Ce se intampla in timpul ovulatiei?

/ / Modificat: 2016-07-27
Ce se intampla in timpul ovulatiei?

Hormonii sunt cei care asigura comunicarea dintre corpul tau si creier, ei sunt mesagerii care ii transmit acestuia din urma ce anume sa faca si cand. Iar atunci cand te afli la ovulatie, o multime de evenimente hormonale se petrec in corpul tau.

Oamenii de stiinta au reusit sa identifice rolul fiecarui hormon si sa creeze teste care ii detecteaza pe masura ce isi incep activitatea, inainte de ovulatie. Cu ajutorul acestor teste, care sunt de fapt monitorii de fertilitate sau kiturile de prezicere a ovulatiei, poti aproxima destul de bine cand are loc ovulatia.

Ce se intampla la ovulatie?

Ciclul menstrual are trei etape: faza foliculara, ovulatia si faza luteala. Etapa foliculara incepe in prima zi in care incep sangerarile menstruale si se termina chiar inainte de ovulatie. In aceasta perioada, nivelul de estrogen si de progesteron din corpul tau sunt foarte scazute.

Pentru a-si reface rezerva de estrogen, corpul tau incepe sa pregateasca ovulele pentru ovulatie, deoarece acestea elibereaza estrogen pe masura ce ajung la maturitate. Insa mucoasa uterina este in aceasta peroada imbatranita din ciclul precedent si are nevoie de igienizare inainte sa inceapa sa produca estrogen si de aceea se curata prin menstruatie.

Nivelul scazut de estrogen si progesteron sunt mesajul pe care creierul tau il transmite corpului pentru a putea incepe un nou ciclu menstrual. Organismul tau stie ca ovulele nu vor supravietui in vechea mucoasa si reia ciclul pentru a face loc unei noi mucosae, in care ovulul nou sa se poata maturiza si sa devina apt pentru reproducere.

In timp ce mucoasa veche este eliminata prin menstruatie, corpul tau produce hormonii necesari pentru maturizarea ovulelor, care la randul lor vor genera cresterea nivelului de estrogen din corpul tau.

Pe masura ce corpul tau incepe sa-si creeze conditiile optime pentru eliberarea estrogenului si pregateste ovulele pentru ovulatie, raspunde si prin producerea unui hormon denumit gonadotropina corionica umana sau HCG.

Acest hormon comunica cu un altul, numit FSH sau hormonul de stimulare foliculara. FHS are, dupa cum sugereaza si numele sau, rolul de a stimula foliculii. Acestia sunt localizati in interiorul ovarelor si fiecare dintre ei gazduieste cate un ovul. Foliculii sunt locul in care ovulele traiesc, pe masura ce se dezvolta si se maturizeaza. FHS stimuleaza cativa dintre foliculi, asadar, sa inceapa sa maturizeze ovulele pentru ovulatie.

Pe masura ce ovulele tale se maturizeaza, incep sa elibereze estrogen. Nu toate ovulele ajunse la varsta maturitatii vor fi eliminate prin ovulatie, ci unul singur - cel mai puternic.

Celelalte se vor retrage din cursa, iar ovulul dominant va continua sa produca estrogen in timp ce acestea se dezintegreaza. Ovulul dominant paraseste corpul doar atunci cand a produs suficient de mult estrogen si dupa ce s-a maturizat complet.

Organismul tau stie exact de cat estrogen are nevoie si, in momentul in care va atinge respective limita, va elibera ovulul.

Atunci cand nivelul de estrogen atinge pragul maxim, hormonii ii vor comunica organismului tau ca este timpul sa ovuleze. Creierul tau raspunde prin eliberarea altui hormon, hormonul luteinizant sau LH.

Acesta este mesagerul care le transmite foliculilor ca este timpul sa elimine ovulul. Hormonul luteinizant actioneaza rapid prin eliberarea unui numar mare de hormoni mesageri care actioneaza pentru a salva astfel foliculii.

Acest lucru se intampla la distanta de o zi sau doua dupa ce a avut loc ovulatia si dupa ce valul de hormoni LH au comunicat foliculilor sa elibereze oul.

Procesul ovulatiei este, dupa cum observi, unul foarte complex si foarte calculat. Fiecare hormon in parte are rolul sau, cu nimic mai putin important decat al altora. Estrogenul, progesteronul, hormonii HCG, FHS si LH sunt indispensabili si totodata interdependenti in tot acest proces repetitiv, care are loc in corpul tau in fiecare luna si care determina perioadele in care esti mai mult sau mai putin fertila.

Cu ajutorul mijloacelor moderne, precum kiturile de ovulatiei, poti identifica cu destul de multa precizie etapa menstruala in care te afli intr-un anumit moment.

Tu iti monitorizezi ovulatia? Ai folosit kit-ul de ovulatie? Ce alte lucruri stii despre ovulatie? Spune-ne parerile tale in sectiunea de mai jos!

Taguri Ciclu menstrual Kit predictie ovulatie

Articole recomandate

Citeste si despre