Multe femei cred in mod gresit ca daca au relatii intime in timpul ciclului, nu pot ramane insarcinate. Ei bine, desi este foarte putin probabil sa ramai insarcinata atunci cand ai menstra, acest lucru este totusi posibil.
Iata tot ce trebuie sa stii despre posibilitatea de a ramane insarcinata atunci cand esti la ciclu.
Cum definesti ciclul
Un ciclu este definit ca fiind pierderea de sange ce se produce la finalul ciclului de ovulatie, ca rezultat al ovulului nefecundat de spermatozoid.
In fiecare luna femeia elibereaza un ovul in cea de a 14 a zi a ciclului menstrual si inainte de asta, nivelul hormonilor sai crescand pentru a pregati membrana uterului in cazul in care ovulul este fertilizat si sarcina se produce. Daca nu se produce fertilizarea atunci membrana uterului este eliminata 14 zile mai tarziu, producand ceea ce denumim ciclul.
Majoritatea femeilor au un ciclu care dureaza de la 2 la 8 zile si care se produce la fiecare 26-34 de zile. Ovulatia (atunci cand un ovul este eliberat din ovar) se produce de obicei la jumatatea ciclului si este perioada ta de maxima fertilitate din timpul ciclului menstrual, adica este momentul in care ai cele mai multe sanse sa ramai insarcinata.
Inainte de ciclu
Ovulul care este eliberat in timpul procesului de ovulatie supravietuieste timp de 24 de ore; daca nu este fertilizat de catre un spermatozoid in aceasta perioada, ovulul nu supravietuieste. Faza post ovulatie incepe cu 12 pana la 16 zile inainte de inceperea mensei.
In timpul acestei perioade, sansele de a ramane insarcinata scad deoarece hormonul progesteron creste, semnalizand ovarelor tale sa nu elibereze ovulul. Mucusul cervical se usuca, formand o bariera care impiedica spermatozoidul sa ajunga in uter.
In timpul ciclului
Majoritatea femeilor au cicluri menstruale normale intre 28 si 32 de zile si daca durata menstrei este de 2 pana la 8 zile, atunci nu vor ramane insarcinate atunci cand sunt la ciclu. Un ovul eliberat in timpul ovulatiei, dar ramas nefertilizat, este eliminat in acelasi timp cu sangele menstrual, prin urmare desi sansele sunt foarte mici, este totusi posibil sa ramai insarcinata in aceasta perioada.
In acelasi fel, ai putea sa te intrebi daca exista posibilitatea de a ramane insarcinata in timpul ciclului atunci cand iei pastile anticonceptionale, adica in saptamana inactiva cand iei anticonceptional de tip placebo.
Pe scurt, raspunsul este da, este posibil sa ramai insarcinata deoarece pastilele nu sunt eficiente in totalitate chiar si atunci cand sunt administrate in mod perfect, avand o eficienta de aproximativ 91%. Cu toate acestea, daca folosesti corect si pe timp indelungat anticonceptionale, pastilele te vor proteja impotriva conceptiei atunci cand iei placebo in zilele inactive, la fel de bine cum o fac in toate celelalte zile ale lunii.
Dupa ciclu
Poti sa ramai insarcinata chiar daca nu esti la ovulatie; incepand cu cea de a treia zi a ciclului menstrual nivelul de hormoni din corp incepe sa creasca pentru a ajuta membrana uterina sa se formeze din nou. Desi ovulul nu este eliberat in perioada imediat urmatoare menstrei, denumita si perioada pre ovulatie, exista sanse destul de mari sa ramai insarcinata, pentru ca spermatozoidul poate supravietui pana la 5 zile intr-un mediu cervical propice.
Exceptii si circumstante speciale
Pentru ca nu toate femeile au un ciclu menstrual de 28-32 de zile, cele cu cicluri menstruale mai scurte de aproximativ 24 de zile de exemplu, pot avea menstra timp de 7 zile si contact sexual in ultima zi, ovuland 3 zile mai tarziu; deoarece spermatozoizii supravietuiesc intre 3 si 5 zile, ea poate ramane insarcinata.
Mai mult, multe femei sangereaza intre cicluri, uneori chiar in timpul ovulatiei, ceea ce poate face sa fie dificil de stabilit momentul exact al ciclului menstrual.
Daca ai avut contact sexual neprotejat in timpul menstrei si esti ingrijorata ca ai putea fi insarcinata, urmareste simptome precum crampele abdominale, mici sangerari (ce se pot produce atunci cand ovulul a fost fertilizat), sensibilitate a sanilor si schimbari de temperament produse brusc. Astfel de simptome pot sa isi faca aparitia chiar si la doua saptamani dupa ovulatie.
Alte simptome obisnuite sarcinii, pe care ar trebui sa le urmaresti, se pot manifesta la sase sau sapte saptamani de gestatie si include voma, greata si oboseala.