Durerile menstruale pot fi la fel de dureroase ca si cum ai primi un pumn in stomac din interior catre exterior, dar sa le explici asta altor oameni, este de multe ori o cauza pierduta. Pentru ca de multe ori suntem diagnosticate de colegi sau prieteni ca fiind "delicate", "dramatice" sau ca "dam prea multe informatii intime", cand vine vorba de durerile menstruale se intampla adesea sa induram in tacere.
Durerile menstruale, la fel de severe precum un atac de cord
Durerile menstruale, sau dismenoreea, asa cum se numeste in termeni medicali, au fost de curand recunoscute ca putand fi la fel de severe precum un atac de cord, de catre profesorul John Guillebaud, de la University College London, din Marea Britanie.
Dismenoreea afecteaza aproximativ 50% dintre femei, iar durerile sunt atat de puternice incat acestea nu isi pot continua uneori activitatile cotidiene cateva zile. Acest procent ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma, iar aceasta afectiune sa fie tratata la fel ca orice alta problema medicala serioasa.
Afirmatia profesorului John Guillebaud se bazeaza pe descrierile mai multor pacienti, care au comparat durerile menstruale severe cu situatia unui atac de cord si au concluzionat ca exista o similaritate in ceea ce priveste intensitatea acestora.
Este o mare satisfactie ca in sfarsit cineva, un barbat chiar, sa recunoasca ca durerea pe care o simtim in perioada menstruatiei este asemanatoare durerii resimtite atunci cand ai o experienta sora cu moartea.
De altfel, ignorarea acestor dureri este cunoscuta in practica medicala de-a lungul timpului, cercetarile aratand ca doctorii nu iau in serios durerile menstruale ale femeilor, recomandand Ibuprofenul ca fiind un medicament "suficient de bun" a fi prescris in ameliorarea dismenoreei.
Avand in vedere ca nu este inca clar daca s-au facut cercetari privind compararea stiintifica riguroasa a durerilor menstruale cu cele provocate de un atac de cord, opinia unei singure persoane nu este suficienta in acest caz pentru a dovedi veridicitatea unei astfel de afirmatii.
Ceea ce stim cu siguranta este ca durerile menstruale afecteaza viata de zi cu zi a unei femei din cinci si totusi, exista foarte putine studii cu privire la dismenoree, multi medici neacordandu-i importanta.
Din pacate, traim intr-o societate care desconsidera durerea femeilor si se concentreaza mai degraba pe suferinta barbatilor; au existat voci care au pretins ca o lovitura aplicata in zona genitala masculina are aceiasi severitate si este comparabila cu durerile resimtite de femei la nastere. Pana si cuvantul "isterica" provine de la "hystericus", care inseamna "al uterului".
Comparabile sau nu cu cele provenite dintr-un atac de cord, durerile menstruale raman problema multor femei care se lupta lunar cu ele si care isi indeplinesc atributiile de serviciu, datoriile de mama si sotie in timp ce sufera de acestea, de multe ori in tacere, pentru ca stiu ca nu ar fi intelese de catre cei din jur daca s-ar exterioriza.
Sa speram ca aceasta prima opinie, care ridica un semn de intrebare asupra unei afectiuni atat de des ignorata, sau desconsiderata, nu va fi si ultima.