Cum iti convingi partenerul sa va tratati infertilitatea

/ / Modificat: 2012-08-20
Cum iti convingi partenerul sa va tratati infertilitatea

Datele statistice arata ca pana la 1 din 7 cupluri pot suferi de probleme legate de fertilitate, insa acest subiect ramane unul dificil de discutat, deoarece miza poate fi foarte mare. Atunci cand nu puteti concepe dupa 2 ani de sex neprotejat regulat, este insa important sa iei masuri si sa-ti convingi partenerul sa va tratati infertilitatea.

Foto: ladaclinic.com

Situatia poate fi diferita de la cuplu la cuplu, in functie de varsta, insa odata ce au trecut 2 ani de incercari fara o sarcina, timpul devine pretios.

Diferente de perceptie cu privire la infertilitate

Studiile de specialitate arata faptul ca barbatii nu sunt constienti de faptul ca propria fertilitate poate scadea odata cu varsta. Stilul de viata este un factor de influenta puternic asupra fertilitatii, insa de multe ori pot exista probleme medicale ce nu dispar de la sine.

Cei mai multi cred ca problemele de fertilitate pot aparea la fel de usor la barbati ca si la femei si nu stiu ca, de multe ori, infertilitatea aparenta tine de o combinatie de factori legati de ambii parteneri.

Cuplurile care sufera probleme de fertilitate se concentreaza mai mult pe situatia femeii, ignorand de multe ori faptul ca fertilitatea este o problema de cuplu la fel ca si cresterea copiilor.

Infertilitatea, subiect sensibil

Faptul ca infertilitatea este in continuare un subiect sensibil pentru multe cupluri ingreuneaza comunicarea. Din pacate, amanarile cauzate de ezitari se pot prelungi uneori pana dincolo de perioada medicala de fertilitate a cuplului. Aceasta nu tine neaparat de menopauza, la perioada de fetilitate pot contribui multi factori medicali sau comportamentali. Cauzele care contribuie la aceste amanari includ:

  • rusinea, deoarece o discutie despre fertilitate poate duce adesea la o discutie despre sexualitate;
  • frica: multi continua sa creada ca abilitatea de a procrea este legata de valoarea lor ca fiinta umana, iar raspunsul la intrebarile legate de fertilitate le-ar putea influenta si respectul de sine si imaginea in fata partenerului;
  • lipsa de informatii: in multe cazuri, situatia poate fi rezolvata cu cateva schimbari minore recomandate de un specialist in fertilitate, dar multe cupluri se tem ca singurele solutii sunt interventiile medicale complicate si costisitoare.

Discutia cu partenerul despre infertilitate

Cel mai usor mod de a incepe o discutie cu partenerul despre problemele de infertilitate este alegerea unui moment in care nu exista presiuni exterioare si folosirea ca punct de pornire a inceputului relatiei. Intrebarile despre familie al caror raspuns este util la inceputul relatiei, dar poate fi discutat si acum includ:

  • cati copii vrem?
  • care este varsta maxima la care suntem dispusi sa avem un copil?
  • ce conditii trebuie sa implinim inainte de a avea un copil?
  • ce schimbari suntem dispusi sa acceptam de dragul unui copil?
  • cum impartim responsabilitatile din primele luni?
  • cum impartim responsabilitatile legate de educatie?

Este important sa-ti exprimi sentimentele de dragoste in fata partenerului si sa-i explici ca nu sunt conditionate in vreun fel de lucrurile pe care le puteti afla in urma testelor de specialitate, odata ce decideti impreuna sa investigati problema.

Chiar daca au trecut 1-2 ani de la momentul in care ai inceput sa incerci sa concepi un copil alaturi de partener, mai lasa-i un ragaz de cateva luni atunci cand vezi ca nu este pregatit si reia apoi discutia cu calm si fara reprosuri.

Consultul medicului de specialitate

Odata ce ati decis sa consultati impreuna un medic de specialitate, testele necesare pentru identificarea problemei includ: un consult fizic detaliat, o analiza a spermei, o analiza a sangelui femeii care masoara nivelul de progesteron din sange si eliminarea posibilitatiei infectiei cu Chlamydia la ambii parteneri.

Uneori sunt necesare si teste suplimentare, iar stresul provocat poate ingreuna si mai mult situatia.  

Infertilitatea, secret in fata celor din jur?

Odata ce ati inceput sa discutati despre problemele de fertilitate, este important sa stabiliti si o atitudine comuna pe care sa o afisati fata de cei din jur. Avantajele sinceritatii cu privire la aceasta problema includ obtinerea de informatii noi, posibilitatea de inlaturare a unor temeri si sentimente negative prin discutarea lor si chiar sansele de a ajuta partenerul in timpul acestei perioade dificile.

Cu sinceritate si cu tact, discutiile despre infertilitate pot duce la o solutie comuna, care sa va ajute sa rezolvati problema ca un cuplu solid.

Taguri Infertilitate Fertilitate cuplu Tratament fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre