Mucusul cervical, pozitia uterului si ovulatia

/ / Modificat: 2016-07-27
Mucusul cervical, pozitia uterului si ovulatia

Masurarea temperaturii bazale este cea mai eficienta modalitate prin care poti afla daca te afli la ovulatie sau nu, insa trebuie sa stii ca acest semnal nu este singurul pe care il transmite corpul tau in aceasta perioada.

Pozitia cervixului si mucusul cervical se modifica, la randul lor, in functie de etapele menstruale. Tocmai de aceea, daca vrei sa iti monitorizezi ovulatia ai putea acorda mai multa atentie schimbarilor din corpul tau, masurand cantitatea si textura mucusului cervical precum si analizand pozitia cervixului.

Cum poate fi mucusul cervical si in ce fel se modifica la ovulatie?

Mucusul cervical poate avea consistenta similara celei a unui albus de ou, poate fi uscat, poate fi lipicios sau poate fi cremos. Daca ai de gand sa faci o diagrama a fertilitatii, este important sa notezi acolo felul in care evolueaza mucusul cervical de-a lungul menstruatiei.

Poti face un singur grafic in care sa notezi si temperatura bazala sau poti renunta la masurarea acesteia, daca vrei sa urmaresti doar celelalte semne ale ovulatiei. Perioadele cele mai fertile sunt cele in care cantitatea mucusului cervical creste, pe cand cele infertile sunt acelea in care mucusul este uscat si redus.

Aspectul mucusului cervical in timpul ovulatiei este similar cu cel al albusului de ou, transparent si gelatinos. Aceasta informatie iti va fi de folos atat pentru a stabili perioadele fertile, cat si pentru a putea anticipa perioada menstruatiei.

In cateva luni de observatii cu privire la aspectul si cantitatea mucusului, respectiv la modificarile temperaturii bazale vei putea determina un tipar care va ramane valabil, cel mai probabil, pentru tot restul vietii.

Insa inainte de a te apuca sa faci grafice si diagrame, trebuie sa stii in ce fel se transforma mucusul cervical de-a lungul ciclului menstrual.

Astfel, la inceputul ciclului menstrual, imediat dupa ovulatie, corpul tau va produce mai putin mucus cervical; de aceea, aceasta perioada ti s-ar putea parea mai uscata. Urmatoarea etapa este cea in care mucusul cervical devine mai lipicios si mai dens.

Chiar inainte de ovulatie, se transforma intr-un lichid mai vascos si mai cremos; culoarea sa se modifica de asemenea in aceasta perioada, mucusul devenind mai albicios si mai opac. In timpul ovulatiei, acesta este transparent, alunecos si elastic.

Tot in aceasta perioada sau cu putin timp inainte, mucusul cervical poate deveni mai apos, iar cantitatea in care il secreta corpul tau este mai mare in aceasta perioada.

Pozitia colului uterin si ovulatia

O alta metoda prin care poti determina perioadele fertile, respectiv pe cele infertile este verificarea pozitiei colului uterin. Nu toate femeile isi pot simti cu usurinta colul uterin, asa ca aceasta este o metoda mai dificila decat masurarea temperaturii bazale si decat urmarirea transformarilor mucusului.

Pentru a-ti putea simti colul, cel mai usor ti-ar fi sa stai pe vine sau sa iti ridici un picior si sa-l fixezi pe un scaun.

Cu unul sau doua degete incearca sa ajungi in partea din spate a vaginului; vei simti o zona care pare mai ferma si mai dura decat restul vaginului. Colul tau uterin poate sa fie la fel de fin precum iti sunt buzele sau la fel de ferm precum iti este varful nasului.

Vei observa, de asemenea, daca vei face acest lucru in mod constant, ca uterul tau poate fi mai mult sau mai putin deschis in anumite etape ale ciclului menstrual. Este foarte important sa gasesti o pozitie confortabila din care il poti verifica si sa nu o schimbi, pentru a putea compara ulterior felul in care se simte acesta.

Celor mai multe dintre femei le ia in jur de doua luni pentru a putea determina cu exactitate cand si in functie de ce colul lor uterin este mai moale, mai ferm, pozitionat mai sus sau mai jos, insa trebuie sa stii ca in general, imediat dupa menstruatie, cervixul este mai jos si mai accesibil; de asemenea, tot in aceasta perioada il vei simti mai ferm si inchis.

In perioada ovulatiei, acesta se va pozitiona mai sus si va deveni mai greu accesibil, mai moale, mai umed si mai deschis. Femeile care au trecut deja printr-o nastere au uterul mai deschis decat cele care nu au avut nici o sarcina.

Taguri Temperatura bazala Mucus cervical Fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre