Reproducerea umana asistata, risc de depresie pospartum

/ / Modificat: 2014-01-06
Reproducerea umana asistata, risc de depresie pospartum

Femeile care concep bebelusi prin tehnici de reproducere umana asistata prezinta un risc mai mare de a face depresie pospartum, dar si alte complicatii si dificultati in ingrijirea micutului dupa nastere.

Reproducerea umana asistata creste riscul de depresie postpartum!

Cercetatorii au analizat de-a lungul timpului mai multe femei care sufereau de schimbari de dispozitie bruste dupa ce abia nascusera. Acestea manifestau o oboseala accentuata si aveau probleme in a hrani bebelusul, dar si in a se ingriji pe ele insele. Acestia au observat, atunci cand au mamicile au fost aduse la spital, ca ele nascusera in urma fertilizarii printr-o tehnica de reproducere asistata.

Pornind de la aceste date, medicii au suspectat ca aceste tehnici ar putea avea consecinte de depresie postnatala la femei dupa nastere.

De ce apare depresia postnatala la femei care au nascut cu ajutorul reproducerii umane asistate?

Femeile care apeleaza la fertilizarea in vistro sau la alte tehnici de reproducere asistata sunt in general mai in varsta decat multe dintre femeile care concep pe cale nasturala. Sarcina la o varsta inaintata include mai multe riscuri, dar si complicatii care ar putea contribui la aparitia depresiei postnatale. Varsta in sine, nasterea prin cezariana, dar si numarul mare de nasteri pe care l-ai avea la activ sunt numai trei dintre acesti factori de risc care se regasesc in cazul acestor tehnici.

depresie-postpartum

Cezariana, reproducerea asistata si depresia postnatala

Cezariana este metoda cea mai des-intalnita de a naste un bebelus dupa ce ai apelat la reproducerea umana asistata. Nasterile prin cezariana atrag cu sine consecinte de ordin psihologic, sustin specialistii. Acestea au fost adesea asociate cu simptome de depresie, dar si cu sentimente de dezamagire, insatisfactie si chiar suferinta. Cezariana neprogramata, ci survenita in urma unor complicatii in timpul nasterii contribuie si mai mult la accentuarea acestor stari precum si la inducerea stresului post-traumatic si la intarzierea aparitiei relatiei mama-bebelus imediat dupa nastere.

Se pare ca cezariana nu reprezinta un factor de ric pentru depresia postpartum in cazul conceptiilor naturale. Acest risc apare numai in cazul femeilor care apeleaza la aceste proceduri artificiale de conceptie. Explicatia consta in faptul ca pe langa efectele psihologice pe care le atrage cezariana in sine, mai se adauga si efectele psihologice negative acumulate in timpul repetatelor incercari de a concepe un copil, a diganosticului de infertilitate si in timpul procedurilor repetate de fertilizare asistata. Toate acestea cumulate par sa influenteze considerabil starea mamelor dupa nastere, precum si capacitatea de a avea grija de bebelus.

Femeile care au avut probleme de fertilitate pot idealiza ideea de a fi parinte, ca si ideea de a crea o familie, tocmai din cauza imposibilitatii imediate de a o avea. Este posibil ca femeile care concep prin procedurile de reproducere umana asistata sa fie incapabile sa se planga de anumite lucruri sau sa ceara ajutor atunci cand nasc pentru ca ele considera ca bebelusul a fost mult prea dorit si a venit cu greutate in viata ei, de aceea poate considera ca nu are dreptul la a se plange de ceva. Aceste trairi nu pot avea decat repercusiuni grave asupra ei si a bebelusului: izolare sociala, lipsa autonomiei si dificultati in ingrijirea micutului.

Depresia postpartum, cum se manifesta?

Depresia postnatala sau postpartum se mai numeste si "stare de baby blues" si se manifesta printr-o stare de tristete accentuata imediat dupa nastere, dar si prin:

  • oboseala;

  • lacrimi fara motiv;

  • insomnii;

  • cosmaruri;

  • sentimente de vinovatie;

  • regrete dupa burtica pierduta;

  • iar in forme mai grave chiar halucinatii si manifestarea intentiei de a face rau copilului etc.

Adesea, depresia postpartum dispare de la sine, dar in altele, in care depresia este foarte accentuata ea necesita ajutorul de specialitate.

Taguri Reproducere umana asistata Depresie postpartum

Articole recomandate

Citeste si despre