Perioada nefertila este caracterizata de intervalul de timp dintre 2 ovulatii ale ciclului menstrual. Atunci cand esti in afara zilelor ovulatorii se numeste ca esti in perioada nefertila. Desi teoretic nu exista sanse sa ramai insarcinata in aceasta perioada, medicii avertizeaza ca se poate obtine o sarcina oricand in ciclul menstrual daca ai contact sexual neprotejat.
Ciclul menstrual este caracterizat prin mai multe schimbari care apar lunar in corpul femeii. Acesta dureaza in mod obisnuit 28 de zile si se calculeaza din ziua 1 a primei menstruatii pana in ziua 1 a menstruatia urmatoare. Durata acestuia variaza de la o femeie la alta, nu toate au ciclu menstrual regulat de 28 de zile, insa un ciclu intre 21 si 35 de zile este considerat normal.
Fazele ciclului menstrual
Exista mai multe faze ale ciclului menstrual:
-
perioada menstruatiei (a sangerarilor vaginale care dureaza bintre 2 si 7 zile);
-
faza foliculara (in aceasta perioada foliculul ovarian pregateste si dezvolta ovulul care va fi eliminat in perioada ovulatiei – corespunde perioadei nefertile);
-
faza ovulatorie (dureaza cam 3 zile - in fiecare luna se elibereaza din foliculul ovarian un ovul, care daca nu este fecundat in vederea obtinerii unei sarcini, este eliminat – este considerata si perioada fertila);
-
faza luteala (dupa trecerea a 3 zile de la ovulatie sansele de a ramane gravida sunt aproape nule, dar tot mai exista un mic risc de a ramane gravida daca apare o a doua ovulatie, ceea ce se intampla destul de rar).
Determinarea perioadei nefertile
Perioada nefertila sau faza foliculara incepe inca din 1 zi a ciclului menstrual (adica de la instalarea menstruatiei) si se termina la inceperea perioadei de ovulatie a femeii (cam din ziua a 14-a, daca ai un ciclu regulat de 28 de zile).
Calcularea perioadei fertile sau a ovulatiei este esentiala pentru stabilirea perioadei nefertile dintr-un ciclu menstrual.
-
La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerandu-se drept prima zi a ciclului ziua 1 de menstruatie;
-
La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a;
-
La cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe.
Importanta perioadei nefertile
Identificarea perioadei nefertile in cadrul unui ciclu menstrual este esentiala in vederea evitarii unei sarcini nedorite. Multe femei folosesc "metoda calendarului" ca metoda de contraceptie. Aceasta se bazeaza pe contacte sexuale neprotejate in afara perioadei fertile, adica a ovulatiei. Totusi, este una dintre metodele contraceptive destul de riscante, pentru ca exista posibilitatea obtinerii sarcinii pe tot parcursul ciclului menstrual, in toate cele 3 faze ale lui.
Sansele de a ramane insarcinata in perioada nefertila
Obtinerea unei sarcini in perioada nefertila este destul de dificila si depinde de cativa factori esentiali:
-
de fertilitatea barbatului (cu cat partenerul este mai sanatos si fertil, cu atat spermatozoizii traiesc mai mult in vagin si pot atinge perioada ovulatiei a femeii; de exemplu, daca faci sex neprotejat cu 3 zile inainte de atingerea pragului maxim de ovulatie, daca barbatul este extrem de fertil, atunci spermatozoizii pot supravietui si 5-7 zile si pot fertiliza ovulul;
-
lungimea ciclului menstrual (daca este foarte scurt, atunci si perioada nefertila este mai mica);
-
daca ciclul menstrual este neregulat (pentru ca depistarea perioadei ovulatorii este greu de stabilit);
-
daca faci sex neprotejat in apropiere de perioada fertila;
-
daca ai mucus cervical abundent si colul uterin partial deschis.