americana a analizat date provenind de la 782 de cupluri din sapte orase europene si au concluzionat ca si daca femeia avea varsta cuprinsa intre 35 si 39, mai putin de 1 din 10 nu au reusit sa aiba copii in interval de 2 ani - decat daca barbatul avea peste 40 de ani.

Ei au afirmat ca un cuplu ar trebui sa aiba rabdare si medicii ar trebui sa nu intervina prea repede cu tehnici de asistare a reproducerii, decat daca sunt riscuri cunoscute ca acesta sa nu procreeze in mod natural in decurs de un an.

Cat ar trebui sa incerc sa fac un copil inainte sa ma hotarasc sa apelez la un specialist in fertilitate?

Fertilitatea la femei incepe sa descreasca la sfarsitul varstei de 20 de ani, iar la barbati la sfarsitul varstei de 30 de ani.

Timpul pana la sarcina creste cu varsta femeii. Procentajul celor ce nu au reusit sa aiba copii in decurs de un an a variat intre 8% pentru cei intre 19 si 26 de ani, 13% pentru cei intre 27 si 34 de ani, 18% pt cei intre 35 si 39 de ani.

In ciuda varstei, majoritatea femeilor care nu au reusit sa aiba copii in primele 12 cicluri au reusit sa aiba copii la un moment dat in urmatoarele 12. Doar 3 % din cei intre 19 si 26 de ani, 6% dintre cei intre 27 si 34 de ani si 9% dintre cei intre 35 si 39 de ani nu au reusit sa aiba copii in cel de-al doilea an, cu conditia ca partenerul sa aiba sub 40 de ani.

Incepand cu sfarsitul varstei de 30 de ani, varsta barbatului devine importanta. Exista o mare variabilitate normala in fertilitate si multe cupluri cu fertilitate sub medie, dar normala, pot esua sa procreeze in primul an.

Este important ca doctorii sa evite sa recomande reproducerea asistata prea devreme, datorita efectelor secundare cunoscute: tratamentele pentru fertilitate, ca IVF sau ICSI, pot avea ca rezultat un risc crescut de sarcini multiple, sarcini complicate, greutate mica la nastere, defecte congenitale majore si dizabilitati pe termen lung printre bebelusii ce au supravietuit.

Taguri Infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre