Factorii de risc pentru fertilitate se impart in 2 categorii - afectiuni si conditii medicale lasate nediagnosticate si obiceiuri nocive din viata de zi cu zi care afecteaza treptat, dar sigur capacitatea de a concepe bebelusi. Oricare dintre ele poate conduce la infertilitate in cuplu. Descopera cand anume esti la risc sa nu mai poti face copii.
Care sunt factorii de risc pentru problemele de fertilitate?
Iata care sunt cei mai frecventi factori de risc care stau in calea fertilitatii voastre. Acestia sunt impartiti in 2 categorii, pentru fiecare sex in parte.
Factorii de risc pentru fertilitatea femeilor
- fibroame uterine;
- blocarea trompelor uterine;
- infectie cu transmitere sexuala (chlamydia sau gonoreea);
- ciclu menstrual neregulat;
- par facial si corporal in exces (hirsutism);
- interventie chirurgicala abdominala sau pelvina;
- boli cronice ca diabet, obezitate, cancer sau boli tiroidiene.
Pe langa aceste afectiuni sau conditii medicale, mai exista cativa factori de risc care tin de stilul de viata sau de procese fiziologice firesti - varsta (imbatranirea), alimentatie defectuoasa, alcoolul, sedentarismul, fumatul.
Foto: thepregnancycentral.com
Factori de risc pentru fertilitatea barbatilor
Si barbatii sunt predispusi la probleme de fertilitate, pe de-o parte din cauze medicale sau boli care pot conduce la infertilitate daca nu sunt tratate, iar pe de alta parte din cauza unor lucruri din stilul de viata care-i pot periclita capacitatea de conceptie.
In cazul istoricului medical care contine urmatoarele afectiuni, riscul de sterilitate este mai mare:
- infectie cu oreion dupa varsta pubertatii;
- boli cronice ca diabet, cancer sau boli tiroidiene;
- testicule necoborate;
- tumori sau chisturi testiculare, cancer sau variocele.
Factori care cresc riscul infertilitatii la barbati:
- administrarea de medicamente ca antihipertensive;
- administrarea de steroizi;
- baile fierbinti sau sauna, tinerea laptopului in brate, slipi care supraincalzesc testiculele;
- mersul cu bicicleta.
Ce trebuie sa faci daca suspectezi o problema de fertilitate?
Specialistii estimeaza ca peste 10% din cupluri au dificultati in a concepe copii. Acestea se prezinta frecvent la doctor dupa cel putin 1 an de incercari esuate de a avea un bebelus. Chiar daca sunteti diagnosticati cu infertilitate, nu inseamna ca nu mai exista nicio sansa de a concepe natural. Majoritatea cuplurilor care se prezinta la medic reusesc sa faca un bebe chiar in anul care urmeaza vizitei, in timp ce altii au nevoie de ajutor medical pentru a depasi cauzele care duc la aparitia sterilitatii.
Medicii sustin ca daca nu reusiti sa concepeti un copil dupa o perioada de 6 luni de incercari si suspectati si o problema de fertilitate, sa va prezentati amandoi la un medic specialist in fertilitate. Acesta va face o serie de investigatii si va va pune mai multe intrebari legate de stilul de viata, istoricul medical si alte probleme care sa ii ajute sa depisteze cauza infertilitatii de cuplu.