Impactul emotional al infertilitatii

/ / Modificat: 2015-04-09
Impactul emotional al infertilitatii


In prezent, din ce in ce mai multe cupluri se confrunta cu infertilitatea. Statisticile spun ca in 40% din cazuri de vina este factorul feminin, in alte 40% factorul masculin, in 10% din cazuri ambii parteneri au probleme, iar in restul de 10% din cazuri, cauza infertilitatii ramane necunoscuta.

De cele mai multe ori, cuplurile care se confrunta cu astfel de probleme asteapta foarte mult timp pana merg la doctor. O problema mare este ca, sentimente ca anxietatea si dezamagirea cauzate de imposibilitatea de a concepe sunt foarte stresante. De aceea, indoiala trebuie eliminata. 

Puteti sa verificati chiar dumneavoastra daca ar putea fi vorba de fertilitate inainte de a merge la specialist.

Iata cateva posibile cauze ale fertilitatii:

  • varsta (fertilitatea unei femei scade dupa 30 de ani);
  • diverse boli si afectiuni atat din trecut cat si din prezent (ex.: ciclu menstrual neregulat, disfunctii erectile, diabet, hipertiroidism, hipertensiune, ulcer, endometrioza);
  • interventii abdominale sau la pelvis suferite de femei, inclusiv apendicita;
  • anumite medicamente (antidepresive, insulina; medicamente recomandate pentru tratarea tensiunii ridicate pot afecta capacitatea spermei de a fertiliza un ou);
  • expunerea la radiatii si chimicale (in special pesticide) poate afecta functia sexuala a barbatilor si productia de sperma; femeile care lucreaza cu substante chimice pot avea pierderi de sarcina;

Dupa ce luati in calcul aceste aspecte trebuie sa considerati urmatoarele posibilitati:

  • calculati perioada fertila (perioada cea mai fertila a unei femei incepe cu cateva zile inainte de jumatatea ciclului menstrual);
  • dupa contactul sexual nu va ridicati imediat; asteptati 10-20 de minute;
  • mancati sanatos, odihniti-va si evitati acei factori care provoaca stresul: fumatul, drogurile, alcool, cafeina, nu faceti sport in exces, hidratati-va;
  • barbatii nu trebuie sa consume substante precum steroizi, medicamente pentru caderea parului, deoarece afecteaza sistemul de reproducere;

Daca insa nu sunteti siguri ca intr-adevar va confruntati cu o problema de infertilitate, cel mai bine este sa apelati la un specialist. Functia de reproducere este una dintre cele mai complexe functii ale organismului. De aceea, inainte de toate trebuie sa consultati un medic.

Infertilitatea si tratarea ei pot fi foarte stresante si, in acelasi timp, stresul este o cauza a fertilitatii. In situatii grave, stresul poate bloca ovulatia complet. Dupa cum s-a mentionat mai sus, trebuie luate masuri pentru a reduce efectele stresului asupra organismului.

Cea mai buna cale de a face acest lucru este sa existe o comunicare deschisa intre parteneri, pentru ca astfel o sa puteti intelege sentimentele dumneavoastra si pe ale partenerului. 

Daca urmati un tratament de fertilizare, trebuie sa vorbiti cu partenerul dumneavoastra si sa ii impartasiti partile bune si partile rele ale etapelor tratamentului, iar el trebuie sa va sustina. Daca totusi tratamentul va deprima, puteti sa planificati o vacanta ca sa va odihniti. Incercati sa uitati de tot si sa petreceti mult timp impreuna.

Cuplurile ar putea trece mai usor peste aceasta problema daca familiile si prietenii ar incerca sa inteleaga mai bine infertilitatea, modul de tratare si impactul emotional asupra cuplului.

Inca nu s-a dovedit stiintific daca stresul afecteaza in mod direct fertilitatea, insa medicii recomanda intotdeauna reducerea stresului si apropierea de familie. 

Pana acum s-au constatat rezultate promitatoare la femeile carora le-au fost masate picioarele inainte de a primi tratamentul de fertilizare.

Taguri Infertilitate Infertilitate femei

Articole recomandate

Citeste si despre