Esti pregatit sa fii parinte?

/ / Modificat: 2011-09-19
Esti pregatit sa fii parinte?


 Esti pregatit pentru rolul de parinte? Aceasta este doar prima intrebare dintr-un set de cateva lucruri la care trebuie sa te gandesti atunci cand vine vorba despre relatia ta cu copilul. 
Urmatoarele intrebari te vor ajuta sa intelegi mai bine rolul parintesc si abilitatile tale in cresterea unui copil. Scopul lor este ca tu sa afli mai multe informatii despre tine si unde te situezi in societate, sa poti inlatura astfel unele presupuneri care nu sunt de folos si sa identifici ce schimbari trebuie facute pentru a te pregati sa fii un parinte mai bun pentru copilul tau.


Asteptarile tale ca parinte


Cat timp petreci in preajma copiilor? Iti face placere sa petreci timp cu cei mici?Fie ca ai raspuns cu "da", fie ca raspunsul tau este "nu", nu se poate estima ce parere vei avea depre propriul tau copil, ci doar poate scoate la iveala atitudinea ta fata de viata de parinte.
 

Care crezi ca e perioada critica de varsta la copii?

In jurul copiilor de ce varsta te simti cel mai confortabil? Daca crezi ca exista o perioada critica sau ca intre anumite varste este mai dificila cresterea unui copil, atunci trebuie sa te gandesti ca a fi parinte necesita sacrificii si este o alternanta intre perioade usoare si dificile odata cu trecerea copilului de la o varsta la alta.


Care crezi ca sunt indatoririle tale ca parinte?

Aceasta intrebare va dezvalui daca esti gata sa devii parinte si daca ai toate calitatile necesare sa incepi viata de mamica.


Cum te descurci cu stresul?

Studiile au aratat ca nivelul tau de stres este resimtit de copil si in capacitatile tale de a reactiona in unele momente. Daca ai probleme cu stresul, inainte de sarcina este momentul potrivit sa inveti sa te autocontrolezi si sa invingi stresul.


Care sunt asteptarile tale ca parinte?

A fi parinte nu este intotdeuna usor; vor fi momente mai grele si dezamagiri, iar copilul tau poate sa nu ajunga asa cum ti-ai dorit.


Care sunt temerile tale?

Multe aspecte ale vietii de parinte te pot speria la inceput. Responsabilitatile care vor aparea odata cu venirea pe lume a copilului trebuie sa le ai in vedere inainte de sarcina si ar fi bine sa le discuti cu familia ta.


Cat de mult vrei sa urmezi exemplul parintilor tai? Cat de diferita de ei vrei sa fii?

Parintii nostri sunt cateodata cele mai bune exemple de urmat in cresterea unui copil. Unele lectii pe care le-am invatat de la ei sunt bune, altele nu. Insa tu vei hotari singura care sunt lucrurile de urmat de la ei si ce ai vrea sa schimbi in educatia si cresterea copilului tau.


Care este mesajul perceput de tine in copilarie despre cum ar trebui sa fie un parinte? Aceasta intrebare te va ajuta sa-ti examinezi asteptarile ca parinte si sa elimini temerile si nesiguranta.


Istoria familiala


Intrebarile referitoare la istoria familiala te pot ajuta sa descoperi unele sentimente care te opresc in luarea deciziei de a deveni parinte. 


Care sunt amintirile talecele mai placute din copilarie? Ce nu ti-a placut in copilarie? Daca inca nu esti hotarata sa fii mama, acest lucru poate avea legatura cu un moment trist sau care ti-a marcat copilaria sau cu unele probleme nerezolvate. Incerca sa gasesti motivatia si daca acestea au vreo legatura.


Ce apreciezi cel mai mult la parintii tai? Cu ce crezi ca au gresit in cresterea ta? Gandeste-te ce ai vrea sa schimbi la copilul tau din educatia pe care ai primit-o de la parintii tai si ce ai vrea sa pastrezi.


Te-a marcat ceva in copilarie (imbolnavirea unei rude sau persoane dragi, moarte sa)? Aceste suferinte te pot urmari toata viata, chiar te pot influenta in luarea deciziei de a deveni parinte.


Lucrurile importante din viata ta


Acest set de intrebari iti identifica valorile personale pe care le vei insufla copilului tau ca parinte. Te vor ajuta de asemenea sa observi diferentele de mentalitate intre tine si partenerul tau.


Ce invataminte vrei sa transmiti copilului tau? Pune accent pe discutiile cu copilul tau si fa-l sa inteleaga rolul tau in viata lui.


Care sunt prioritatile? Ai vrea, de exemplu, sa urmeze studii superioare? De multe ori, ca parinti, avem unele asteptari legate de copilul nostru inainte ca el sa creasca. Trebuie ca de la inceput sa iti pui aceste intrebari pentru a-ti indruma din primii ani copilul in acest sens.


Cum crezi ca trebuie facuta educatia copilului tau? Discutand cu partenerul din timp despre educatia copilului, te poate ajuta sa stabilesti unele limite si cum vei preveni unele probleme din viata celui mic.


Schimbarile care vor aparea


Discuta cu alti parinti si cere-le sfaturi referitor la venirea pe lume a unui copil. Cum te influenteaza? Nu trebuie sa iei intotdeuna in considerare ce spun altii, insa poti asculta parerile unor parinti mai experimentati care te vor pregati pentru viitor.


Cine te va ajuta la cresterea copilului? Este dificil sa cresti singura un copil, dar nu este imposibil. Mediul in care va creste copilul tau este foarte important si influenta persoanelor din jurul lui, se va reflecta in comportametul de mai tarziu.


Ce faci in timpul tau liber? Ce faci cand esti ocupata? Ca parinte trebuie sa-ti asumi riscul ca nu vei mai putea face orice si oricand fara sa iei in considerare efectul pe care-l va avea asupra copilului.
Cum crezi ca se va schimba viata ta? Schimbarile sunt majore. Multi parinti spun ca totul se schimba in bine, altii regreta timpul, energia si dorintele pe care le aveau inainte. Asa ca gandeste-te bine inainte de inceperea vietii ca parinte.

Delia Negrea
Redactor Copilul.ro

Taguri Parinte copil Copii adorabili Parinti buni

Articole recomandate

Citeste si despre