Cauzele ciclului menstrual neregulat

/ / Modificat: 2017-08-25
Cauzele ciclului menstrual neregulat

Ciclul menstrual reprezinta perioada de timp cuprinsa intre prima zi a menstruatiei si prima zi a menstruatiei urmatoare. El se caracterizeaza printr-o serie de schimbari hormonale, survenite in corpul femeii, in ideea de a-l pregati pentru o eventuala sarcina. Durata ciclului menstrual variaza intre 21 si 35 de zile, media fiind 28 de zile. Doar 10% pana la 15% dintre femei au un ciclu menstrual cu o durata de 4 saptamani.

Ce este ciclul menstrual neregulat?

Conform statisticilor, 10% dintre femei sufera de dereglari ale ciclului menstrual. Acestea includ atat o durata anormala, cat si menstruatii atipice sau chiar lipsa menstruatiei pe o perioada mai mare de 2-3 luni. Daca durata unui ciclu menstrual este mai mica de 3 saptamani sau, mai grav, mai mare de 5 saptamani, este posibil sa suferi de o problema ginecologica sau de o tulburare hormonala.

Ciclul menstrual neregulat poate lua mai multe forme:

  • amenoreea sau lipsa menstruatiei pentru o perioada mai mare de 3 luni;
  • dismenoreea (menstruatia dureroasa);
  • menoragia (menstruatia abundenta);
  • oligomenoreea sau menstruatia care apare la mai mult de 35 zile de la ultima;
  • polimenoreea ori menstruatia care apare la mai putin de 21 de zile;
  • metroragia (sangerare vaginala aparuta intre menstruatii).

Cauzele ciclului menstrual neregulat

In general, la baza ciclului menstrual neregulat sta o dereglare hormonala sau o afectiune de natura ginecologica. In aceasta categorie intra insuficienta ovariana, sindromul ovarelor polichistice, disfunctii ale tiroidei sau glandelor suprarenale, nivelurile mari ale prolactinei in sange (hiperprolactinemie), fibroamele, polipii uterini, bolile cu transmitere sexuala, cancerul vaginal, ovarian sau de col uterin, endometrioza si boala inflamatorie pelvina (BIP).

Stresul este o alta cauza frecventa a ciclului menstrual neregulat. Atunci cand treci printr-o perioada tensionata, corpul tau produce mai mult cortizol. Acest fapt determina anovulatia, o afectiune care impiedica eliberarea ovulului din folicul, asa cum e normal. De asemenea, lipsa de somn poate avea un impact major asupra ciclului.

Leucemia, afectiunile renale sau hepatice, infectiile puternice, tulburarile de alimentatie precum bulimia si anorexia afecteaza si ele ciclul menstrual. Femeile care sufera de obezitate sau, din contra, au o greutate corporala foarte mica, se confrunta cu aceasta problema.

O alta categorie cu risc crescut este reprezentata de adolescente. In general, acestea prezinta cicluri neregulate dupa prima menstruatie (menarha). Daca aceasta nu apare pana la varsta de 16 ani, este bine sa se consulte un specialist in probleme de ovulatie.

Utilizarea unor medicamente anticoagulante (heparina sau warfina), antipsihotice sau antidepresive poate duce si ea la aparitia ciclurilor neregulate. Pilulele anticonceptionale, pe de alta parte, inhiba ovulatia, prin urmare ciclul menstrual poate fi perturbat in primele luni de utilizare sau atunci cand schimbi pilulele vechi cu unele noi.

Exista si cauzele de natura mecanica. Dispozitivele intrauterine pot provoca rani ale colului uterin care duc la sangerari anormale.

S-a constatat ca femeile care au in familie rude care sufera de dereglari ale ciclului menstrual sunt predispuse la aceeasi problema. Riscul este cu atat mai mare cu cat este vorba de mama sau de bunica.

Simptome care insotesc ciclul menstrual neregulat

Ciclul menstrual neregulat nu trebuie ignorat, deoarece iti afecteaza nu doar fizicul, ci si starea emotionala, libidoul si capacitatea de a ramane insarcinata.

Simptomele pot include:

  • arsuri la urinare;
  • infertilitate sau sterilitate;
  • febra mare;
  • ameteala sau senzatie de lesin;
  • dureri in zona lombara;
  • greata si varsaturi;
  • crampe intestinale, dureri pelvine sau abdominale severe;
  • durere in timpul actului sexual;
  • bufeuri, cefalee, schimbari de dispozitie, palpitatii, tulburari de somn si memorie;
  • secretii vaginale anormale;
  • sangerari menstruale abundente, de lunga durata sau sangerari neobisnuite intre menstre.

Cum se trateaza ciclul menstrual neregulat

Majoritatea medicilor ginecologi prescriu pilule contraceptive pentru tratarea ciclului menstrual neregulat de natura hormonala. Aceasta abordare nu este tot timpul cea mai buna solutie, mai ales in cazul femeilor care sufera de diverse afectiuni sau care sunt alergice la anumiti compusi din pastilele anticonceptionale.

Consulta neaparat un endocrinolog pentru efectuarea unui set amanuntit de analize de sange, care includ dozari hormonale, ecografii de tiroida si radiografii de sa turceasca.

Taguri Menstruatie neregulata Ciclu menstrual neregulat Menstruatie abundenta Amenoree Dismenoree Dereglari hormonale Dereglare ciclu menstrual

Articole recomandate

Citeste si despre