O femeie trebuie sa se gandeasca la aspectele pe care le poate controla pentru a fi sigura ca sarcinaei decurge fara probleme si ca bebelusul ei e sanatos.
Este de preferat sa fii in cea mai buna forma pentru o sarcina inainte sa ramai insarcinata. Incepeti prin a lua multivitamine care contin 0,4 pana la 0,8 mg de acid folic. Acidul folic reduce de zece ori incidenta defectelor de tub neural, defecte congenitale ce privesc creierul si maduva spinarii.
Nu consumati alcool daca ati depasit momentul ovulatiei. Consultati-va medicul inainte de a lua o medicatie fara prescriptie medicala, chiar si pentru o raceala.
Aflati-va antecedentele medicale ale familiei dvs si ale sotului si discutati-le cu obsetricianul dumneavoastra.
Verificati daca mama sau bunicile au intampinat dificultati in a ramane gravide, au avut multe avorturi spontane sau nasteri premature dupa mijlocul sarcinii.
Este recomandat exercitiul fizic care ar trebui sa includa mersul pe jos timp de 20-30 de minute zilnic. Daca faceti un efort fizic important, discutati despre aceasta cu medicul dumneavoastra.
Asigurati-va ca aveti o greutate normala inainte de a ramane insarcinata. Multe femei au probleme cu cresterea in greutate pe parcursul varstei fertile. Daca luati in greutate 22,5 kg in timpul sarcinii, va expuneti riscului de a dezvolta diabet zaharat sau hipertensiune arteriala.
Administrati-va 1200 mg de calciu pe zi in 3-4 prize pe parcursul unei zile si evitati megavitaminele cum ar fi dozele mari de vitamina A si E, antioxidantii, care nu s-au dovedit a fi siguri in timpul sarcinii. In schimb, rezumati-va la necesarul zilnic de vitamine.
Intrerupeti fumatul si feriti-va sa fiti fumator pasiv.