Cazurile de infertilitate trebuie privite ca ansamblu si nu separat, iar investigatiile trebuie facute ambilor parteneri (cauza de infertilitate poate fi doar la unul dintre ei sau la amandoi).
Ce este infertilitatea?
Sterilitatea, sau infertilitatea, este o boala care afecteaza aparatul reproducator si care impiedica una dintre functiile de baza ale corpului uman: procreerea. Se vor avea in vedere mai multe criterii de urmarire a unei sarcini normale:
- Productia de spermatozoizi la barbat si de ovule la femei;
- Mobilitatea spermatozoizilor;
- Capacitatea de fecundare a spermatozoizilor;
- Nidarea corespunzatoare a oului fecundat in cavitatea uterina;
- Dezvoltarea normala a oului (embriogeneza).
Pentru o sarcina dusa la termen, embrionul trebuie sa aiba o dezvoltare armonioasa intr-un mediu hormonal adecvat. Orice dezechilibru intre acesti factori poate duce la infertilitate.
Obstructia trompelor uterine, sindromul ovarului polichistic si endometrioza. Pierderile repetate de sarcina sunt cauzate in mare parte de afectiunile congenitale (cu predispozitie genetica) care implica malformatii in structura uterului sau aparitia fibromului uterin.
Depistarea si tratamentul infertilitatii
Depistarea infertilitatii
Cuplurile sunt sfatuite sa se adreseze unui medic ginecolog daca in decurs de un an nu apare sarcina, fara a folosi metode contraceptive, in conditiile unei activitati sexuale normale. Medicul va efectua examenul fizic al ambilor parteneri si va stabili starea lor de sanatate si eventualele repercursiuni asupra infertilitatii. Ambii parteneri sunt chestionati asupra vietii lor sexuale luand in considerare aspectele care pot duce la infertilitate.
Daca informatiile de pana acum nu pot evidentia cauza infertilitatii, se vor efectua alte teste specifice suplimentare. La femei se vor monitoriza variatiile de temperatura la ovulatie in comparatie cu temperatura bazala a corpului si se vor realiza radiografii ale uterului si ale trompelor uterine.
La barbati se va face in primul rand examenul spermei.
Tratamentul infertilitatii
In ultimii ani, tratarea infertilitatii si diagnosticarea ei la timp au facut progrese semnificative, chirurgia ginecologica si tratamentul hormonal rezolvand majoritatea problemelor de infertilitate. Daca aceste metode nu dau rezultate, se poate recurge la Tehnologia de Reproducere Asistata, care pentru multe cupluri a avut mare succes.
Evaluarea si tratamentul infertilitatii sunt destul de costisitoare si implica timp, resurse si energie, cat si participarea cuplului, a medicului si a intregii echipe medicale.
Dupa cat timp se va adresa un cuplu medicului?
Femeile cu varste de pana la 35 de ani sunt sfatuite sa se adreseze medicului dupa o perioada de 12 luni in care au esuat in incercarea lor de a ramane insarcinate.
In cazul in care acestea au in antecedente probleme ginecologice, ca iregularitatea ciclului menstrual sau o veche infectie a trompelor uterine, ar trebui sa ia in considerare mai repede examenul clinic medical.
La fel, si femeile care au depasit varsta de 35 de ani este important sa inceapa evaluarea dupa numai 6 luni in care au incercat sa ramana insarcinate. Dupa 40 de ani, testele de fertilitate trebuie incepute imediat.
Cuplul trebuie sa fi avut contact sexual de 3-4 ori in saptamana ovulatiei, deoarece ovulul supravietuieste doar 24 de ore si contorizarea acestui aspect mareste sansele de reusita.
Rezultatele tratamentelor de infertilitate
Raspunsurile la tratamentele de infertilitate sunt diferite pentru fiecare cuplu. Acestea variaza depinzand de: predispozitia constitutionala a barbatului si a femeii, rata de succes a tratamentului si, cateodata, si de noroc. Trebuie insa luate in considerare si varsta femeii, malformatiile uterine sau daca ambii parteneri au probleme de fertilitate care ingreuneaza uneori rezultatele favorabile.
Cui te adresezi?
Majoritatea ginecologilor au de obicei competenta necesara pentru tratarea si indrumarea pacientilor, altii recomanda si consultarea unui medic specializat in probleme de fertilitate.