Un control medical este imperativ inainte de a ramane insarcinata pentru a fi sigura ca o eventuala sarcina nu iti va crea probleme, iar fatul va veni pe lume in siguranta.
Medicul va analiza istoricul medical al tau si al familiei tale pentru a preveni complicatiile din timpul sarcinii. Apoi iti va vorbi despre ce anume trebuie sa schimbi in stilul tau de viata si cum sa te asiguri ca vei avea o sarcina sanatoasa.
Exista cateva subiecte pe care trebuie sa le abordezi cand mergi la medic:
1. Imunitatea organismului tau fata de anumite boli (ex: varicela) care pot cauza defecte copilului.
2. Starea ta de sanatate: este posibil sa fii bolnava si sa nu stii (doctorul iti va recomanda teste pentru diabet, sifilis, hepatita si virusul HIV).
3. Alti factori de risc, spre exemplu alcoolul, drogurile si fumatul.
Nu trebuie sa astepti pana ramai insarcinata pentru a renunta la fumat. Riscurile sunt considerabile atat pentru tine, cat si pentru copil. Copiii ale caror mame fumeaza se pot naste cu Sindromul Mortii Subite si sindromul cu deficit de atentie.
In cazul mamelor exista riscul de rupere a placentei sau Hipertiroidismul necesita de asemenea o atentie mare.
4. Medicamentatie: in general, medicii considera ca antidepresivele pot fi luate si in timpul sarcinii, dar exista anumite medicamente care sunt strict interzise (ex: medicamente pentru epilepsie si unele medicamente antiacneice) deoarece s-a constatat ca provoaca defecte copilului.
Alte metode
Controlul medical este doar primul pas in pregatirea pentru a deveni mama. Alti pasi simpli care trebuie urmati sunt:
• sa iei zilnic multivitamine si 400 de micrograme de acid folic cu cateva luni inainte de sarcina;
• sa cumperi un set predictiv pentru ovulatie (SPO).
SPO este un test pentru hormonul luteinizant (LH)- hormonul ce atinge un varf de concentratie in timpul ovulatiei. Pentru a detecta aceasta crestere va trebui sa folosesti testul la mijlocul ciclului menstrual.
Majoritatea femeilor ovuleaza la 24-36 de ore dupa detectarea cresterii nivelului de LH. Daca ai contact sexual in orice moment in timpul celor 24-36 de ore, cresti sansele de a ramane insarcinata.
Este important sa pastrati treaza dorinta. Atat timp cat amandoi va amintiti pentru ce va straduiti, nici un efort nu este extenuant.
Sarcina nu se instaleaza intotdeauna de la prima incercare. Procentul de fecundare pe ciclu menstrual este de 20% la cuplurile fertile, iar 50% din cuplurile fertile procreeaza in decurs de 6 luni.
Aproximativ 85% dintre cupluri concep un copil in decurs de un an. Sursele de informare de incredere va pot ajuta de asemenea sa va mariti sansele de a deveni parinti in scurt timp.