Hormonul de stimulare foliculara - FSH

/ / Modificat: 2014-06-06
Hormonul de stimulare foliculara - FSH

fertilitate_femei_control_medical

Hormonul de stimulare foliculara (FSH) sau foliculostimulant este unul dintre cei mai importanti hormoni care ajuta in procesul de reproducere. El controleaza ciclurile menstruale si producerea foliculilor ovarieni la femei si productia de sperma la barbati. Impreuna cu hormonul luteinizat (LH), acesta joaca un rol esential in conceptie sau fertilitate.

Rolul hormonului de stimulare foliculara la femei si barbati

Acest hormon este secretat de glanda pituitara anterioara ca raspuns la eliberarea de gonadotropina hormonului de eliberare (GnRH), care este secretat de hipotalamus. Aceeasi celula hipofiza secreta si hormonul luteinizat (LH), o altfel de gonadotropina, care joaca un rol esential in procesul de reproducere umana. Atat FSH, cat si LH, fac parte din familia hormonilor gonadotropi.

In cazul femeilor, FSH joaca un rol esential in controlarea ciclului menstrual si in maturarea foliculilor ovarieni. Nivelul hormonului variaza pe parcursul unui ciclu menstrual si atinge cote maxime exact inainte de ovulatie (eliberarea ovulului).

La barbati, hormonul de stimulare foliculara joaca un rol important in producerea spermei. Acesta stimuleaza testiculele sa produca mai mult lichid seminal. Spre deosebire de femei, la care oscileaza in cantitate, la barbati acesta ramane constant dupa atingerea pubertatii. El este unul dintre hormonii care contribuie la dezvoltarea sistemului reproducator la copii.

Nivelul hormonului foliculostimulant sau luteinizat din sange este controlat de mai multi hormoni sexuali - estrogen, progesteron, testosteron.

Medicii recomanda testul FSH pentru depistarea nivelului acestui hormon in infertilitate. In cazul in care acesta reiese ca este foarte crescut sau scazut, ei trec la alte teste si investigatii suplimentare pentru depistarea cauzelor care stau la baza incapacitatii de a concepe copii.

Rolul testului FSH

Testul pentru determinarea FSH se face pentru depistarea nivelului de hormon foliculostimulant din organism si a cauzelor infertilitatii.

Rezultatele anormale ale testului pot indica prezenta unor dereglari hormonale, probleme ale glandei pituitare, a ovarelor sau testiculelor ori spermei.

In cazul in care nivelul este foarte crescut, atunci se poate suspecta aparitia unor probleme de productie sau secretie a hormonilor sexuali, esentiali in procesul de conceptie:

  • hipogonadism;
  • sindromul testiculului feminizant;
  • anorhidie;
  • alcoolism;
  • menopauza.

art_1_menopauza_prematura

Nivelurile scazute de FSH sugereaza existenta unor probleme ca:

  • tumori testiculare;
  • insuficienta hipofizara;
  • insuficienta hipotalamica;
  • tumori suprarenaliere.

Care sunt valorile normale ale hormonului foliculostimulant?

Exista anumiti parametri considerati normali in care trebuie sa se incadreze rezultatele pentru determinarea nivelului hormonului in sange. Insa rezultatele depind de mai multi factori, printre care starea de sanatatea sau varsta.

  • Femei fertile - care au menstruatie (faza foliculara - 2=15 IU/L; ovulatia - 22-57 IU/L; faza luteala - 1/16 IU/L);
  • Barbati - 1-8 IU/L.

Taguri Sperma Fertilitate Infertilitate Ciclu menstrual Ovulatie

Articole recomandate

Citeste si despre