Ovulatia spontana se vehiculeaza ca poate fi declansata de incarcatura emotionala mare, emotiile (de tip anxietate) sau atractia uriasa, prin hormonii si substantele care se secreta in acele momente. Nu este insa un fapt dovedit stiintific.
Ovulatia spontana tine de stadiile de maturare ale foliculului. Femeile care au ciclu menstrual neregulat au sanse mai mari sa aiba ovulatie spontana, insa acest lucru se intampla rar. Teoretic, la femeile cu ciclu normal, ovulatia are loc in a 14-a zi, insa practic ea poate avea loc oricand – intotdeauna exista exceptii.
Ovulatia nu poate fi provocata, indusa pe cale naturala sau artificiala, deci un raport sau o excitatie sexuala intensa nu pot declansa ovulatia.
Invata sa iti asculti corpul – acesta iti transmite de cele mai multe ori semnale care marcheaza stadiile prin care treci, astfel poti observa semne ale ovulatiei.
Teorii care explica ovulatia spontana
In cazul ciclului menstrual neregulat exista sanse ca ovulatia sa se produca practic oricand. In special in perioada dintre menstruatii, insa si in timpul menstruatiei, imediat dupa menstruatie sau cu foarte putin inainte de menstruatie.
Dar acest lucru se poate intampla si in cazul ciclurilor menstruale regulate, de acolo si cazurile de conceptie in timpul menstruatiei sau in alte zile din afara perioadei de fertilitate.
Medicii spun ca, in acest caz, sarcinile neplanificate sunt rezultatul unei greseli de calcul a femeii sau alte greseli in aprecierea perioadei fertile.
Ciclul lunar si pastilele anticonceptionale
Exista o teorie care sustine ca ciclul de fertilitate al femeilor este influentat de Luna. Potrivit vechilor credinte, Soarele influenteaza ciclul somnului, iar luna ciclul fertilitatii.
Un studiu recent al unor oameni de stiinta a aratat ca glanda pineala aflata in creier secreta melatonina pe parcursul perioadelor de intuneric, semnalate de nervul optic. Astfel, secretia de melatonina este reglata de nivelul de lumina a lunii receptata de ochi si reguleaza ovulatia si ciclul menstrual.
Exista cazuri in care femeia are ovulatie chiar daca ia pastile anticonceptionale. Acest lucru se poate intampla daca pilula contraceptiva interactioneaza cu antibioticele sau alte medicamente si substante, iar rezultatul este reducerea cantitatii de hormoni absorbiti (din continutul pilulei).