5 obiceiuri zilnice pentru o ovulatie regulata

/ / Modificat: 2017-07-19
5 obiceiuri zilnice pentru o ovulatie regulata

O ovulatie regulata lunara este semnul fertilitatii feminine, lipsa ei facand imposibila conceptia. In fiecare luna, corpul femeii ar trebui sa elibereze un ovul. Acesta este fabricat de catre ovare, sub influenta unor hormoni speciali si a unor factori nervosi complecsi. Ovulul creste, se dezvolta si se maturizeaza in interiorul unor “muguri” crescuti pe suprafata ovulului, numiti foliculi. La jumatatea ciclului menstrual, unul dintre acesti foliculi ar trebui sa se rupa, pentru a elibera ovulul. In caz contrar, ovulul se va trasforma in chist. Lipsa ovulatiei poarta numele de disfunctie ovulatorie sau anovulatie si reprezinta una dintre principalele cauze ale infertilitatii.

Din fericire, exista mai multe modalitati simple la care poti apela, pentru a stimula ovulatia lunara regulata!

1. Dieta pentru fertilitate

Aparatul reproducator feminin poate fi stimulat sa functioneze optim, prin adoptarea unei diete speciale. Aceasta stabilizeaza functiile hormonale, scada nivelul FSH-ului (hormonul de stimulare foliculara secretat de glanda hipofiza din creier) si creste sansele de reproducere.

Pentru o ovulatie regulata, alimentatia trebuie sa includa fructe si legume proaspete, cereale integrale, o cantitate moderata de carne, peste, precum si diferite soiuri de nuci si seminte, bogate in grasimi sanatoase de tipul Omega 3 si Omega 6. Studiile de specialitate au aratat ca o dieta care iti asigura o cantitate optima de vitamine D si B12, fier si acizi grasi esentiali poate juca un rol major in sanatatea ovulatiei.

2. Activitatile fizice regulate

Se stie ca obezitatea si stilul de viata sedentar au un impact negativ asupra fertilitatii. Exercitiile fizice regulate ajuta la mentinerea unui indice de masa corporala optim, sustinand totodata echilibrul hormonal si un nivel sanatos al insulinei in corp.

3. Managementul stresului

Exista o forma de stres pozitiv, numita “eustres”, care ajuta oamenii sa performeze mai bine. Stresul negativ, pe de alta parte, poate provoca dezechilibre hormonale in corp, cu influenta directa asupra fertilitatii, sanatatii inimii, plamanilor si sistemului nervos.

In perioade de stres prelungit, glandele suprarenale secreta cantitati mari de cortizol, o substanta care inhiba hormonul de eliberare a gonadotropinei, considerat hormonul sexual principal al organismului. In lipsa gonadotropinei, unele femei isi pierd apetitul sexual si pot experimenta perioade de anovulatie.

4. Plantele medicinale care mentin echilibrul hormonal si asigura o ovulatie regulata

Exista mai multe plante care stimuleaza ovulatia, prin reglarea activitatii hormonale si a ciclului menstrual. Iata trei dintre ele:

• Coltii babei (Tribulus Terrestris) – stimuleaza eliberarea ovulului din folicul, atunci cand este utilizata inainte de ovulatie;

• Mielareaua (Vitex Agnus Castus) – stimuleaza secretia de LH, hormonul luteinizant secretat de glanda hipofiza, cu rol esential in ovulatie. LH-ul este cel care sustine si secretia de progesteron, un alt hormom esential feminin, cu rol major in fixarea sarcinii in perete uterin;

• Saw Palmetto (Serenoa repens) – este un palmier pitic cunoscut in general pentru tratarea naturista a prostatei marite. Studiile recente au aratat ca poate combate anovulatia.

5. Terapiile naturiste pentru o ovulatie regulata

Probleme de circulatie a sangelului in zona organelor reproducatoare afecteaza direct fertilitatea feminina. Ele cauzeaza dereglari ale ciclului menstrual si anovulatie. Vestea buna este ca exista terapii naturale eficiente impotriva disfunctiilor circulatorii. Masajul de auto-fertilitate, terapia cu ulei de ricin si acupunctura duc la cresterea fluxului de sange proaspat, oxigenat, la nivelul sistemului reproducator.

• Masajul de auto-fertilitate combina masajul de detoxifiere in zona stomacului (tehnica Chi Nei Tsang), masajul in profunzime a tesuturilor, eliberarea miofaciala, presopunctura si reflexologia. S-a demonstrat ca masarea zonei abdomenului inferior influenteaza pozitiv functia uterului, ovarelor, trompelor uterine, ficatului, stomacului si intestinelor.

• Terapia cu ulei de ricin stimuleaza sistemul limfatic si circulator, precum si ficatul, sustinand astfel vitalitatea si functia organelor si tesuturilor din zona masata.

• Acupunctura ajuta la eliberarea beta-endorfinelor, o clasa de neurohormoni implicati in mecanismele de reducere a durerii de cauza inflamatorie sau lezionala. Beta-endorfinele influenteaza totodata axa formata din hipotalamus, glanda hipofiza si ovare, toate implicate in controlul hormonilor feminini de fertilitate care regleaza ovulatia.

Taguri Alimente fertilitate Fertilitate femei Infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre