Blocajul trompelor uterine reprezinta una dintre principalele cauze ale infertilitatii la femei. Netratata la timp, aceasta poate duce la sterilitate. Exista mai multe remedii naturale la care poti apela, atunci cand ai fost diagnosticata cu trompe uterine infundate. Masajul, terapia cu enzimele si plantele medicinale constituie adjuvante excelente in tratarea acestei afectiuni.
Ce sunt trompele uterine?
Trompele uterine sunt niste canale lungi, subtiri cat un fir de par, care se extind de la uter in partea dreapta, respectiv stanga. Capetele lor sunt largite si cuprind fiecare cate un ovar.
In timpul ovulatiei, unul dintre cele doua ovare va elibera un singur ovul, intr-una dintre cele doua trompe uterine. Suprafata interioara a trompelor uterine este captusita cu un strat de celule cu cili (vilozitati) microscopici. Acesti cili vibreaza ritmic, impingand astfel ovulul prin trompa, in directia cavitatii uterine.
In cazul in care ovulul este fecundat de un spermatozoid, invelisul acestuia devine impermeabil pentru ceilalti spermatozoizi. Materialele genetice ale spermatozoidului si ovulului se contopesc, pentru a forma o singura celula, numita zigot. Acesta continua sa avanseze prin trompa uterina, divizandu-se rapid, si formand astfel embrionul. Odata ajuns in cavitatea uterina, embrionul se fixeaza in mucoasa acestuia (endometru), printr-un proces numit implantare. Daca implantarea are loc cu succes, se incepe sarcina.
Sanatatea trompelor uterine este esentiala pentru reproducere. In cazul unei boli inflamatorii pelvine (anexita, metroanexita etc.), acestea se pot umple cu lichid si se pot bloca, facand astfel imposibila producerea sarcinii.
Cauzele trompelor uterine infundate
Exista mai multe boli care duc la blocarea trompelor uterine. Blocajul poate avea loc in diferite regiuni ale trompelor: fie proximal, la nivelul jonctiunii dintre trompa si uter, fie distal, la nivelul capatului fimbrilar al trompei.
Printre cele mai comune afectiuni care duc la infundarea trompelor se numara:
- Boala inflamatorie pelvina (BIP): nume generic dat unor afectiuni inflamatorii ale ovarele sau trompele uterine, cauzate cel mai adesea de infectii cu transmitere sexuala produse de Chlamidia trachomatis sau Neisseria gonorrhoea;
- Infectii aparute dupa un avort spontan, chiuretaj sau o operatie de cezariana;
- Endometrioza - prezenta in diferite regiuni ale corpului femeii a unor focarelor de tesut similar cu mucoasa uterului (endometru);
- Polipii si fibroamele uterine;
- Sarcina ectopica tubara – o sarcina extrauterina, dezvoltata intr-una din trompele uterine si care poate duce la ruptura trompei si hemoragie masiva;
- Leziuni ale trompelor uterine;
- Tuberculoza genitala.
Metode de diagnostic
Daca ai suferit de o boala inflamatorie pelvina si constati ca nu poti ramane insarcinata, este posibil sa suferi de un blocaj la nivelul trompelor uterine. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul iti poate recomanda urmatoarele analize si teste:
- Histerosalpingograma, o radiografie a trompelor uterine, realizata cu ajutorul unei substante de contrast;
- Cromotubatia – o procedura efectuata prin laparoscopie, prin intermediul careia se injecteaza in trompe albastru de metil, pentru a determina permeabilitatea acestora;
- Sonohisterografia (SHG)- vizualizarea ecografica a uterului si a cavitatii uterine, prin introducerea unei solutii saline sterile in uter
Tratamentul chirugical al trompelor uterine infundate
Medicii iti pot recomanda mai multe proceduri medicale pentru desfundarea trompelor uterine:
- Interventia chirugicala clasica sau laparoscopica;
- Salpingectomia – indepartarea uneia sau ambelor trompe uterine, atunci cand acestea nu mai sunt functionale;
- Salpingostomia - reparararea trompelor uterine avariate sau obstructionate. Aceasta procedura este indicata si in cazul unei sarcinii ectopice, care trebuie indepartata;
- Fimbrioplastia - metoda chirurgicala de deblocare a trompelor uterine in vederea tratarii infertilitatii la femei;
- Canalurea tubara selectiva - procedura non-chirugicala de tratare a ocluziei tubale proximale
- Reanastomoza tubara - desfacerea ligaturii trompelor uterine.
Tratamente naturiste pentru deblocarea trompelor uterine
Pe langa interventiile chirurgicale de deblocare a trompelor uterine, exista cateva optiuni naturale, care promit rezultate excelente, fara a determina formarea unui tesut cicatricial suplimentar. Acestea tratamente includ utilizarea de plante medicinale, terapii cu enzime, masaj abdominal pentru stimularea fertilitatii sau cura cu ulei de ricin.
Iata cateva plante recunoscute pentru beneficiile lor asupra trompelor uterine, si care dau rezultate excelente, mai ales cand sunt folosite ca adjuvant in tratamentele medicamentoase cu antibiotic:
- Gentiana (Hydrastis canadensis): are efect antibiotic, antimicrobian si antiinflamator. Este utilizata pentru vindecarea infectiilor sistemului reproducator, reducand in acelasi timp durerea si inflamatia. Gentiana protejeaza trompele uterine de leziunile cauzate de diferite infectii si asigura sanatatea mucoasei uterine.
- Ghimbirul (Zingiber officinalis): imbunatateste circulatia sangvina la nivelul organelor de reproducatoare si ajuta la reducerea inflamatiei uterului, ovarelor sau trompelor uterine.
- Radacina de Dong Quai (Angelica sinensis): actioneaza asupra sistemului circulator si limfatic, reducand congestia pelvina. Are atat proprietati analgezice, cat si proprietati antiinflamatorii.
- Paducelul (Crataegus officinale): Reduce congestia abdominala, avand un continut ridicat de antioxidanti. Imbunatateste integritatea peretilor vaselor de sange, ajuta organismul sa utilizeze corect oxigenul si imbunatateste fluxul sanguin.
- Radacina de bujor (Paeonia officinalis): ajuta la cresterea nivelului de progesteron, scaderea testosteronului si echilibrarea nivelului de estrogen. De asemenea, ajuta la reducerea durerii si la relaxare.
- Radacina de ignama salbatica (Dioscorea villosa): echilibreaza nivelurile hormonale si sustine echilibrului general al sistemului reproducator.
- Strugurele ursului (Arctostaphylos uva ursi): este considerata drept una dintre cele mai bune plante pentru reducerea retentiei de lichide si a congestiei. Combaterea vaginitei, datorita activitatii sale antimicrobiene, si ajuta la o detoxifiere adecvata.