Conceperea unui copil dupa moartea tatalui

/ / Modificat: 2012-05-21
Conceperea unui copil dupa moartea tatalui

Conceperea unui copil dupa moartea tatalui sau conceptia posthumus inseamna utilizarea spermei unui barbat decedat, atunci cand nu exista alta varianta de a duce mai departe sangele familiei. Morbida si chiar groteasca pentru unii, aceasta modalitate de reproducere este singura consolare a femeilor care isi pierd partenerul pe vecie.

Foto: howtogetajobas.com

Situatiile in care conceperea unui copil dupa moartea tatalui devine realitate pot fi diverse. De pilda, un cuplu heterosexual decide sa conserve o mostra din sperma barbatului, in eventualitatea in care acesta isi pierde viata intr-un accident. De cele mai multe ori insa, stocarea materialului genetic se face atunci cand partenerul unei femei sanatoase sufera de o boala incurabila, al carei tratament produce sterilitatea.

Cea mai uimitoare situatie de conceptie posthumus este atunci cand barbatul moare, iar sperma lui este colectata pentru o viitoare inseminare artificiala.

Cum este posibila conceptia dupa moartea tatalui?

Daca metoda congelarii spermei din timpul vietii barbatului nu este atat de suprinzatoare si controversata, acelasi fenomen dupa incetarea din viata a acestuia starneste opinii contrare si dezbateri aprinse.

Pe 17 martie 1999, la doi ani de la decesului sotului, o femeie din Los Angeles a nascut o fetita folosind sperma prelevata de la partener, postmortem. Acesta a fost primul caz inregistrat in SUA de conceptie posthumus, intens criticat de multi din punct de vedere etic.

Dupa ce un barbat intra in moarte cerebrala, sperma lui continua sa traiasca cel putin 36 de ore fara sa isi piarda proprietatile. Prin urmare, ea poate fertiliza ulterior un ovul in cadrul inseminarii in vitro, exact ca orice alt specimen donat in conditii conventionale.

Avantajele acestei metode se refera, desigur, la oferirea sansei unei femei de a face un copil cu barbatul iubit. Numele acestuia poate sa fie purtat mai departe si sangele familial la fel. De altfel, foarte multi suferinzi de boli fatale isi exprima dorinta de a lasa in urma un mosternitor, pentru a nu muri cu remuscarea de a nu fi realizat nimic de-a lungul vietii.

Argumentele contra conceptiei posthumus ataca ideea ca femeia sa creasca bebelusul singura, iar copilul sa sufere din pricina lipsei unui tata. Legislatia este un alt impediment important, deoarece nu toate statele lumii permit recunoasterea oficiala a copilului dupa moartea tatalui, atribuind nou-nascutului statut de "copil nelegitim".

Obstacole si complicatii ale conceptiei posthumus

In afara scenariului general, conceptia posthum implica si alte obstacole si complicatii, nereglementate inca prin lege in Romania. De pilda, cand un barbat necasatorit moare, parintii lui au dreptul sa colecteze sperma sa dupa deces pentru a angaja o mama-surogat in vederea obtinerii unui nepot?

In statul american Texas, parintii unui tanar de 25 de ani omorat intr-o lupta de strada au cerut autoritatilor acest drept si l-au primit. In Rusia, pe de alta parte, bunica bebelusului nascut de o femeie-purtatoare a spermei fiului decedat a fost scoasa din drepturile parintesti de catre autoritati, iar copilul a fost dat spre crestere si ingrijire unui centru de plasament.

Intrucat aspectele legale cad deseori in subordinea eticii sociale, reglementarea conceperii unui copil dupa moartea tatalui ramane un capitol neclar si o practica dusa la bun sfarsit in culisele spitalelor.

Tu ce parere ai despre conceperea unui copil dupa moartea tatalui? Motiveaza-ti alegerea in sectiunea de comentarii!

Articole recomandate

Citeste si despre