Metoda Roetzer (simpto-termala sau simpto-termica) este un mijloc natural de contraceptie care presupune identificarea zilelor fertile dintr-un ciclu menstrual. Ea rezulta din combinatia metodei Billings (mucusului cervical), palparii colului uterin, durerilor de la ovulatie si a masurarii temperaturii bazale.
In ce consta metoda simpto-termala?
Ea este compusa din combinatia mai multor metode de depistare a zilelor fertile:
Masurarea temperaturii bazale
Metoda presupune masurarea zilnica a temperaturii bazale, la prima ora a diminetii, inainte de a te da jos din pat sau a face alte miscari. In functie de etapa ciclului in care te afli temperatura bazala sufera mici variatii.Inainte de ovulatie, temperatura bazala este intre 36.2-36.3 grade Celsius. In perioada fertila, aceasta masoara in jur de 36.6 grade Celsius. Atunci cand temperatura ramane crescuta timp de 3 zile, inseamna ca ai trecut prin ovulatie.
Palparea colului uterin
Tonusul colului uterin in anumite perioade ale ciclului menstrual reprezinta un alt indicator important al fertilitatii. Cu 4-5 zile inainte de ovulatie acesta devine mai moale si este deschis, iar imediat dupa aceea este mai ferm si se inchide.
Observarea mucusului cervical (Billings)
Observarea mucusului cervical (metoda Billings) presupune identificarea "zilelor uscate" - nefertile, cand mucusul este aproape inexistent, lipicios si a "zilelor umede" - perioada fertila sau ovulatia, in care mucusul este abundent, dens si vascos si poate fi observat cu usurinta pe slip.
Observarea durerii de la ovulatie (Mittelschmerz)
La momentul la care are loc ovulatia poti resimti cateva dureri sau crampe asociate. Acestea sunt considerate semne ovulatorii cauzate de ruperea foliculului ovarian. Disconfortul poate avea intensitate diferita si poate fi insotit de sangerare usoara, cefalee, balonare ect.Prin metoda simpto-termica poti preveni sarcina nedorita si poti avea acte sexuale neprotejate in perioada de infertilitate post-ovulatorie (la 2-3 zile dupa momentul ovulatiei) si preovulatorie (inainte de ovulatie, dar cu mare atentie la calcularea zilelor, intrucat spermatozoizii pot supravietui cam 4-5 zile in vagin, iar daca acestea se intersecteaza cu momentul ovulatiei, exista sansa sa apara sarcina).Perioada fertila sau ovulatia reprezinta intervalul de timp din ciclul tau menstrual in care poti ramane gravida in urma sexului neprotejat. Aceasta coincide cu aparitia concomitenta a urmatoarelor simptome - "zilele umede" din metoda Billings, cresterea usoara a temperaturii bazale, aparitia durerilor de la ovulatie, dar si cu inmuierea sau deschiderea colului uterin. In momentul in care constati aceste semne este indicat sa iei masuri contraceptive suplimentare pentru a te proteja de sarcina.
Cat de sigura este metoda simpto-termica?
Cu toate aceste metode aplicate concomitent este imposibil sa nu reusesti sa depistezi perioada fertila a lunii si sa iei masurile necesare pentru prevenirea sarcinii sau dimpotriva, pentru a avea un bebe. In cazul in care ea este folosita absolut corect, sansele de a da gres sunt de numai 2-3%.Exista si cativa factori de risc (boli si modificari ale stilului de viata)care pot sta in calea eficacitatii si preciziei metodei:
- lipsa somnului (oboseala, extenuarea);
- boli febrile;
- medicamente (analgezice);
- anticonceptionale;
- contacte sexuale;
- infectii vaginale;
- crampe abdominale;
- lubrifianti sau spermicide;
- erori de folosire a termometrului bazal etc.
Foto: www.wikinoticia.com