Infruntarea infertilitatii poate fi un moment dificil si emotionant pentru multe cupluri. Este normal sa ai sentimente de vina, furie sau tristete in timpul acestor vremuri grele.
Astazi, mai multe cupluri ca niciodata sunt capabile sa procreeze. Progresele in stiinta si tehnologia reproducerii au dat noi sperante cuplurilor care au fost initial incapabile sa procreeze. Infertilitatea afecteaza 15% din cuplurile din SUA, timpul de procreare la cuplurile tinere, sanatoase, fiind de aproximativ 5 luni.
Infertilitatea este definita ca incapacitatea de a procrea dupa un numar de raporturi sexuale neprotejate. Pentru ca procreerea naturala sa apara, spermatozoidul trebuie sa fertilizeze ovulul (ovocit), astfel rezultand embrionul care trebuie sa se implanteze in mucoasa uterina.
Procesul de fertilizare are loc in mod normal in trompa uterina, iar ovulul fertilizat migreaza incet de-a lungul trompei uterine pe parcursul mai multor zile inainte de a ajunge in uter si de a se implanta in mucoasa endometriala.
Odata implantat, embrionul continua sa se dezvolte si sa creasca. Orie conditie care afecteaza acest proces natural poate duce la dificultati in procreere si sarcina. Daca o femeie nu ovuleaza regulat (normal o data pe luna), se poate spune ca are o tulburare de ovulatie (sau disfunctie ovulatorie). Daca exista cicatrici sau blocaj in trompele uterine, poate fi imposibil ca spermatozoidul sa intalneasca ovulul.
Aceasta este considerata o problema anatomica si poate aparea de la o infectie pelvica anterioara sau o endometrioza. Acestea sunt motive pentru infertilitatea feminina, totusi pot exista mai multe motive ca un cuplu sa fie infertil.
Infertilitatea nu este numai o conditie feminina
Infertilitatea masculina este asociata cu 30% pana la 40% dintre cuplurile infertile. Unii barbati pot avea o cantitate mica sau anomalii la numararea spermatozoizilor care pot impiedica fertilizarea normala.
Odata cu introducerea IVF, pacientii infertili sunt capabili sa ocoleasca procesul fertilizarii tubare. IVF este o procedura care implica stimularea ovariana cu medicamente pe parcursul uneia sau a 2 saptamani cu recuperarea ulterioara a ovulului.
Medicamentele sunt administrate pentru a produce dezvoltarea foliculilor multipli (foliculii sunt structuri care contin ovule). Dupa ce mai multe ovule au fost recuperate, ele sunt inseminate si embrionii rezultati sunt cultivati pentru 3 pana la 5 zile in laborator (de aici termenul de fertilizare"in vitro"care din latina se traduce "in afara corpului").
Ultimul pas in proces implica transferul embrionilor in dezvoltare in uterul mamei utilizand un cateter subtire si flexibil. Doua saptamani dupa fertilizare, sarcina poate fi atestata folosind analize ale sangelui.
Cand apelam la specialistii in fertilitate?
Exista mai multe motive pentru care cuplurile cauta sfaturile si tratamentele specialistilor in fertilitate.
Cel mai frecvent motiv este acela ca aceste cupluri au incercat de unii singuri pe o perioada mai indelungata (in general 1 an) si nu au procreat. Exista cupluri care pot procrea, dar nu pot duce pana la capat sarcina (se numeste pierdere recurenta a sarcinii).
Pentru altii, exista o conditie medicala diagnosticata unde numai IVF sau ICSI pot facilita sarcina (de ex la barbati cu un numar foarte mic de spermatozoizi sau femeile fara trompe uterine datorita unor interventii chirurgicale).
Cativa pacienti au o predispozitie genetica, care poate fi diagnosticata in embrion inainte ca acesta sa fie transferat in uter (diagnostic genetic preimplantare), astfel scazand sansa ca bebelusul sa fie afectat de boli ca boala Tay-Sachs sau fibroza chistica.
Alte femei pot avea o rezerva ovariana scazuta, datorita varstei avansate sau insuficientei ovariene premature. In ciuda acestor cauze, exista multe optiuni de tratament pentru pacientii care se lupta cu aceste probleme dificile.
Pe langa problemele de fertilitate, endocrinologii reproducerii diagnosticheaza si trateaza si pacientii cu boli endocrine, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice sau pubertatea precoce.
Tehnicile de reproducere asistata si progresele in domeniile inrudite au dat cuplurilor infertile posibilitatea de a procrea si de a intemeia o familie. Desi poate fi o perioada plina de provocari pentru multe astfel de cupluri exista mai multa optiuni pentru un tratament de succes astazi decat in orice alt moment din trecut.