Conceperea bebelusului poate fi uneori o minune si un mare noroc, alteori poate rezultatul unui "travaliu" indelung si a unor incercari multiple ale unui cuplu. Exista totusi cateva mituri care creeaza panica si confuzie in randul cuplurilor care incearca sa faca un copil.
1. Nu am folosit niciodata metode de contraceptie hormonale, deci nu ar trebui sa am probleme in a concepe un bebe!
Fals! Doar pentru ca sistemul tau hormonal nu a fost supus influentei contraceptivelor hormonale nu inseamna ca ai un avantaj. Nu numai dezechilibrele hormonale stau la baza infertilitatii, ci exista mult mai multe cauze ale imposibilitatii de a concepe un copil.
2. Suntem amandoi sanatosi, in forma, puternici, nu avem cum sa suferim de infertilitate
Fals! Uneori aceasta stare de bine si tonusul fizic bun nu sunt sufiente pentru a fi fertila. Poti fi foarte sanatos la exterior, in timp ce in interior poti avea probleme de infertilitate. Unele probleme medicale care impiedica conceptia nici nu isi fac simtite prezenta uneori, fiind asimptomatice.
3. Daca nu concepem un copil in primele 4 luni de cand incercam, inseamna ca suntem infertili
Fals! Unele cupluri pot concepe un bebe mai repede decat altele. Char daca au trecut 4 luni si nu ai ramas insarcinata totusi nu trebuie sa iti faci prea multe griji. Pur si simplu poate nu ati nimerit perioada de ovulatie in care trebuia sa aveti contacte sexuale cat mai multe.
Medicii sustin ca un cuplu este considerat infertil daca nu reuseste sa conceapa copilul in timp de 1 an. Ei sustin ca 80% dintre cupluri reusesc sa conceapa cu succes in acest interval de timp.
4. Cu cat faci mai mult sex, cu atat iti cresc sansele sa concepi
Fals! Si da, si nu, spun specialistii! In primul rand ca pentru a obtine o sarcina, cotactele sexuale trebuie sa aiba o frecventa crescuta in perioada ovulatiei femeii. Iar in al doilea rand, daca partenerul tau sufera de vreo afectiune a spermei care afecteaza calitatea ei si care il pune in imposibilitatea de a concepe atunci sexul nu mai are relevanta in conceperea bebelusului.
5. Daca am mai putin de 35 de ani, atunci sunt foarte fertila
Fals! Este adevarat ca femeile peste 35 de ani au o fertilitate mai scazuta si ca varsta la care fertilitatea atinge cote maxime este intre 20 si 30 de ani. Dar asta nu inseamna ca daca ai mai putin de 35 de ani esti scutita de a numite afectiuni care iti pot periclita capacitatea de a ramane insarcinata.
6. Infertilitatea este o problema care afecteaza in majoritate femeile
Fals! O spun specialistii! Se pare ca si barbatii sufera de infertilitate in aceeasi masura ca partenerele lor. Se pare ca la fiecare femeie diagnosticata cu infertilitate, exista si un barbat cu acelasi diagnostic.
7. Daca am conceput primul copil usor, atunci si la al doilea va fi la fel
Fals! Este adevarat ca uneori faptul ca ai reusit sa concepi o data, si inca destul de usor, iti ofera un oarecare confort pentru incercarile viitoare de a avea un copil, dar nu si siguranta ca si urmatoarele sarcini vor fi la fel. Multe cupluri au probleme in a concepe al doilea bebelus. Diagnosticul este acela de "infertilitate secundara".
8. Raman insarcinata daca am contact sexual in a 14-a zi a ciclului menstrual
Fals! Pentru a explica cum functioneaza ovulatia la femei si cum se calculeaza ea, medicii se folosesc de anumiti parametri valabili in cazul unui ciclu menstrual regulat. Adica, daca ai un ciclu regulat si menstruatia vine la fiecare 28 de zile, punctul maxim de ovulatie este atins in ziua a 14-a. Insa ceea ce nu inteleg majoritatea femeilor este ca acest calcul functioneaza numai in cazul unui ciclu menstrual regulat si de 28 de zile. Daca ai un ciclu neregulat, atunci ovulatia nu se mai calculeaza astfel si cea de-a 14-a zi nu mai este valabila pentru a-ti creste sansele sa concepi un bebe. Ziua in care ovulatia este maxima difera de la femeie la femeie.
9. Problemele de fertilitate sunt foarte rare si apar in cazuri restranse
Fals! Se pare ca in epoca moderna problemele de fertilitate sunt din ce in ce mai frecvente. La ora actuala, 1 din 6 cupluri are probleme in a concepe un bebelus.
10. Poti ramane insarcinata in orice zi a ciclului menstrual
Fals! Acest lucru nu este adevarat, si sansele sunt doar teoretice si destul de limitate. De fapt, sunt gresit intelese. Femeile pot ramane gravide doar in perioada ovulatorie. Insa perioada in care aceasta apare si durata ei difera de la o femeie la alta in functie de cat de regulat este ciclul menstrual. In plus, spermatozoizii traiesc in vagin si pana la 7-8 zile. Astfel ca, daca ai un contact sexual neprotejat cu cateva zile inaintea instalarii ovulatiei, spermatozoizii pot fertiliza ovulul.