Contraceptia hormonala nu duce la infertilitate

/ / Modificat: 2010-01-08
Contraceptia hormonala nu duce la infertilitate


 

Folosirea pilulelor contraceptive, dar si a altor metode contraceptive hormonale nu duce la infertilitate, o femeie putand sa ramana insarcinata imediat ce a intrerupt administratea acestora. 

In ciuda tuturor credintelor populare si a miturilor, nu s-a gasit vreo legatura intre lipsa fertilitatii si folosirea pe termen lung a produselor contraceptive, deoarece acestea constituie metode reversibile de contraceptie, acest lucru putand fi confirmat de femeile care au ramas insarcinate imediat dupa intreruperea utilizarii de produse contraceptive. 

Metodele hormonale contraceptive sunt utilizate in siguranta si cu eficienta de mai mult de 120 de milioane de femei. Primele contraceptive hormonale contineau intr-adevar doze mari de estrogen si progestogen, astfel incat apareau multe efecte secundare.

De-a lungul celor mai mult de 30 ani de cand au aparut, metodele contraceptive pe baza de hormoni au fost diversificate si imbunatatite, acum fiind mult mai delicate cu corpul femeii. 

Infertilitate inseamna incapacitatea femeilor de avea copii, insa de multe ori si barbatul poate fi raspunzator de acest lucru, pentru ca probabilitatea ca el sa aiba probleme de fertilitate este la fel de mare ca si in cazul unei femei. In medie, aceasta problema afecteaza 1 din 10 cupluri, un cuplu fiind considerat infertil daca a avut relatii sexuale neprotejate timp de 12 luni, fara sarcina. In schimb, in randul celor fara astfel de probleme, 85% dintre femei raman insarcinate in decurs de un an, media la care sarcina apare fiind de trei pana la sase luni de sex neprotejat. 

Fertilitatea poate fi indusa de diferiti factori cum ar fi: bolile infectioase (infectiile cu Transmitere Sexuala sau infectia cu HIV), infectii ale tractului reproductiv, probleme anatomice, endocrine, genetice, probleme ale sistemului imunitar, imbatranirea, procedurile medicale care favorizeaza ascensiunea infectiei in tractul reproductiv superior al femeii. 

Produsele contraceptive nu au astfel nicio legatura cu aparitia infertilitatii, medicii ginecologi catalogand aceasta afirmatie ca fiind falsa, deoarece sub un contraceptiv hormonal, ovarele stau in repaos absolut, nefiind nicio ovulatie

Principalul rol al contraceptivelor hormonale este de a preveni o sarcina nedorita, daca sunt luate corect, dar mai au si alte efecte benefice: regleaza ciclul menstrual si amelioreaza durerile din timpul acestuia, reduc riscul aparitiei unei anemii cu deficienta de fier, a cancerului ovarian sau uterin sau a afectiunilor cu inflamarea zonei pelviene. 

O data ce o femeie inceteaza sa mai ia un produs contraceptiv, hormonii sunt eliminati din corp destul de repede, de obicei in doar cateva zile, iar fertilitatea revine rapid. In tot acest timp, ea poate ramane insarcinata, iar faptul ca a utilizat contraceptive nu afecteaza in niciun fel dezvoltarea ulterioara a embrionului. 

Fiecare pilula care este luata zilnic este metabolizata la nivelul ficatului, iar efectul contraceptiv se mentine doar daca pilula este luata si in ziua urmatoare. In cazul in care femeia a uitat sa ia doua pilule la rand, riscul de revenire a fertilitatii este mare si, din acest motiv, ca metoda de prevenire a sarcinii se poate folosi contraceptia de urgenta. 

Contraceptia de urgenta

 Medicina moderna a hotarat sa le scape pe femei de bataia de cap care inseamna luarea pilulei la aceeasi ora in fiecare zi si a lansat inelul contraceptiv hormonal, care poate fi inserat in vagin si pastrat zi si noapte, timp de trei saptamani. In aceasta perioada, inelul elibereaza din materialul sau doi hormoni - un progestativ si un estrogen - similari hormonilor naturali progesteron si estrogen din corpul femeii. 

Hormonii sunt absorbiti prin peretele vaginal direct in circulatia sanguina, femeile putand sa isi introduca si sa indeparteze singure, cu usurinta, inelul vaginal, pozitionarea acestuia neavand niciun rol esential asupra eficientei activitatii contraceptive.

Inelul contraceptiv este pastrat in vagin timp de trei saptamani, apoi este indepartat in cea de-a patra, perioada in care femeia va avea sangerarea vaginala lunara. Desi se afla de o scurta perioada de timp pe piata romaneasca, inelul vaginal hormonal a fost lansat de cativa ani in SUA si supus numeroaselor teste. Astfel, studiile au aratat chiar ca ar fi mai eficient decat contraceptivele orale combinate.   

Citeste mai multe despre  metodele contraceptive moderne pe www.contraceptie-moderna.ro.

Taguri Infertilitate Contraceptie Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre