Sarcina si fumatul

/ / Modificat: 2012-12-03
Sarcina si fumatul
Intrebare:

- Sunt fumatoare inraita de cel putin 9-10 ani, un pachet pe zi, as vrea sa stiu aproximativ cu cat timp inainte trebuie sa ma las de fumat ca sa imi curat organismul si sa am un copil sanatos? Tin sa precizez ca sunt foarte stresata in legatura cu acest lucru si un raspuns m-ar ajuta foarte mult.

Raspuns:

Este foarte bine ca va-ti gandit la acest lucru inainte de a ramane insarcinata. In functie de numarul total de tigari fumate, de durata intoxicatiei tabagice, de sanatatea si raspunsul organismului mamei, fumatul poate afecta dezvoltarea intrauterina a bebelusul. De aceea, in perioada sarcinii se recomanda renuntarea la fumat sau macar reducerea numarului de tigari.

Este util sa incepeti macar reducerea numarului de tigari consumate pe zi, fiind o fumatoare "inraita" este util daca reusiti macar reducerea numarului la 5 tigari pe zi inainte de a ramane insarcinata.

Fumatul in timpul sarcinii poate avea efecte negative asupra acesteia, atat datorita nicotinei cat si CO (monoxidului de carbon) din fumul de tigara; nicotina printr-un efect vasoconstrictor, reduce debitul circulatiei placentare iar CO (a carei concentratie dizolvata in plasma este crescuta la fumatoare si in sangele fetal) scade capacitatea de transport a oxigenului din sangele matern si fetal; rezultatul acestor modificari putand fi o hipoxie fetala (oxigenarea insuficienta a fatului).

Datorita mentinerii acestui viciu si pe perioada sarcinii s-a constatat o reducere a greutatii nou-nascutilor din mame fumatoare, in medie cu 170-390 g; aceasta reducere depinzand de numarul total al tigarilor si de durata intoxicatiei tabagice, care este cu atat mai periculoasa cu cat se manifesta in ultimele luni de sarcina.

Greutatea mica la nastere are repercusiuni asupra dezvoltarii ulterioare a copilului, in special in primul an de viata.

Unele cercetari au semnalat avorturi mai frecvente, o mortalitate perinatala globala crescuta si cresterea procentuala a nasterilor premature la femeile fumatoare (nu s-a semnalat insa, cresterea frecventei malformatiilor congenitale). De asemeni, fumatul ar fi implicat in dificultatile de alaptare al noilor nascuti, datorita modificarii aspectului traiectelor canalelor galactofore.

De aceea, pe perioada sarcinii este recomandata renuntarea la fumat sau macar reducerea numarului de tigari (la maxim 5 tigari/zi), in special in ultimele doua trimestre de sarcina. Fumatul in timpul sarcinii reprezinta un risc iar renuntarea la fumat inainte de a ramane insarcinata reprezinta constientizarea unei mari responsabilitati, aceea de a da nastere unei noi fiinte.

Multa sanatate!

Dr. Ciprian Pop-Began
Obstetrica ginecologie, Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Articole recomandate

Citeste si despre