Mucusul cervical este unul dintre cei mai eficienti indicatori ai zilelor tale fertile. Cum nu multe femei reusesc sa isi monitorizeze exact perioadele in care au cele mai mari sanse de a concepe un copil, evaluarea schimbarilor ciclice suferite de secretiile produse de colul uterin este o metoda gratuita si eficienta de depistare a perioadelor fertile.
Spre deosebire de oscilatiile temperaturii corporale bazale, survenite dupa ovulatie, schimbarile mucusului cervical apar cu cateva zile inainte de ovulatie. Asadar, interpretarea lor corecta te anunta in timp util ca este momentul oportun sa dai startul incercarilor de a ramane insarcinata.
Ce se intampla cu mucusul cervical in perioada fertila
Colul uterin este pozitionat intre uter si vagin, fiind acoperit de o mucoasa fina alcatuita din celule epiteliale. Acest pasaj delicat este captusit de mici crapaturi, in care mucusul cervical este produs si secretat.
Oscilatiile hormonale lunare din timpul ciclului menstrual afecteaza cantitatea si consistenta mucusului cervical, acesta fiind un aparator esential al sanatatii aparatului reproducator feminin. Cand spermatozoizii ajung la nivelul vaginului, acestia se deplaseaza catre colul uterin, inotand in mucusul cervical, astfel incat sa poata ajunge cat mai aproape de trompele uterine pentru a fertiliza ovulul eliberat din folicul.
In majoritatea duratei ciclului menstrual, mucusul cervical actioneaza ca o bariera in calea spermei. Acesta protejeaza colul uterin atat din punct de vedere chimic (luptand impotriva organismelor straine cu celulele albe din compozitie), cat si din punct de vedere mecanic (inchizand colul uterin ca un dop).
Insa in zilele fertile, consistenta si compozitia mucusului cervical se schimba total. In loc sa mai joace rolul unei bariere, aceste secretii accelereaza deplaseaza spermatozoizilor catre cervix si le prelungeste supravietuirea in mediul intrauterin, ajutandu-i sa supravietuiasca pana la 5 zile in interiorul corpului.
Totodata, mucusul cervical actioneaza si ca un mecanism performant de monitorizare, evaluand calitatea celulelor spermatice si capturand spermatozoizii cu forme sau miscari neregulate.
Simpla observatie a mucusului cervical in apogeul perioadei fertile este o cale excelenta de a-ti da seama cand esti pregatita fiziologic sa concepi un copil. Schimbarile aparute in cantitatea si aspectul acestor secretii indica zilele din preajma ovulatiei. Contactul intim cu partenerul tau in aceasta perioada are sanse mari de a se concretiza intr-o sarcina, de vreme ce spermatozoizii sunt ajutati de mucusul cervical sa inainteze cu succes catre ovulul care a erupt din folicul.
Cum sa iti analizezi mucusul cervical pentru conceptie
Ai la dispozitie doua cai principale prin care poti sa iti analizezi mucusul cervical: prin senzatii si prin aspectul secretiilor. Astfel, in functie de umiditatea vaginului (uscat, umed sau intens lubrifiat), poti sa iti dai seama cand te apropii de ovulatie (indiciul pe care il cauti este abundenta secretiilor).
Culoarea mucusului cervical (alba, untoasa sau transparenta) si consistenta acestuia (lipicioasa, fina sau alunecoasa) este un alt reper important asupra zilelor tale fertile. Majoritatea femeilor observa, in perioada ovulatiei, secretii mai abundente pe lenjeria intima. De asemenea, cand se apleaca sau isi relaxeaza muschii pelvieni dupa ce ii contracta (ca in cazul exercitiilor Kegel), constata scurgeri vaginale mai abundente.
O alta varianta prin care poti sa iti analizezi mucusului cervical este prin testul degetelui. Nu trebuie sa faci altceva decat sa te speli foarte bine pe maini si sa introduci un deget in vagin doar cateva centimetri, astfel incat sa poti observa ulterior mai bine aspectul si textura mucusului cervical. Acest test iti ofera indicii relevante doar daca il efectuezi inaintea unui act sexual.
Tine cont si de faptul ca mucusul cervical poate sa isi schimbe aspectul si consistenta si din alte cauze in afara de apropierea de ovulatie: pe fondul infectiilor vaginale, tratamentelor medicamentoase urmate sau administrarii pilulelor contraceptive.
Iata cum poti sa decodifici eficient mesajele pe care ti le transmite mucusul cervical despre zielele tale fertile:
- Faza pre-ovulatorie: vagin uscat, fara mucus vizibil.
- Faza fertila: vagin umed, secretii lipicioase, albe sau de culoarea untului.
- Faza apogeului fertilitatii: vagin umed, foarte lubrifiat, secretii abundente (fluide, apoase, transparente – ca albusul crud de ou).
- Faza post-ovulatorie: vagin uscat sau lipicios, secretii mai putin abundente, groase, opace.
Unele femei au o reticenta in a-si analiza propriul mucus cervical, considerand acest proces ca fiind unul neplacut. Insa specialistii insista asupra faptului ca orice viitoare mamica trebuie sa ajunga sa isi cunoasca foarte bine corpul, interpretand toate semnalele pe care acesta il transmite. In acest fel, femeile isi pot da singure o mana de ajutor importanta in lupta de a concepe un copil, atunci cand isi doresc acest lucru.
Tu ai observat ce schimbari se petrec la nivelul mucusului cervical in fiecare luna? Iti poti da seama care sunt zilele tale fertile, doar cu ajutorul secretiilor vaginale? Impartaseste-ti cu noi experienta in sectiunea comentariilor de mai jos si da-ne sfaturile tale utile privind identificarea perioadelor lunii in care o femeie are cele mai mari sanse de conceptie!