Sindromul ovarului polichistic

/ / Modificat: 2016-07-27
Sindromul ovarului polichistic

Aceasta afectiune afecteaza in primul rand ovarele, care se prezinta marite in dimensiuni, cu suprafata acoperita de mici foliculi.

Acesti foliculi raman imaturi si nu sunt capabili de a produce un ovul. 

Femeia ovuleaza inconstant si de aceea ii este afectata capacitatea de a ramane insarcinata. In plus de asta, menstruatia poate fi amanata cateva saptamani. Ciclurile menstruale pot fi la fiecare 5- 6 saptamani sau se pot reduce la una-doua pe an, poate chiar deloc. Alte manifestari pot fi cresterea in greutate si excesul pilozitatii corporale.

  SOP este printre principalele cauze ale infertilitatii. Rata de incidenta a bolii este de 25%. 

Sindromul prezinta mai multe manifestari in afara de absenta sau neregularitatile menstruatiei.

 Femeile pot suferi de infertilitate caci lipsa menstruatiei este strans legata de aparitia problemelor de ovulatie. Pot aparea semne ale cresterii hormonilor masculini, ce determina aparitia pilozitatii corporale in exces, mai ales sub barbie, deasupra buzei superioare, la nivelul antebratului, a membrelor inferioare si pe abdomen sub forma unei linii verticale ce atinge zona ombilicala. 

O alta consecinta este aparitia acneei, prezenta de obicei pe fata. Se pot semnala cresteri in greutate, pana la obezitate, aceasta fiind data de faptul ca celulele adipoase sunt rezistente la actiunea insulinei, ceea ce determina stocarea zaharului sub forma de grasime. O alta complicatie a bolii este avortul spontan, deseori recurent.

Toate acestea sunt determinate de neregularitati hormonale, ce includ:

Cresterea hormonului luteinizant, in prima parte a ciclului menstrual;

Cresterea testosteronulu;

O slaba crestere a insulinei si a rezistentei celulare la actiunea acesteia;

Imaginea caracteristica a ovarelor la ecograf: polichistice, cu mici foliculi ce acopera suprafata exterioara a ovarului (de obicei mai mult de 10-15 pentru fiecare ovar) si aproape nici unul in interior. Acesti foliculi sunt mici si imaturi, de obicei nedepasind 10 mm in dimensiune si rareori ajungand la maturitate si ovulatie.

Majoritatea femeilor cu sindromul ovarului polichistic vor avea imaginea caracteristica a ovarului la ecograf, anormalitatile menstruale gasindu-se la 66% dintre ele, iar obezitatea la 40%. 

Aparitia pilozitatii si a acneei se regasesc la 70% pe cand anormalitatile hormonale la 50% dintre femei. 


Delia Negrea

Redactor Copilul.ro

Taguri Sindromul ovarelor polichistice Dereglari hormonale Menstruatie neregulata Obezitate fertilitate Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre