Mucusul cervical si conceptia

/ / Modificat: 2013-05-15
Mucusul cervical si conceptia

Mucusul cervical si conceptia se afla intr-o stransa legatura, intrucat primul dintre acestea este un bun indicator al zilelor tale fertile. Secretia gelatinoasa, care seamana la consistenta si aspect cu albusul de ou, este produsa de mucusul colului uterin in preajma ovulatiei. Rolul sau este de a ajuta spermatozoizii sa ajunga la ovulul care a erupt din folicul si este gata sa fie fecundat. In plus, mucusul cervical este si un bun protector al aparatului reproducator, tinand departe de uter bacteriile si alti agenti patogeni.

Majoritatea femeilor isi observa mucusul cervical in adolescenta sau poate cativa ani mai tarziu, fara sa stie ce importanta are el pentru conceptie si pentru sanatatea propriului sistem de reproducere. Daca ajungi sa iti cunosti bine mucusul produs de colul uterin, ai o idee destul de clara asupra felului in care sa eviti o sarcina nedorita sau, dimpotriva, sa iti cresti sansele de a ramane insarcinata.

Importanta mucusului cervical

Iti vine sa crezi sau nu, mucusul cervical este foarte important pentru organismul tau. Observatiile medicale au condus la stabilirea faptului ca analizarea mucusului cervical poate sa iti indice cu o acuratete de 98,5% zilele fertile si infertile, in cadrul fiecarui ciclu menstrual.

Atunci cand te informezi asupra diferitelor forme ale mucusului produs de col, iti poti da seama daca aparatul tau reproducator functioneaza optim sau nu, precum si stadiul lunar in care se afla. Spre deosebire de schimbarile temperaturii bazale care au loc abia la incheierea ovulatiei, modificarile mucusului cervical apar cu cateva zile inainte de ovulatie, oferindu-ti oportunitatea sa programezi momente romantice pentru a ramane insarcinata rapid.

Rolul mucusului cervical

Colul uterin este "gatul" uterului, prin care vaginul comunica direct cu cavitatea uterina. Colul este acoperit de mai multe colturi si canale, din care este secretat lunar mucusul cervical.

Schimbarile hormonale din timpul ciclului menstrual influenteaza cantitatea si consistenta mucusului, de care depinde "transferul" in conditii optime a spermatozoizilor catre trompele uterine, unde ovulul fertil isi asteapta "perechea".

Cand nu esti la ovulatie, mucusul cervical este ca un "paznic" al uterului, mentinand cervixul curat si tinand bacteriile la distanta. In zilele tale fertile, acesta isi schimba compozitia, fiind mai degraba axat pe rolul sau natural de a transporta spermatozoizii catre uter si de a le stimula longevitatea.

Surprinzator, mucusul cervical functioneaza si ca un filtru al spermatoizilor, oprindu-le trecerea celor care au forma neregulata sau "inoata" nefiresc.

Mediul vaginal este, din punct de vedere biologic, un loc foarte ostil pentru sperma. Aciditatea din vagin imobilizeaza rapid sperma si o face disfunctionala. Primul nivel de protectie este oferit spermei de catre coagularea sangelui. Dupa ejaculare, sperma este protejata de trombul format din semen. Aceasta protectie dureaza putin. In aceasta perioada, sperma infasurata in tromb este transferata in mucusul cervical care protejeaza sperma de aciditatea din vagin. Sperma care nu intra in mucusul cervical in aceasta perioada scurta de timp devine non-functionala.

Desi, femeile se tem adesea ca semenul sa nu se scurga din vagin dupa contactul sexual, toata sperma folositoare este de obicei impinsa in sus spre mucusul cervical in acest interval scurt de timp dupa contactul sexual.

La mijlocul ciclului tau, mucusul cervical ofera un mediu sanatos pentru lichidul seminal.

Analizarea mucusului cervical

Acum ca i-ai aflat importanta si rolul in organism, poti sa te informezi si asupra felului in care analizarea mucusului cervical iti poate oferi o privire de ansamblu asupra activitatii organelor tale reproducatoare. Senzatia oferita de mucus in vagin (uscata, umeda sau uda) este un indiciu asupra stadiului in care se afla ovulatia.

Culoarea mucusului (alb, cremos, tulbure sau limpede) si consistenta (lipicios sau fin) sunt alte indicii pretioase despre sansele tale de conceptie. Ca regula generala, cu cat este mai transparent si mai alunecos, cu atat esti mai fertila!

Aspectul mucusului cervical poate fi influentat de stres, oboseala, infectii vaginale, medicamente sau anticonceptionale.

Tu te-ai ghidat in functie de mucusul tau cervical pentru a-ti afla zilele fertile? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!
 

Taguri Mucus cervical ovulatie Mucus cervical Conceptie Fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre