MedLife ofera, in cadrul Departamentului de Andrologie al Centrului de Medicina Materno-Fetala si Reproducere Umana, o tehnica moderna de prezervare a fertilitatii masculine prin crioconservarea spermei sau a tesutului seminal extirpat chirugical.
Aceasta metoda permite congelarea celulelor recoltate si depozitarea lor in conditii optime pe termen nelimitat, oferind astfel posibilitatea pacientilor de a avea in continuare copii, in conditiile in care, din diverse motive, le este afectata fertilitatea.
Cui se adreseaza?
Procedura se adreseaza persoanelor cu risc crescut de infertilitate, cum ar fi: pacientilor oncologici, care urmeaza sa efectueze tratamente radiochimioterapice (limfom Hodgkin, nonHogdkin etc.) sau interventii chirurgicale testiculare sau prostatice (cancer testicular etc.); pacientilor care sunt expusi prin natura muncii lor la materiale toxice sau radiatii care le afecteaza fertilitatea, dar si celor care doresc sa depoziteze un specimen de celule reproductive viabile pentru utilizare ulterioara. Astfel, in cazul in care partenerul are la un moment dat probleme in a produce un specimen de sperma viabil, poate conserva celulele reproductive inainte, acestea putand fi utilizate orcand in cadrul unei proceduri FIV ulterioare.
Rezultatele unui studiu al publicatiei medicale din Marea Britanie, Lancet Oncology, releva faptul ca pana in anul 2011, 1 din 750 pacienti vor fi supravietuit unui cancer in copilarie. Odata cu cresterea numarului de copii vindecati, focusul pe cresterea calitatii vietii lor a crescut. Este cunoscut faptul ca anumite boli si tratamente afecteaza ireversibil fertilitatea unor pacienti tineri, inainte ca acestia sa-si fi intemeiat o familie. De aceea, tehnica de crioconservare reprezinta o alternativa viabila pentru a putea avea copii in continuare, chiar si cazul cuplurilor infertile.
„In Romania exista solicitari pentru aceste proceduri de prezervare a fertilitatii, insa pacientii nu sunt suficient informati despre optiunile existente, dar si despre conditiile in care se efectueaza aceasta procedura. La MedLife avem infrastructura necesara pentru a congela lichidul seminal, dar si tesutul extirpat chirurgical (TESE, microTESA, PESA, MESA). In perspectiva, dorim sa efectuam si crioconservarea de ovocite, un procedeu relativ nou care permite femeilor tinere, afectate de cancer sa-si prezerve ovocitele pentru a le folosi intr-o perioada ulterioara a vietii lor”, a declarat doctorul Dragos Albu, coordonatorul centrului din cadrul MedLife Grivita.
In perspectiva, reprezentantii MedLife doresc sa dezvolte si o banca de sperma proprie in Romania. Primele demersuri au fost deja initiate, MedLife avand deja incheiate contracte de colaborare cu doua din cele mai mari banci de sperma din Europa, Cryos din Danemarca si Institutul de Reproducere din Hamburg.
Pentru ca un donator sa fie eligibil, trebuie sa efectueze inainte anumite teste de tip genetica si infectioasa (cariotip, Betathalasemia, fibroza chistica, HIV, hepatita B, C, Chlamydia, Mycoplasma, Citomegalovirus) etc.
Sperma poate fi stocata mai multi ani. Daca este in parametri normali, va putea fi utilizata pentru a insemina artificial partenera. In cazul spermei de calitate mai redusa, fertilizarea in vitro ar putea fi o alegere mai buna pentru a obtine sarcina.
Tehnica de crioprezervare reprezinta doar un element din programul de diagnostic si tratament al infertilitatii derulat in MedLife. Din aceasta luna, Centrul de Medicina Materno Fetala si reproducere Umana, prin Departamentul de Andrologie, ofera posibilitatea de a investiga complet infertilitatea de cauza masculina, ce reprezinta 35% din cauzele de infertilitate.
Etape de testare pentru infertilitatea masculina
Prima etapa este reprezentata de spermograma si spermocultura, avantajul efectuarii acestora in laboratorul MedLife fiind procesarea manuala cu interpretarea morfologiei folosind lame precolorate, astfel acuratetea interpretarii fiind mai mare (criteriile de interpretare fiind OMS 2010).
Etapa a doua este reprezentata de efectuarea anticorpilor antispermatici.
Etapa a treia consta in realizarea unor teste mai complicate de tip immunobead si halosperm.
Etapa patru inseamna testare genetica. Dupa toate aceste investigatii, in cazurile unor azoospermii obstructive se efecueaza punctii testiculare si apoi ICSI, iar pentru azoospermii nonobstructive se fac interventii chirurgicale de tip extractie testiculara.